Problemi u prometu

Kiša podigla poklopce šahtova i izazvala niz udesa: Na Krimeji i Podvežici oštećeno 13 automobila

Fiore Vežnaver

Foto V. KARUZA

Foto V. KARUZA

Tijekom jučerašnjeg dana u Rijeci je palo 66 litara kiše po metru četvornom, što je uzrokovalo podizanje poklopaca šahtova na prometnicama  i izazvalo oštećenje niza vozila u Kumičićevoj i Kontuševoj



RIJEKA Obilna kiša koja je jučer padala, podizala je poklopce šahtova i dovela je do toga da je tijekom jutra veći broj automobila u Rijeci oštećen zbog upada kotača u šaht ili udarca u podignuti poklopac. U Kumičićevoj ulici tako je oko pet sati ujutro oštećeno čak sedam vozila. Najprije je na otvoreni šaht naletjela »škoda«, a još šest vozila oštećeno je kada je naišlo na podignuti poklopac šahta. Ozlijeđenih osoba, srećom, nije bilo.


Sličan slučaj dogodio se na Vežici, na kraju Ulice Martina Kontuša, kod raskrižja s Kvaternikovom. Oštećeno je šest automobila, među kojima i »citroen xsara picasso«, delničke registracije, koja je prednjim lijevim kotačem upala u otvoreni šaht.


Prema podacima Pomorskog centra Rijeka u samo sat vremena u noći od srijede do četvrtka palo je 35 litara kiše na području grada Rijeke, a takav intenzitet padalina uvijek izaziva poplavljivanje riječkih prometnica i prometni kolaps. Zadržavanje vode po cesti dijelom je uzrokovano i zbog neočišćenih slojeva napadanoga lišća, koje začepljuje odvodnju.




– Vrijednost od 35 litara izmjerena je na Kozali gdje se nalazi naša postaja, a moguće je da je ponegdje u gradu palo i puno više kiše, ističu u Centru. Jučer je u Rijeci ukupno palo 66 litara po metru četvornom, dok je rekorder u padalinama bilo Kukuljanovo sa čak 180 litara po metru četvornome. U Bakru je palo 59 litara, u Delnicama je palo 40 litara, a u Crnom Lugu 55 litara. Prema podacima Pomorskog centra Rijeka i danas će biti oblačno s nešto malo kiše. U subotu se najavljuje sunčano vrijeme.


Javna vatrogasna postaja Grada Rijeka nije imala intervencija. Prema riječima tajnika ŠRD Luben Emira Lakovića ni jedna barka privezana u Mrtvom kanalu nije završila pod vodom. No, četiri plovila bila su u »kritičnom« stanju.


– Apeliram na vlasnike da redovito čiste dno barke, jer se odvodnja plovila zbog lišća, pogotovo ako je vez ispod drveća, često začepi pa vlasnici misle da je sve u redu, a nije, kazao je Laković, koji je jučer nazvao sve vlasnike kritičnih plovila da ih »išekaju«. Prema podacima Hrvatskih voda, padaline nisu ostavile traga na vodostaj Rječine.