Most upozorava

Katalinić: Direktor Ekoplusa potpisao je preko milijun eura štetan ugovor

Damir Cupać

Josip Katalinić i Petra Mandić, Foto: M. GRACIN

Josip Katalinić i Petra Mandić, Foto: M. GRACIN

 Direktor Dedić svjesno sklapa štetni ugovor s tvrtkom Hago, ugovarajući cijenu koja je za 60 posto niža od cijene koštanja usluge zbrinjavanja otpada koju nudi Ekoplus, tvrdi Josip Katalinić



RIJEKA Mostovci Petra Mandić i Josip Katalinić pozvali su sve nadležne institucije i istražna tijela da analiziraju ugovor između tvrtki Ekoplus i Hago koje su potpisali Josip Dedić i Saša Kolarić zbog sumnje da je riječ o kaznenom djelu sklapanja štetnog ugovora u iznosu od preko milijun eura.


– Direktor Dedić svjesno sklapa štetni ugovor s tvrtkom Hago, ugovarajući cijenu koja je za 60 posto niža od cijene koštanja usluge zbrinjavanja otpada koju nudi Ekoplus. On na taj način svjesno radi protiv javnog interesa i javnog dobra te sredstva koja putem jedinica lokalne samouprave uplaćuju građani cijele županije za raz Županijskog centra za gospodarenje otpadom Marišćina kroz štetan ugovor prelijeva u privatnu tvrtku.


Ispunjavanjem ovog ugovora stvara se direktni gubitak od 7,8 milijuna kuna godišnje koji će pasti na teret građana primorsko-goranske županije, a naročito grada Rijeke, upozorio je Katalinić.




Petra Mandić navela je da su po primitku ugovora od anonimnog izvora mislili da je riječ o falsifikatu zbog pravnog diletantizma kojim ugovor obiluje.


– Provjerili smo preko svojih izvora i utvrdili da je ugovor autentičan. I riječ je prema našoj ocjeni o kaznenom djelu sklapanja štetnog ugovora. Naime, njime se utvrđuje poslovna suradnja za obradu dodatnih količina otpada i to na način da će se preko posrednika, privatne tvrtke, dovoziti na Marišćinu, ali u ugovoru čak nije navedeno ni tko će ga dovoziti. U dugotrajnoj imovini je vidljivo da ta tvrtka nema kamione.


Ekoplus bi tonu otpada naplaćivao po 210 kuna, a u isto vrijeme, primjerice Čistoći, naplaćuje 470 kuna. Znači, u ugovor je stavljena dampinška cijena. Ekonomski realna cijena je ona koja se naplaćuje Čistoći. Kada se sve zbroji, gubitak Ekoplusa zbog takvog ugovora mogao bi iznositi 7,8 milijuna kuna. A plaćat će ga svi građani iz proračuna. Ugovor je sklopljen na neodređeno vrijeme i ekskluzivan je . odnosno onemogućeno je njegovo raskidanje, pojasnila je Mandić.


Katalinić je podsjetio da se direktor Ekoplusa Josip Dedić često u medijima hvali ekonomskom održivošću projekta ŽCGO Marišćina.


– To nema nikakve veze s istinom i riječ je o propagandi direktora i njegovih političkih zaštitnika. A da je tako, svjedoči štetan ugovor o zbrinjavanju otpada koji je direktor Dedić potpisao s tvrtkom Hago iz Varaždina. Ekoplus se obvezao preuzimati sav miješani komunalni otpad koji tvrtka Hago doveze na Marišćinu po cijeni od 210 kuna po toni.


Tvrtka Hago ima ekskluzivno pravo na dovoz 30.000 tona smeća godišnje, a Ekoplus se obavezuje da neće poslovati niti s jednom tvrtkom s kojom tvrtka Hago ima poslovne odnose. Zbog toga pozivano nadležne institucije da ispitaju ugovor i da sankcioniraju odgovorne za štetu koja će nastati, zaključio je Katalinić.