46 tisuća noćenja

Kastav zbraja dobre turističke rezultate: Kod nas su zadovoljni i najizbirljiviji gosti

Slavica Kleva

Foto Vedran Karuza

Foto Vedran Karuza

Posebno nas veseli, ističe Saša Brusić voditelj Turističkog ureda u Gradu Kastvu, što se nove smještajne jedinice odlikuju kvalitetom i na taj način zadovoljavaju potrebe modernoga gosta koji je sve izbirljiviji



RIJEKA – Drago nam je da gosti prepoznaju adute Kastva kao turističke destinacije jer turista ima iz godine u godinu sve više, kazao nam je Saša Brusić, voditelj Turističkog ureda u Gradu Kastvu. Statistički podaci su egzaktni, povećanje gostiju osjeti se u svim segmentima i s neskrivenim zadovoljstvom Brusić ističe da je turistički promet u ovoj godini zabilježio zavidne rezultate ne samo noćenja, već i dolazaka gostiju.


Rast turističkog prometa rezultat je i povećanja broja smještajnih kapaciteta u privatnom smještaju koji je iz godine u godinu sve jači.


– Posebno nas veseli, ističe u razgovoru Brusić, što se nove smještajne jedinice najčešće odlikuju kvalitetom i na taj način zadovoljavaju potrebe modernoga gosta koji je sve izbirljiviji. I sama špica sezone u Kastvu je bila uspješna, desetpostotno povećanje u dolascima i noćenjima je izvrstan podatak, ugostili smo najviše Nijemaca, Talijana i Poljaka, nastavlja naš sugovornik.


Ostvareno 46 tisuća noćenja




Od početka ove godine pa do kraja rujna na području Kastva zabilježeno je ukupno 8.375 dolazaka gostiju koji su ostvarili gotovo 46 tisuća noćenja, a to je povećanje za gotovo 12 posto u ukupnim dolascima i 19,3 posto u ukupnim noćenjima u odnosu na isto razdoblje prošle godine.


Dolasci domaćih gostiju također su u porastu, 28,78 posto ih je više, dok su noćenja u povećanju za gotovo 63 posto. I dolasci stranih gostiju su povećani za 9,69 posto, baš kao i noćenja za 15,6 posto. U brojkama je to preko sedam tisuća dolazaka i gotovo 41 tisuća noćenja.


U odnosu na zemlje odakle dolaze gosti, najbrojniji su Nijemci, došlo ih je u Kastav skoro 12 tisuća, slijede ih državljani Bosne i Hercegovine, gotovo pet tisuća, baš koliko i iz čitave Hrvatske, nešto manje od 5 tisuća, Italije 3.500 i Poljske oko tri tisuće turista. Prosječan boravak gosta na Kastavštini je povećan u odnosu na prošlu godinu, u prosjeku se zadržavaju više od pet dana.


Pet zvjezdica


Povećanje turističkog prometa prati i kontinuirani porast smještajnih kapaciteta u privatnom smještaju, 25 je novih iznajmljivača, s ukupnim porastom kreveta, u 2018. ih je bilo 867, a ove godine 988 kreveta više.


Kad su u Turističkom uredu analizirali turistički promet po smještajnim kapacitetima, u obzir su uzeli i raspodjelu smještajnih kapaciteta, pa je tako na područjuTurističke zajednice Grada Kastva 134 pružatelja ugostiteljskih usluga u domaćinstvu u čijem je pak vlasništvu 157 apartmana, 14 soba i 22 kuće za odmor. Hvalevrijedno je naglasiti da pet objekata nosi oznaku pet zvjezdica, dvije kuće za odmor i tri apartmana. Ovdje valja istaknuti i Hotel Kukuriku koji raspolaže s dodatnih 30 kreveta, točnije 15 dvokrevetnih soba.


Samo u srpnju i kolovozu na području Kastva zabilježen je 4.791 dolazak gostiju koji su ostvarili ukupno 25.552 noćenja, što je povećanje za 10,5 posto u ukupnim dolascima i 10,26 posto u ukupnim noćenjima u usporedbi s lanjskom godinom. Domaćih gostiju je bilo 89 posto više, stranih 7,34 posto više. U srpnju i kolovozu najviše je bilo Nijemaca, Talijana i Poljaka.