Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
12. studenoga 2019.
OBLJETNICA

Kastav se sprema obilježiti sto godina od Velikog rata

Kastav se sprema obilježiti sto godina od Velikog rata
Kastav se sprema obilježiti sto godina od Velikog rata
Autor:
Objavljeno: 19. studeni 2018. u 17:34 2018-11-19T17:34:31+01:00

Kastavci su odlazili na fronte i doma se vraćali ranjeni, a dio njih smrtno je stradao i pokopan je u masovnim grobnicama. Okrugli stol u srijedu, 21. studenog prikazat će život Kastavštine u ratnom razdoblju, dramatiku vojničkog života...

KASTAV U mjesecu studenom diljem zemlje i svijeta obilježava se stotinu godina od završetka Prvog svjetskog rata, jednog od najžešćih svjetskih sukoba 20. stoljeća. Dio surove ratne stvarnosti bila je i Kastavština, odakle su ljudi odlazili na fronte i doma se vraćali ranjeni, a dio njih smrtno je stradao i pokopan je u masovnim grobnicama. Prilog okrugloj obljetnici svjetske ratne kataklizme odlučio je dati Grad Kastav u suorganizaciji sa Zavodom za povijesne i društvene znanosti HAZU u Rijeci, s Područnom jedinicom u Puli.

Raznovrsne teme

Tako će 21. studenog u 17 sati u Gradskoj vijećnici Grada Kastva biti održan okrugli stol s međunarodnim sudjelovanjem pod nazivom »Kastavština u Velikome ratu – stotinu godina od završetka Prvoga svjetskog rata«. Kako su kazali predstavnici organizatora, zamjenik gradonačelnika Grada Kastva Dean Jurčić i dr. sc. Maja Polić iz riječkoga Zavoda HAZU, manifestacija nosi naziv »Okrugli stol« s obzirom na raznovrsnost tema – od strogo znanstvenih, pa sve do onih koje populariziraju znanost i struku i pristupačnije su široj javnosti koju ovom prigodom i pozivaju da prisustvuju manifestaciji u što većemu broju.

U programu skupa sudjelovat će prof. dr. sc. Željko Bartulović s Pravnog fakulteta Sveučilišta u Rijeci, s temom Iz upravne povijesti Kastva 1914.-1918. Dr. sc. Maja Polić govorit će o Društvenoj i kulturnoj povijest Kastva u razdoblju Prvog svjetskog rata.

O Kastavcima u Popisima gubitaka (Verlustliste) Velikoga rata govorit će prof. dr. sc. Robert Matijašić s Filozofskoga fakulteta Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli i dr. sc. Dean Krmac iz Povijesnog društva u Kopru. Prilog o Kastavštini u Prvome svjetskom ratu promatrana kroz arhivske izvore (pregled gradiva i zanimljivosti) dat će Markus Leideck iz Državnoga arhiva u Rijeci, dok će Prvi svjetski rat promatran kroz fundus Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog Primorja s osobitim osvrtom na Kastavštinu dati Ivo Mileusnić iz navedenog muzeja.

Prilog poznavanju sudbine jednoga ratnika naslovljen Abraham Zohil (1888.-1916.) zapisi obiteljskog istraživanja o stotoj obljetnici smrti, izložit će Roberto Unukić. Doc. dr. sc. Vanni D'Alessio sa Sveučilišta u Napulju Federico II (Italija) i Centra za napredne studije jugoistočne Europe (Rijeka) dat će prilog Pedagoška memorijalizacija Velikog rata. Od nacionalnih proslava do transnacionalnih proučavanja uz primjer projekta »Boderlands of Memory«, a Dean Jurčić će kroz temu Tragovi sjećanja – putevi mira, prezentirati turističku valorizaciju nasljedstva Velikog rata na Soškoj bojišnici.

Priprema za tisak

– Cilj je ove manifestacije zainteresiranoj javnosti prikazati život u Kastavštini u tom ratnom razdoblju, dramatiku vojničkog života, popise poginulih Kastavaca na bojištima, nasljeđe Velikog rata... O razdoblju 1. svjetskog rata vrlo se malo govorilo i pisalo na području Kastavštine i šire, pa će ovaj skup dati značajan doprinos istraživanju tog razdoblja, u čast mnogim poginulim vojnicima s ovih prostora. Okruglim stolom Kastav se pridružuje dostojanstvenom obilježavanju završetka Prvog svjetskog rata, a rezultat trajne vrijednosti bit će i za tisak pripremljena izlaganja sa skupa, koja će biti objavljena na stranicama idućega broja Zbornika Kastavštine – ističu organizatori.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.