Prve riječke mažoretkinje

Kapijada: Razigrana parada državnih prvakinja

Sanja Gašpert

Snimio Silvano JEŽINA

Snimio Silvano JEŽINA

Prve riječke mažoretkinje postale su državne prvakinje osvojivši zlato na državnom natjecanju mažoretkinja održanom prošlog vikenda u Puntu



RIJEKA U sklopu programa obilježavanja Dana sv. Vida, na Korzu je jučer predvečer održana tradicionalna Kapijada – svečana zakletva Prvih riječkih mažoretkinja kojom se zaklinju na vjernost svome gradu.


Tradicionalnom Kapijadom, Prve riječke mažoretkinje, jedan od simbola Rijeke i pratilac gradskih manifestacija, ujedno su proslavile 21. godišnjicu rada, ali i osvajanje državnog prvenstva 2016. godine, a svečanosti je nazočio i gradonačelnik Vojko Obersnel koji im je uručio prigodne darove.


Prve riječke mažoretkinje postale su državne prvakinje osvojivši zlato na državnom natjecanju mažoretkinja održanom prošlog vikenda u Puntu. Osim apsolutne dominacije u svim seniorskim kategorijama, i juniorski tim je osvojio prvo mjesto u kategoriji neformacije duo.




Prve riječke mažoretkinje natjecale su se s juniorskim sastavom u kategoriji formacije, gdje su osvojile 8. mjesto i u kategoriji neformacije duo, u kojoj su Ana Bačić i Laura Lazarević osvojile suce i publiku te osigurale prvo riječko zlato u svojoj dobnoj skupini.


Seniorke Prvih riječkih mažoretkinja dominirale su u svim kategorijama, osvojivši tri zlata solo točkom Petre Linić, duo točkom Ivone Vincetić i Tonke Mihelčić te ekipnim nastupom, postavši državne prvakinje Hrvatske.


No, Riječanke nisu pobijedile samo u tehničkom i umjetničkom aspektu, nego su osvojile i simpatije publike i konkurencije. Naime, u sklopu programa održan je i izbor za Miss mažoretkinja, a laskavu titulu ponijela je riječka predvodnica Ivana Rakić.


Prve Riječke mažoretkinje osnovane su 1995. godine, a javnosti su se prvi put pokazale na Međunarodnom riječkom karnevalu 1996. godine, kada je i održana prva Kapijada.