Prilagodili se radu s pandemijom

Kako je biti poštar u doba korone: ‘Stalno smo s ljudima, ali sada izbjegavamo direktne kontakte’

Slavica Kleva

Nikolina Strukar i Brigita Brletić / Snimio Roni BRMALJ

Nikolina Strukar i Brigita Brletić / Snimio Roni BRMALJ

U ovim trenucima, teškim za sve nas, nema većeg zadovoljstva nego pozvoniti na vrata starijoj osobi kojoj upravo ovih dana treba uručiti socijalnu pomoć, priča riječka poštarica Davorka Kirinčić



RIJEKA  Dnevno napravim između deset i trinaest kilometara. Moj sektor obuhvaća zapadni dio Rijeke, od Žabice do Zvonimirove ulice, do Novog lista. Ima mladih ljudi kod kojih dolazim na vrata, ali ima i starije populacije sugrađana. I zato u ovim trenucima, teškim za sve nas, nema većeg zadovoljstva nego pozvoniti na vrata starijoj osobi kojoj upravo ovih dana treba uručiti socijalnu pomoć, priča nam sugovornica, poštarica, supruga i majka Davorka Kirinčić.


Davorka Kirinčić / Snimila Slavica KLEVA


Davorka Kirinčić / Snimila Slavica KLEVA



Oni, kaže nam sugovornica, s nestrpljenjem očekuju da ih obradujem, pozvonim na vrata i uručim pomoć, novčiće, kako oni vole reći. Malo su skeptični, bojali su se da će pomoć izostati zbog situacije, ali zato smo mi tu, uljepšamo im dan, ali istodobno pazimo da kontakti budu distancirani, dodaje Kirinčić, jedna od rijetkih osoba u službenoj odori koju ovih dana možemo susresti na pustim riječkim ulicama.




 



Iz Ureda za korporativne komunikacije Hrvatske pošte potvrdili su da imaju dovoljan broj djelatnika koji su radi sprečavanja pojave virusa COVID-19 podijeljeni na rad u manjim grupama. Dostava pošiljaka organizirana je uz mjere opreza. Konkretno, poštari moraju izbjegavati svaki neposredni kontakt s korisnicima o čemu postoje i vrlo konkretna pravila na njihovim mrežnim stranicama »izmjena načina uručivanja pošiljaka«.Na pitanje što podrazumijeva zaštita djelatnika HP-e, odgovoreno je da u ovom trenutku poduzimaju sve mjere radi zaštite zdravlja svojih radnika, zdravlja njihovih bližnjih i članova obitelji te maksimalnog umanjenja širenja zaraze i osiguranja kontinuiteta poslovanja Hrvatske pošte. Svakim danom prilagođavaju se mjere zaštite koje su nužne zbog izbjegavanja širenja zaraze virusom COVID-19. Poštari su opremljeni zaštitnim rukavicama i maskicama, te dezinfekcijskim sredstvima. Sve navedeno kontinuirano se nabavlja i dostavlja poštarima. Također, trudimo se radnicima sve nove informacije i upute prenijeti u što kraćem roku. Prilagođen je i način rada te ograničen broj korisnika u poštanskim uredima. U svim su poštanskim uredima uvedena i pravila o razmaku kojih se korisnici trebaju pridržavati.Na pitanje teče li promet roba i pošiljaka neometano, posebno s drugim državama, odgovoreno nam je da se poštanski promet za sada odvija bez većih poteškoća. Iako je, na primjer, već neko vrijeme na snazi obustava avionskog prometa s Kinom, pošiljke u Republiku Hrvatsku i dalje stižu, vjerojatno morskim putem. U veljači nije zabilježen značajan pad prometa, dok je u ožujku zamjetan pad međunarodnog prometa. Unutarnji promet još je uvijek stabilan. Naravno, daljnji razvoj situacije ovisi o budućim mjerama koje će države provoditi u borbi s ovom epidemijom. U ovoj izvanrednoj situaciji u kojoj se nalazimo, sve korisnike naših usluga molimo za strpljenje i razumijevanje. Svim djelatnicima Hrvatske pošte želimo zahvaliti na odgovornom i požrtvovnom radu te naglasiti kako se u ovim teškim trenucima u društvu posebno ističe važnost njihovog rada, stoji u odgovoru HP-a.


Ima uplašenih


I posao poštarskih službenika u svakodnevnom ritmu prilagodio se teškom aktualnom trenutku, pandemiji korone.


– Do 9 sati pripremim, sortiram, podignem sve pakete do dva kilograma, preporuke i potom izlazim iz Pošte. Kolege su organizirane u grupama, ali bez bliskih smo kontakata, opskrbljeni smo sredstvima za samozaštitu, od dezinficijensa do rukavica i maski i nakon toga krećemo svatko na svoj dio terena. Preporuka je da imamo što rjeđi kontakt sa strankama, pa nastojimo od slučaja do slučaja zamoliti stranku da siđe na ulaz u zgradu ili se dogovaramo o načinu kako im uručiti pošiljku.


Hrvatska pošta poduzima sve mjere radi zaštite zdravlja / Snimio Roni BRMALJ


Hrvatska pošta poduzima sve mjere radi zaštite zdravlja / Snimio Roni BRMALJ



– Ima li uplašenih ljudi, pitate me? Ima. U početku je i mene bilo malo strah, sada cijelu situaciju sagledavam s pozitivne strane, spremna sam na izazove, ali i s nadom da će vrhunac uslijediti za koji tjedan pa onda krenuti silaznom putanjom. Da, ima dosta pošiljaka on line kupovine, po dogovoru s korisnicima naših usluga iznalazimo modus na koji način žele da im uručimo pošiljku. Do dva kilograma težine nosimo mi, bez obzira na veličinu, a HP express uručuje iznad spomenute težine. Ma svjesni smo mi da smo na neki način poveznica naših korisnika usluga sa svijetom, veseli nas ako i u ovim trenucima možemo pridonijeti da na bilo koji način ublažimo strašnu nepogodu koja je obuhvatila cijeli svijet, kaže nam naša sugovornica.


– Dvadeset i pet godina radim u pošti, naravno kao i svima, ovo je novo, ali me nije strah, kazala nam je u razgovoru Brigita Brletić koju smo zatekli na radnom mjestu, za pultom šaltera u Pošti 2, u radu sa strankama.



Temeljem odluke Stožera za civilnu zaštitu Republike Hrvatske, od ponedjeljka, 23. ožujka dodatno je skraćeno radno vrijeme svih poštanskih ureda te će oni raditi najranije od 8, a najkasnije do 17 sati. Također, ulazak u poštanske urede bit će dopušten isključivo osobama sa zaštitnim maskama. Obavijest o promjeni radnih vremena i obvezi nošenja zaštitnih maski bit će istaknuta na ulaznim vratima svih poštanskih ureda.



Nema panike


– Odgovorne smo, radimo normalno jer pratimo upute koje dobijemo od Uprave. Držimo se uputa, ograničen je ulazak korisnika u šalter salu, striktno se pridržavamo mjera držanja razmaka, dezinficiramo pulteve nakon svakog korisnika i moram priznati, u novim teškim okolnostima, svi su disciplinirani. Stranke stoje vani u redu, nema panike, ali se strah osjeti, no, mi im maksimalno izlazimo u susret, pomažemo i objašnjavamo što god ih zanima, govorimo da se radi po novim propisima zbog njihove sigurnosti, zaštite njihovih života i našeg rada. Kao dugogodišnji djelatnik Hrvatske pošte ističem važnu ulogu i komunikaciju radnika i Uprave. Okružnice stižu svakodnevno sa savjetima kako se nositi u ovim kriznim trenucima, moram priznati da je upravo zbog dvosmjerne komunikacije lakše raditi, kazala nam je Brletić.


: U poštu ulazi jedna po jedna osoba s adekvatnom zaštitom / Snimio Roni BRMALJ


: U poštu ulazi jedna po jedna osoba s adekvatnom zaštitom / Snimio Roni BRMALJ



– Relativno kratko radim ovdje, u pošti sam tri godine, no, po prirodi sam vedra i ne osjećam paniku, kazala nam je Nikolina Strukar.


– Među najmlađim sam zaposlenicama, pa je logično da najviše želim učiti, a rad sa strankama je u rasponu od onih nevjerojatno pozitivnih do onih kojima se čita strah u očima. Trenutačno najviše posla imamo oko slanja pošiljaka po svijetu i našoj zemlji. Osigurani smo sredstvima za samozaštitu s obzirom na to da smo u kontaktu sa strankama, ali što se mora, nije teško, mi smo građanima na usluzi, a ovo će proći, optimistična je mlada djelatnica koja je na prvoj crti fronte u radu sa strankama.