Na mukama

Kako će koja riječka škola nadoknađivati nastavu zbog štrajka? Neke kreću već ove subote

Ingrid Šestan Kučić

Foto Sergej Drechsler

Foto Sergej Drechsler

S obzirom na to da za osnovne škole postoji zakonsko ograničenje broja nastavnih dana u tjednu, odnosno osnovci u školu ne mogu ići više od pet dana u tjednu, upravo zbog štrajka koji se održavao u ponedjeljak školama se otvorila mogućnost da odrade ovu subotu



Skraćeni zimski praznici i to tako da se u školu ide sve do 24. prosinca, a u školske se klupe vraća već 7. siječnja, kao i skraćeni proljetni praznici koji će trajati svega tri dana, odnosno obuhvatit će samo Uskrsni ponedjeljak. Potom produljenje školske godine koja će umjesto 17. lipnja završiti 19. lipnja, kao i ne spajanja Tijelova s vikendom, odnosno rad 12. lipnja – opcija je nadoknade propuštene nastave zbog štrajka do koje su jučer došli ravnatelji riječkih osnovnih škola.


Međutim, to nije dosta. Ravnatelji su na mukama, jer predloženom opcijom nadoknadit će se tek 11 nastavnih dana, a zbog štrajka riječke su škole propustile čak 16 nastavnih dana. Zbog toga je izgledno da će škole ne žele li previše produljiti školsku godinu do kraja lipnja morati raditi subotom, a neke od njih s odrađivanjem počinju već ove subote.


Zakonsko ograničenje


S obzirom na to da za osnovne škole postoji zakonsko ograničenje broja nastavnih dana u tjednu, odnosno osnovci u školu ne mogu ići više od pet dana u tjednu, upravo zbog štrajka koji se održavao u ponedjeljak školama se otvorila mogućnost da odrade ovu subotu.




Jedna od škola koja se odlučila za tu opciju je OŠ Nikole Tesle čija ravnateljica, Tatjana Bandera Mrakovčić, kaže da o točnom planu nadoknade još ne može govoriti, no izvjesno je da će učenici te škole ove subote sjediti na nastavi.


– Učiteljsko vijeće se usuglasilo da ova subota bude radna, jer se u ponedjeljak nije radilo, a činjenica je i da su se djeca zaželjela škole, odmorna su i lakše će odraditi ovu subotu nego nadoknađivati nastavu u lipnju. Međutim, jednako tako usuglasili smo se da obiteljske planove nadoknadom nastave nećemo remetiti te neopravdanih sati za one koji imaju dogovorene obveze neće biti. Našoj školi produljenje školske godine u lipnju nije prihvatljiva ocjena, jer nemamo klimu i već je 1. lipnja vruće i teško raditi.


Imati nastavu do 24. ili 25. lipnja nije više nastava, jer su uvjeti rada nemogući. Izvjesno je da ćemo morati odraditi dio praznika, a kako će točno izgledati nadoknada, vidjet ćemo kada plan pošaljemo Ministarstvu znanosti i obrazovanja te dobijemo njihovo odobrenje, kaže Bandera Mrakovčić.


Međutim, neće svima ova subota biti radna, jer okupljeni ravnatelji koji su se jučer ujutro našli u OŠ Srdoči do konačnog i konkretnog rješenja nisu došli, jer kako pojašnjava ravnatelj OŠ Srdoči, Ivan Vukić, sastanak je održan kako bi se škole koliko toliko dogovorile oko ujednačavanja odrađivanja te da bi se izbjegao potpuni kaos u načinu nadoknade.


Ništa konkretno


– Ništa konkretno nije dogovoreno, jer čekamo upute ministarstva. Moramo odraditi tri tjedna propuštene nastave, a istovremeno želimo maksimalo izaći u susret roditeljima. Načelno smo dogovorili da će se nastava održati 23. prosinca, kao i da će se učenici na nastavu vratiti 7. siječnja te da će za Uskrs biti slobodni samo Uskrsni ponedjeljak.


Nemamo puno mogućnosti. Nude nam se subote, praznici i kraj školske godine. Produljenje školske godine u lipnju ne odgovara svim školama, jer mnoge nemaju klimu, no s praznicima i dogovorom koji smo postigli pokrivamo 11 dana, ostalo će se morati nadoknaditi u lipnju i eventualno subotom, a tih subota koje možemo raditi jako je malo.


Moguće je odraditi subotu, 11. siječnja, jer je ponedjeljak zbog Sveta tri kralja neradni. Na potezu je Ministarstvo s nekim konkretnim prijedlogom kako se ne bi stvarala zbrka, pojašnjava Vukić. Konkretnog prijedloga, kažu ravnatelji, do sada iz ministarstva nije bilo osim ankete koje škole danas moraju ispuniti i predočiti svoj plan nadoknade.


Neke su škole, poput OŠ Milana Brozovića Kastav, jučer roditelje obavijestile da ministarstvu i osnivaču uz skraćivanje zimskih i proljetnih praznika predlažu i produljenje školske godine sve do 25. lipnja.


Srednje škole u nešto povoljnijem položaju


Srednje su škole u malo povoljnijem položaju, jer nemaju ograničenje od pet radnih dana u tjednu pa tako u Prirodoslovnoj i grafičkoj školi razmišljanju o odrađivanju 5 dana zimskih praznika, dva dana duljoj nastavi u lipnju, a ostalo će se, kaže ravnatelj Radenko Bradić, odraditi subotama. Gimnazija Andrije Mohorovičića, dodaje ravnatelj Henry Ponte, ponudila je dvije opcije na razmatranje.


– Jedna je opcija da se radi pet subota pa da se ne oduzimaju zimski praznici, a druga je radne dvije subote i tjedan dana zimskih praznika manje. Što god se odluči, odluku donose Nastavničko, Učeničko i Roditeljsko vijeće te u konačnici Školski odbor, kaže Ponte.


Bez obzira na to kojim kombinacijama za sada barataju, svi se ravnatelji slažu da je na potezu ministarstvo, ali i da je teško postići jednoobrazno nadoknađivanje koje će najteže pasti učenicima, jer ionako dugo drugo polugodište ove će školske godine biti još dulje i bez predaha.