Pretpremijera u Filodrammatici

Kad u Hamletu nedostaje glavni glumac: U nedjelju premijera riječkog TRY Theatrea

Svjetlana Hribar

Foto: Vedran Karuza

Foto: Vedran Karuza



RIJEKA Ansambl riječkog TRY Theatrea izvesti će u nedjelju, 17. travnja (u 19 sati) u dvorani Filodrammatica, pretpremijerno  kazališnu predstavu »Without Hamlet«, premijera je 22. travnja, a reprize 23. i 24. travnja (sve s početkom u 20 sati) – najavljeno je jučer na konferenciji za novinare, gdje je predstavljena nova podjela naslova koji je kao prva predstava TRY Theatrea 2011. godine izveden u Rijeci.


Autor projekta i redatelj, a ujedno umjetnički voditelj TRY Theatrea Ivan Verunica, rekao je da je predstavu »Bez Hamleta« vidjelo te 2011. godine više od 800 ljudi, pa je smatrao da je treba obnoviti s novom glumačkom podjelom.


– Od 22 učenika prije pet godina danas smo narasli na ansambl od 88 mladih ljudi, a naše su predstave osvojile nekoliko nagrada u Engleskoj i jednu u Kanadi.  Naslov »Without Hamlet« pet je godina mirovao i sada se vraća još u boljem izdanju. Radi se  o najzvučnijem dramskom djelu uopće, koje je – iz perspektive današnjih srednjoškolaca – nezanimljivo. Gomilu Shakespearovog teksta pretočili smo u 90 minuta dinamične i humorom prožete igre, kojom želimo novim generacijama otvoriti apetit za čitanjem »Hamleta« – rekao je Verunica. 




U komadu TRY Theatrea, čiji protagonisti igraju na engleskom jeziku, dvije dramaturginje žele postaviti »Hamleta«, ali im nedostaje  glavni glumac. Predstavu ipak odigraju, modificiranu, ali sadržajno vjernu originalu.O svojim ulogama govorile su glumice Rafaella Redžepi i Karmen Levar; obje ističu da je rad bio iznimno zanimljiv i s aspekta upoznavanja Shakespeareovih likova, ali i njihova preobraćanja u današnje vrijeme.


U predstavi još igraju Enea Dessardo, Marina Banov, Katarina Vagaja, Leo Vukić, Nika Vidak, Lea Begović, Lorena Šustar, Monika Pučić, Gaia Bukovec, Petra Vujičić, Luiza Mudrić, Laura Jeletić, Katja Knežević, Luka Mudrić, Nika Meštrović i Liza Chernova, a ulaznice po cijeni od 20 kuna bit će dostupne sat vremena prije predstave u Filodrammatici.