Škola za život

KURIKULARNA REFORMA Riječki gimnazijalci učit će povijest, likovni i latinski pomoću virtualnih naočala

Ingrid Šestan Kučić

Virtualne naočale samo su dio opreme u vrijednosti od 200 tisuća kuna koja bi u Prvu riječku hrvatsku gimnaziju trebala stići do početka nove školske godine. Također, nova oprema vrijedna 380 tisuća kuna, financirana iz EU fondova, stiže i u škole »Nikola Tesla« i Turnić



RIJEKA Polaznici Prve riječke hrvatske gimnazije od jeseni će biti prvi hrvatski učenici koji će povijest, likovni i latinski jezik učiti putem virtualnih naočala. Doživljaj virtualne stvarnosti antičkog Rima ili nekog drugog povijesnog razdoblja omogućit će im činjenica da je Riječka gimnazija jedna od 26 srednjih škola koje su odabrane za sudjelovanje u eksperimentalnoj fazi programa »Škola za život«, a virtualne naočale samo su dio opreme koja bi u tu školu trebala stići do početka nove školske godine. Naime, ta je škola dobila odriješene ruke da putem kataloga Ministarstva znanosti i obrazovanja odabere opremu u vrijednosti od 200 tisuća kuna, a prema riječima ravnateljice Jane Sclaunich uz virtualne naočale odabrani su i ekrani na dodir, razna informatička oprema, kao i oprema za kabinete prirodnih predmeta.


BETT Show u Engleskoj


– Naša škola posljednje dvije godine sudjeluje na najvećem svjetskom sajmu tehnologija u obrazovanju BETT Show u Engleskoj i tamo smo se susreli s upotrebom virtualnih naočala u obrazovanju. Uz te naočale ide i poseban softver, a već smo kontaktirali proizvođača jer u Hrvatskoj se takvo nastavno pomagalo ne može nabaviti, pojašnjava ravnateljica.


Nova oprema stiže i u osnovne škole »Nikola Tesla« i Turnić, jer riječ je o dvije jedine riječke osnovne škole koje su odabrane za sudjelovanje u eksperimentalnoj fazi kurikularne reforme koja će se provoditi u ukupno 46 hrvatskih osnovnih škola. Osnovnoj školi »Nikola Tesla«, kaže ravnateljica Tatjana Bandera Mrakovčić, također je omogućen odabir opreme u vrijednosti od 200 tisuća kuna, a većina tih sredstava utrošit će se za nabavku informatičke opreme.


– Odabrali smo LCD projektore, platna, prijenosna računala za učitelje i ostalu informatičku opremu koja nam je neophodna za modernu nastavu – navodi Bandera Mrakovčić.Osnovnoj školi Turnić omogućen je pak odabir opreme u iznosu od 180 tisuća kuna, a u toj su se školi, ističe ravnateljica Ljiljana Kulaš Jutrović, prilikom odabira fokusirali na pametne ploče, širokokutne projektore, prijenosna računala te opremanje kabineta za nastavu iz prirodnih predmeta, na što će se utrošiti najveći dio sredstava.

Financirano iz EU fondova


Nabavka sve te opreme financirat će se iz EU fondova, a moderna nastavna pomagala tek su dio onoga što bi do početka nastavne godine trebalo stići u te tri riječke škole. Do 3. rujna na klupama učenika koji će biti uključeni u Školu za život trebali bi biti i tableti, kao i kompleti novih eksperimentalnih i za roditelje besplatnih udžebnika. Svaki prvašić, petaš i sedmaš, kao i učenik prvog razreda Riječke gimnazije dobit će besplatan tablet i jedan gigabajt besplatnog prometa bežičnim internetom. Prvašići, petaši i učenici prvog razreda srednje škole dobit će i cijele udžbeničke komplete besplatno, a ravnatelji kažu da je odabir udžbenika u tijeku. Sedmaši će pak dobiti udžbenike za biologiju, kemiju i fiziku, dok će knjige iz ostalih predmeta roditelji morati kupiti. Sve bi to trebalo dovesti i do lakših torbi školaraca jer se predviđa da će najmanje 30 posto udžbenika biti u digitalnom obliku.Tako će samo u te tri škole stići petstotinjak besplatnih tableta i kompleta udžbenika. Naime, Prva riječka hrvatska gimnazija upisat će 120 učenika prvih razreda, dok OŠ »Nikola Tesla« ukupno broji 250 učenika koji će ući u Školu za život, od čega je 60 prvašića, a OŠ Turnić ima 135 učenika koji ulaze u reformu obrazovanja, od čega je 50 prvašića. Međutim, nije moderna oprema jedino što Škola za život donosi od jeseni u te tri škole, jer reforma podrazumijeva nove kurikulume, kao i nove metode poučavanja, a najveća vrijednost, kaže Sclaunich, je autonomija u radu koju će nastavnici dobiti.