Festival glazbe i gastronomije

KUHINJA RAZLIČITOSTI Glazbena ‘maneštra’ za početak Porto Etna

Danijela Bauk

North East Ska Jazz Orchestra pridružio se dub bendu Wicked Dub Division / Snimio Vedran KARUZA

North East Ska Jazz Orchestra pridružio se dub bendu Wicked Dub Division / Snimio Vedran KARUZA

Danas je na Trgu Riječke rezolucije na pozornicu prvi stao talijanski North East Ska Jazz Orchestra sastavljen od 14 glazbenika, a osim solonastupa, North East Ska Jazz Orchestra pridružio se dub bendu Wicked Dub Division



RIJEKA  Porto Etno, festival svjetske glazbe i gastronomije čiju okosnicu čine zajednice nacionalnih manjina Rijeke, doseljenici u Rijeku kao i glazbeni nomadi iz cijelog svijeta, danas je službeno otvoren na Trgu Riječke rezolucije i to zanimljivom glazbenom “maneštrom” različitih ritmova koju su “skuhali” North East Ska Jazz Orchestra, Wicked Dub Division te zvijezde festivala Boban Marković Orkestra.


Danas je na Trgu Riječke rezolucije na pozornicu prvi stao talijanski North East Ska Jazz Orchestra, originalni talijanski sastav koji čini četrnaestero mladih i obrazovanih glazbenika koji jazz obogaćuju ska, reagge i rocksteady ritmovima.


Snimio Vedran KARUZA


Snimio Vedran KARUZA





Osim solonastupa, North East Ska Jazz Orchestra pridružio se dub bendu Wicked Dub Division čija glazba vješto miješa reggae zvuk s dubom, a s kojim surađuju od 2017. godine.


Za glazbenu selekciju u pauzama između bendova zadužen je bio DJ Emir Fulurija koji je posjetitelje odveo na plesno putovanje kroz cijeli svijet – afrobeat, highlife, cumbia, taranta, rumba, gnawa, desert blues, balkanbeat i ostali plesni žanrovi iz cijelog svijeta dio su njegovog repertoara.



Dječji program


S obzirom na današnje nepovoljne vremenske prilike, cjelokupni gastroprogram Porto Etna prebačen na subotu – 20 udruga nacionalnih manjina Rijeke i Primorsko-goranske županije te doseljenici iz raznih dijelova svijeta pripremat će jela svojih nacionalnih kuhinja na Trgu 128. brigade HV-a od 10.30 do 21 sat, a u 15 sati bit će proglašeni dobitnici nagrada u Natječaju za najbolji zaboravljeni kuharski recept koji žiriraju chefovi Stevo Karapandža i Srđana Jevtić. Ulaz na gastronomski dio festivala je slobodan, a posjetitelji će degustacijske porcije tradicionalne hrane moći kušati po cijeni od 10 kuna.



Jedan od važnih ciljeva projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture je razvoj uključivosti i uključenosti u kulturne programe prema svim građankama i građanima, a posebice onima iz ranjivih društvenih skupina kojima je pristup kulturi i kulturnoj produkciji često otežan, stoga su u produkciju Porto Etno festivala uključeni korisnici Centra za rehabilitaciju Rijeka i Udruge za pomoć ovisnicima »Vida«. Za osobe u invalidskim kolicima na Porto Etno festivalu osiguran je i poseban prostor ispred pozornice za lakše uživanje u koncertu, a Ivona Križić iz Udruge gluhih i nagluhih PGŽ-a – Ugin Rijeka, prevodit će gastroprogram na hrvatski znakovni jezik u subotu, na Trgu 128. Brigade HV-a. Valja spomenuti i da Porto Etno slijedi ekološke trendove zahvaljujući kojima s festivala nestaje plastična ambalaža, a uvode se kartonske čaše i ekološki jednokratni pribor za jelo.



U gastroprogramu sudjeluju: Zajednica Talijana Rijeka, Srpsko kulturno društvo »Prosvjeta« – Pododbor Rijeka, Kulturno društvo Rusina i Ukrajinaca »Rušnjak« PGŽ-a, Ruski dom – Udruga ruske nacionalne manjine u PGŽ-u, Matica slovačka Rijeka, Zajednica Albanaca PGŽ-a, Zajednica Albanaca otoka Krka, Makedonsko kulturno društvo »Ilinden«, Demokratska zajednica Mađara PGŽ-a, Češka beseda Rijeka, Slovenski dom – KPD »Bazovica«, Udruga zajednica naroda Bosne i Hercegovine, Bošnjačka nacionalna zajednica, expats Rijeka – Trinidad i Tobago, Madagaskar, Indija, Filipini, Sjedinjene Američke Države i Ri gastro.


Valja naglasiti da se danas odvija i bogat i zanimljiv dječji program – dječji zbor Minicantanti u pratnji zbora Fioi come noi u 12 sati u dvorištu OŠ Dolac izvodit će skladbe vezane uz hranu. Održat će se i četiri radionice za koje je bila potrebna prethodna prijava.


Glazbeni program


Subotnji glazbeni program počinje u 19.30 u HNK Ivana pl. Zajca gdje će nastupiti češka avangardna violinistica Iva Bittová s Porto Etno orkestrom, a prije njih će nastupiti legendarni riječki Putokazi također u pratnji Porto Etno orkestra.



Program se u subotu nastavlja na Trgu Riječke rezolucije od 21 sat gdje multikulturalni glazbeni miks stvaraju zagrebački Cinkuši, majstori turske psihodelične glazbe 21. stoljeća bend BaBa ZuLa i pariški elektro duo Acid Arab koji spaja zvukove zapadne elektroničke glazbe s istočnim zvucima i vokalima.


U nedjelju će na centralnoj riječkoj tržnici i u Kazališnom parku biti održan POP UP gastronomski, glazbeni i cirkuski program s početkom u 10 sati, a radno vrijeme tržnice bit će produženo do 14 sati.


Masterchefica Srđana Jevtić za posjetitelje će pripremiti posebnu maneštru, Cirkorama u Kazališni park dolazi s predstavom »Milica na putu oko svijeta« koju izvodi klaunica Petra Bokić, a glazbeni program uključuje nastupe jeboton ansambla iz Zagreba i mađarskog benda EtnoRom.