Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: °
Sutra: ° °
27. siječnja 2020.
Prijedlog proračuna

KRALJEVICA Kapitalni projekti obnova kaštela i doma kulture

Projekt Putovima Frankopana  najveći i najvažniji  projekt  u 2019.  / Snimio Sergej DRECHSLER
Projekt Putovima Frankopana najveći i najvažniji projekt u 2019. / Snimio Sergej DRECHSLER
Autor:
Objavljeno: 27. studeni 2018. u 8:26 2018-11-27T08:26:23+01:00

Prijedlog proračuna za 2019. godinu najveći je dosad i iznosi rekordnih 39 milijuna kuna. U odnosu na proračun iz 2018. riječ je o gotovo dvostrukom iznosu

KRALJEVICA Gradskom vijeću Grada Kraljevice upućen je prijedlog proračuna za 2019. godinu u rekordnom iznosu od 39 milijuna kuna.

U odnosu na proračun iz 2018. godine riječ je o gotovo dvostrukom iznosu, a projekcije za 2020. i 2021. godinu predviđaju 23 milijuna kuna godišnje.

Prijedlog proračuna je najveći do sada, jer je prije svega riječ o dodatnom investicijskom zamahu i realizaciji projekata koji po planiranoj dinamici trebaju biti završeni u 2019. godini.

Projekt Putovima Frankopana je najveći i najvažniji kapitalni projekt koji će biti realiziran 2019. godine. Izuzev njega, velika kapitalna investicija je sanacija Doma kulture i sporta u Kraljevici od skoro 2 milijuna kuna.

Ta će dva projekta uz financiranja iz sredstava EU-a opteretiti proračun zaduživanjem od 2,8 milijuna kuna.

Od investicija treba spomenuti nastavak gradnje ceste Podbanj 2, kao i uređenje Randićeve ulice, te pripremu realizacije nove ceste za Oštro.

Nastavlja se ulaganje u pomorsko dobro, zatim uređenje šetnice i plaže na Oštru i proširenje groblja u Kraljevici, a predviđena su sredstva za projektnu dokumentaciju širenja groblja u Šmriki.

Također, u proračunu za 2019. i projekcijama za 2020. i 2021. godinu je projekt novog centra Šmrike sa zgradom POS-a, s uređenjem parkirališta, Trga, dječjeg parka, dakle novog centra Šmrike gdje će dio mladih obitelji riješiti svoje stambeno pitanje.

Treba spomenuti i jedan od najvećih projekata u novijoj povijesti Kraljevice, projekt nove lučice Carovo, koji Grad sufinancira uz potporu Lučke uprave, Županije i u prvom redu kroz najveći dio sufinanciranja od strane Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture. Osim morskog dijela, grad financira novo parkiralište i uređenje parka u neposrednoj blizini lučice.

Božićnica za umirovljenike

– Osobito me raduje činjenica da smo pored svih projekata već u proračunu 2018. godine, a što nastavljamo, osigurali božićnicu za naše umirovljenike u vrijednosti od 57.000 kuna. Božićnica će biti podijeljena u obliku potrošačkog bona svima čija mirovina ne prelazi 2.000 kuna. Također smo za 2019. godinu predvidjeli mogućnost sufinanciranja pomoći u kući, kaže načelnik Dalibor Čandrlić.

U proračunu za 2019. godinu rezervirana su sredstva za javne potrebe u sportu, kulturi, civilnom društvu, zdravstvu i socijalnoj skrbi.

Proračun je, kaže Čandrlić, rodno osviješten jer veliku brigu pokazuje za odgoj i obrazovanje. Plan je u vrtiću zaposliti stručnog suradnika – psihologa kojega do sada nisu imali.

Zadržava se standard u školi gdje se nastavlja financiranje produženog boravka za djecu od 1. do 4. razreda osnovne škole, rano učenje informatike od 1. razreda, logopedske vježbe koje su namijenjene školskom i predškolskom uzrastu.

Osiguravamo besplatne udžbenike i prijevoz učenika i studenata koje ne financira RH, također svim učenicima i studentim, koji ispunjavaju kriterije osigurana su sredstva za stipendije. Važna stavka u Proračunu za 2019. godinu su sredstva namijenjena za ulaganje u energetsku obnovu Osnovne škole Kraljevica.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
U Rijeku stiže PauzaGO: nova usluga omiljene Pauze