Pronađeno rješenje

KRAJ AGONIJE Nakon pisanja Novog lista spašena “Vila Velebita II”

Ingrid Šestan Kučić

Pomorska škola Bakar jedina je škola u Hrvatskoj koja posjeduje vlastiti brod / Foto Sergej DRECHSLER

Pomorska škola Bakar jedina je škola u Hrvatskoj koja posjeduje vlastiti brod / Foto Sergej DRECHSLER

Školski brod služi za svakodnevno izvođenje vježbi budućih pomoraca, a takva praksa se u Bakru provodi od 1973. godina



RIJEKA – Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture te Ministartsvo znanosti i obrazovanja našli su rješenje za apsurdnu situaciju u kojoj se našla Pomorska škola Bakar nakon što je u svibnju ove godine dugogodišnji zapovjednik broda »Vila Velebita II« otišao u mirovinu te je Ministarstvo znanosti nakon zahtjeva škole za zapošljavanje novog zapovjednika to odbilo učiniti. Takav potez resorno je ministarstvo obrazložilo činjenicom da ne postoje propisi prema kojima mora financirati radno mjesto zapovjednika broda, iako je upravo to isto radilo od 1973. godine, od kada je »Vila Velebita II« u vlasništvu Pomorske škole Bakar.


Citirajući cijeli niz zakona i pravilnika iz područja odgoja i obrazovanja, Ministarstvo je na upit naše redakcije odgovorilo da propisima iz područja obrazovanja nije propisan djelokrug rada zapovjednika školskog broda i člana posade, no istovremeno je zanemarilo da je rad zapovjednika plaćalo pune 44 godine, kao i da još uvijek plaća rad upravitelja stroja i mornara na tom istom brodu. Prema pojašnjenju Ministarstva Uredbom o nazivima radnih mjesta i koeficijentima složenosti poslova u javnim službama nije propisano radno mjesto, radne obveze istoga, a niti pripadajući koeficijent složenosti poslova te u sredstvima Ministarstva koja su predviđena Državnim proračunom nisu osigurana sredstva za to zapošljavanje.


Odgovor ministra


Na takav potez resornog ministarstva reagirao je saborski zastupnik i bivši ministar znanosti i obrazovanja Željko Jovanović koji je ministrici Blaženki Divjak i ministru Olegu Butkoviću uputio saborsko pitanje te apelirao na rješavanje nastale situacije, a sada je stigao i odgovor ministra Butkovića u kojem ga obavještava da je održan sastanak dvaju ministarstava i ravnatelja Pomorske škole Gordana Papeša na kojem je dogovoreno sustavno rješavanje zapošljavanja posade na školskom brodu »Vila Velebita II« kroz model zapošljavanja posade broda na radna mjesta nastavnika, što oni u ovom slučaju i jesu, jer sudjeluju u obrazovnom sustavu.


Strogi standardi




Naime, na školskom se brodu svakodnevno održava nastava i brod bez zapovjednika ne može funkcionirati, a zapovjednik školskog broda nije jedino radno mjesto na »Vili Velebita II«, jer na brodu radi i upravitelj stroja te mornar, a ta dva radna mjesta također financira Ministarstvo znanosti i obrazovanja.


Školski brod služi i za izvođenje vježbi u skladu s STCW Konvencijiom, odnosno Pravilnikom o zvanjima i svjedodžbama o osposobljenosti pomoraca, a sve usklađeno sa strukovnim kurikulumima za stjecanje zanimanja pomorski nautičar i tehničar za brodostrojarstvo, a Pomorska škola Bakar jedina je škola u Hrvatskoj koja posjeduje vlastiti brod.


Višemjesečnoj agoniji i prijetnji da će se prekinuti stoljetna tradicija školovanja prepoznatljivog i stručnog kadra u cijelom svijetu te da školi neće preostati ništa drugo nego da brod pošalje u rezalište dogovorom ministarstava došao je kraj, a ministar Butković ujedno najavljuje i otvaranje novog potprograma u Državnom proračunu na poziciji ministarstva koje vodi za naredno dvogodišnje razdoblje. Riječ je o opremanju srednjoškolskih pomorskih učilišta obveznom opremom u skladu s odredbama SCTW Konvencije koja je izmijenjena i dopunjena. Otvaranje tog potprograma Butković objašnjava strogim međunarodnim standardima kojima moraju udovoljiti pomorska učilišta te obvezom kontinuiranog udovoljavanja zahtjevima Konvencije.