Gradsko vijeće

KOHABITACIJA ILI IZBORI Hrvoje Burić otkriva hoće li oporba rušiti Obersnela i koji su uvjeti za prihvaćanje proračuna

Marinko Glavan

Ako je netko silovao demokraciju, onda je to Obersnel – Hrvoje Burić / snimio I. TOMIĆ

Ako je netko silovao demokraciju, onda je to Obersnel – Hrvoje Burić / snimio I. TOMIĆ

Obersnel je HDZ-u nudio mjesto predsjednika Vijeća. To su trebali biti ili Lucijan Vukelić, ili Ivona Milinović. Nakon toga je nudio koaliciju i Mostu. S druge strane, uvjet HDZ-a ideji rotirajućeg predsjedništva u Gradskom vijeću bio je da ja ne smijem biti predsjednik u nijednom trenutku



Nakon što je SDP-ova koalicija prvi put na lokalnim izborima izgubila većinu u Gradskom vijeću Rijeke, gdje su predstavnici ostalih stranaka za predsjednika izabrali Tihomira Čordaševa iz Akcije mladih, s Hrvojem Burićem, nositeljem nezavisne liste, razgovarali smo o mogućnosti kohabitacijske vlasti.


Pitanje svih pitanja je – hoćete li, zajedno s ostalim strankama van SDP-ove koalicije, rušiti gradonačelnika Vojka Obersnela prilikom donošenja proračuna u Gradskom vijeću?


– Jasno smo u našem programu iznijeli besplatne udžbenike za osnovnu i srednju školu i cijenu vrtića od 300 kuna za prvo dijete i dakle to mora i treba biti u proračunu.




Dakle, rušit ćete ga ako to ne ispuni?


– Osim toga, tu je i pitanje investicija. Želimo realizaciju autobusnog kolodvora s konkretnim datumima i rokovima, želimo pokretanje projekta Putničkog terminala, s prijedlogom svim stranama da se produži De Franceschijev gat i da konačno putnički brodovi mogu u luku.


U slučaju ispunjenja vaših zahtjeva spremni ste na, nazovimo je, kohabitaciju s Obersnelom?


– Mi ćemo iznijeti stavke koje želimo u proračunu. Naravno da će i druge stranke imati svoje zahtjeve. Ako se svi skupa usuglasimo, ne vidim razloga da ga se ruši.



Osnivate novu stranku?


– Da. Stranka će se zvati Nezavisna lista Rijeka budućnosti, bez mog imena i počet ćemo stvarati stranačku infrastrukturu. Pozicionirat ćemo se na političkom centru, okrenuti Riječanima i njihovim svakodnevnim problemima, razvoju, da Rijeka bude grad u kojemu se može živjeti i raditi.


Osim nedolaska Morane Jokić, kandidat za vašeg zamjenika Marinko Koljanin u medijima je najavio da će u Gradskom vijeću djelovati samostalno. Što to znači za vašu listu i buduću stranku?


– Upravo kroz osnivanje stranke vidjet ćemo tko će joj se priključiti, a tko ne. Oni koji se ne uključe moći će djelovati kao nezavisni vijećnici.



Novi izbori


Može li proračun podnijeti zahtjeve svih stranaka, s obzirom na to da je ograničen i dobrim dijelom već zadan?


– Ne znam zahtjeve ostalih, ali očekujem da svi budemo razumni i ponašamo se u skladu s prihodima proračuna. Ti su prihodi dosad bili nerealno iskazivani, pa mislim da će najviše problema sa sastavljanjem proračuna imati Vojko Obersnel, jer on ni sam ne zna kako proračun realno izgleda.


Bi li novi izbori bili bolje rješenje od sadašnje situacije u gradskoj vlasti?


– Ne, ako se prihvate zahtjevi i postigne dogovor. Nije nam želja rušenje, nego da budemo konstruktivna pozicija ili opozicija, kako god nas želite nazvati. Ajmo biti strpljivi, pokušajmo ostvariti suradnju, Obersnel to dosad nije znao raditi, uvijek se ponašao bahato, tako da sumnjam da će se on moći prilagoditi novonastaloj situaciji u Gradskom vijeću.


Hoće li novi izbori, ako ih bude, ugroziti temeljne gradske projekte, poput EPK 2020.?


– To se do sada nije dogodilo u niti jednom gradu u Hrvatskoj, gdje su bili izvanredni izbori. Imenuje se povjerenik koji u roku od šezdeset dana mora raspisati nove izbore. Sigurno zbog tih šezdeset dana neće ništa propasti, pogotovo kad na neke projekte, poput autobusnog kolodvora ili gradske knjižnice, čekamo skoro dvadeset godina.


Vraćanje mandata


Vojko Obersnel je konstituirajuću sjednicu Gradskog vijeća nazvao silovanjem demokracije. Što mislite o tome?


– Rekao bih da je on silovao demokraciju. Imamo informacije da je on pritiskao vijećnike iz grupacije stranaka izvan SDP-ove koalicije da se priklone njegovoj koaliciji.


Je li među tim vijećnicima, za koje kažete da ih je Obersnel pritiskao, bila i Morana Jokić, vijećnica s vaše liste, te je li to bio razlog njezina nedolaska na konstituirajuću sjednicu?


– Ona do dan danas ni meni, ni nikome s nezavisne liste Hrvoja Burića nije dala objašnjenje svog postupka. Ono što sam čuo, pročitao sam iz medija, da je razlog bila opeklina neposredno pred sjednicu, ali sa sigurnošću mogu reći da to nije pravi razlog. Radilo se o tome da je Vojko Obersnel napravio pritisak na nezavisnu vijećnicu.


Hoćete li od nje tražiti da vrati mandat?


– U utorak imamo sastanak s nositeljima liste. O tome ćemo odlučiti zajednički. Vjerojatno ćemo to tražiti, ali svatko ima pravo zadržati mandat, neovisno o tome tražili mi da ga vrati ili ne.


Je li jedino zajedničko strankama izvan SDP-ove koalicije to što ste protiv Vojka Obersnela, s obzirom da je riječ o strankama vrlo šarolikih svjetonazora, koji sežu od anarhizma i ljevice do desnice?


– Tako se navodi u medijima, ali je, recimo, nepoznata informacija da je HDZ inzistirao na tome da jedino ja, od predstavnika svih stranaka, ne smijem biti predsjednik Gradskog vijeća.


Zašto?


– To je pitanje za vodstvo gradskog HDZ-a, ali njihov uvjet za podršku ideji rotirajućeg predsjedništva u Gradskom vijeću bio je da ja ne smijem biti predsjednik u nijednom trenutku.


I vi ste na to pristali?


– Ja sa svoja četiri vijećnika ne mogu utjecati na izbor predsjednika, kao ni druge stranke samostalno. To je kompromis, učinjen kako bi se Gradsko vijeće konstituiralo i funkcioniralo.



Županijska skupština nije se uspjela konstituirati, kakva su vaša predviđanja, što će se dalje zbivati?


– Ono što sa sigurnošću mogu reći je da naša lista neće nikada podržati izbor Franje Butorca za predsjednika Skupštine. Sukladno dogovoru više stranaka predložen je gospodin Mario Alempijević i vjerujem da će i na idućoj skupštini on biti protukandidat Butorcu.



Apsolutistička vlast


Je li u Gradskom vijeću došlo do stvaranja neprincipijelne koalicije, kao što optužuju iz redova SDP-ove koalicije?


– Ajmo biti pošteni. Vojko Obersnel je nudio koaliciju HDZ-u u Gradskom vijeću, nudeći im pritom mjesto predsjednika Vijeća. To su trebali biti ili Lucijan Vukelić, ili Ivona Milinović. Nakon toga je nudio koaliciju i Mostu. Ako je netko neprincipijelan, mislim da trebamo početi od njega. On je pokušao opstruirati dolazak četvero vijećnika na konstituirajuću sjednicu, kako bi spriječio izbor Tihomira Čordaševa za predsjednika. Čini sve što može da opstruira Gradsko vijeće, tako da se ne radi o neprincipijelnim koalicijama, nego je neprincipijelan onaj koji o tome govori.


Iz PGS-a optužuju da događanjima u Gradskom vijeću Rijeke i Županijskoj skupštini dirigira HDZ.


– To nije točno. HDZ da je i htio, nije mogao predložiti svog predsjednika Gradskog vijeća, jer to ne bi bilo prihvaćeno. Mislim da je u konačnici dobro da nemamo apsolutističku vlast SDP-a kao do sada, koja je, primjerice, odbila moje amandmane za sanaciju krovišta Dječje bolnice Kantrida, čime sam bio zgrožen. Tu se nije radilo o političkom, nego o jednom ljudskom nastojanju, koje su oni odbili. Sada se više neće moći tako ponašati.