Proces na sudu

KOBNA VOŽNJA Zakonodavstvo ide na ruku Veri Begić

Damir Cupać

Foto V. Karuza

Foto V. Karuza

Novi Kazneni zakon, koji je stupio na snagu od početka ove godine, predviđa maksimalnu kaznu do 15 godina, a stari do 12 godina. Međutim, retroaktivne primjene novog Kaznenog zakona ne može biti



RIJEKA U slučaju Riječanke Vere Begić, bivše pročelnice Odjela gradske uprave za sport i tehničku kulturu, koja je u kolovozu prošle godine vozila Istarskim ipsilonom u suprotnom smjeru upravljajući automobilom pod utjecajem 1,92 promila alkohola pa tako uzrokovala prometnu nesreću u kojoj je smrtno stradao Umažanin Igor Soldatić, sudit će se na Županijskom sudu u Puli, no, po starom Kaznenom zakonu, što znači da joj zatvorska kazna može biti izrečena u rasponu od tri do dvanaest godina zatvora. Dakako, ukoliko prije samog suđenja ne dođe do nagodbe s tužiteljem.


Oštrije kažnjavanje


Važno je napomenuti da nema retroaktivne primjene zakona, što znači da predviđene kazne u trajanju do maksimalno 15 godina u ovom slučaju ne može biti, jer se prometna nezgoda Vere Begić dogodila prije stupanja na snagu novog Kaznenog zakona. Također je važan i kriterij po kojemu se u ovakvim slučajevima u pravilu primjenjuju blaže zakonske odredbe koje idu u korist okrivljeniku, tako da i po tom tumačenju kazna za Veru Begić može iznositi maksimalno 12 godina. Kad je riječ o novom Kaznenom zakonu zakonodovac njime šalje jasnu poruku svima koji nemaju namjeru poštovati prometne propise, da će se oštrije sankcionirati svi oni vozači koji grubo krše Zakon o sigurnosti cestovnog prometa čime su prouzročili smrt jedne ili više osoba. Za takve vozače koji su eventualno u ovoj godini grubo prekršili zakon primjenjivat će se nove odredbe izmijenjenog Kaznenog zakona koji je stupio na snagu 1. siječnja ove godine po kojem se prekršitelju može izreći kazna zatvora do 15 godina.


Doduše, teoretski se može i Županijski sud proglasiti stvarno nenadležnim s obzirom da je riječ o događaju u kojem će se suditi po starom zakonu, pa zapravo i vratiti na općinsku razinu gdje je zapriječena zatvorska kazna od tri do dvanaest godina zatvora. No, ta mogućnost je za sada samo u teoriji, ne mora se aktivirati, no, vrlo brzo će se saznati, nakon što i vijeće Županijskog suda zauzme stav. U svakom slučaju izmjenom zakona počinitelj će se kazniti kaznom zatvora od tri do petnaest godina, kaže zakonodovac i automatski, sve prometne nesreće sa smrtnom posljedicom prouzročene s neizravnom namjerom, dakle zbog grubog kršenja prometnih propisa, sudit će se na Županijskom sudu.


Dvije nezgode




Vera Begić preuzela je Odjel gradske uprave za sport i tehničku kulturu u ožujku 2017. godine. Kada je imenovana nakon provedenog javnog natječaja, bila je osvježenje u gradskoj upravi zbog toga što je imala uspješnu sportsku karijeru i očekivalo se da će kao sportašica i te kako imati što reći kada je riječ o njezinom resoru. U gradsku upravu je ušla kao članica SDP-a. Samo tri mjeseca nakon imenovanja pročelnica Begić je bila akterica prometne nezgode na riječkim ulicama kada ju je druga vozačica optužila da je pobjegla s mjesta nezgode u kojoj nitko nije stradao. Pročelnica Begić izjavila je tada da se nije snašla zbog stresa, da je tek dva mjeseca radila na mjestu pročelnice te da će platiti kaznu, snositi odgovornost za ono za što je kriva. »Napravila sam grešku, pokrit ću se ušima i drugi put bit ću pametnija«, izjavila je tada Begić. Nakon što je cijeli taj slučaj javno objelodanjen riječka je oporba tražila odgovornost pročelnice Begić budući da je u nezgodi sudjelovala s gradskim službenim automobilom, ali je riječki gradonačelnik podržao svoju stranačku kolegicu i pročelnicu Odjela gradske uprave za sport i tehničku kulturu. Stvari su se politički donekle smirile, a pročelnica Begić bavila se resorom za koji je bila nadležna i nije se previše javno eksponirala. Sve do 15. kolovoza 2018. godine kada je skrivila prometnu nesreću u alkoholiziranom stanju u kojoj je smrtno stradala jedna osoba.


Javnost i politika tražili su neopozivu ostavku pročelnice Begić, ali ona je bila u istražnom zatvoru i nije se mogla očitovati. Gradonačelnik Vojko Obersnel trpio je žestoke kritike danima jer je javnost od njega tražila da se bez ikakve odgode Veri Begić uruči otkaz. Cijela je stvar okončana krajem rujna 2018. godine kada je pročelnica Begić zatražila sporazumni raskid radnog odnosa.