Manifestacija u Čavlima

KOBASICA OPEN Najbolja pečena kobasica Darija Franciškovića, a kuhana Marina Zaharije

Sanja Gašpert

Drugo mjesto u kategoriji pečenih kobasica osvojio je Marin Zaharija, a treće Marko Miculinić, dok je u kategoriji kuhanih kobasica drugi bio Marko Miculinić, a treći Ladislav Mohorić



ČAVLE Dario Francišković ima najbolju pečenu, a Marin Zaharija najbolju kuhanu kobasicu, odlučio je tako žiri tradicionalne gastronomske manifestacije Kobasica open, što je ove godine održana jubilarni, deseti put, u buffetu Pomorac u Čavlima, u organizaciji Turističke zajednice Općine Čavle i Buffeta Pomorac.


Drugo mjesto u kategoriji pečenih kobasica osvojio je Marin Zaharija, a treće Marko Miculinić, dok je u kategoriji kuhanih kobasica drugi bio Marko Miculinić, a treći Ladislav Mohorić.


Kobasica open natjecanje je u pripremi najbolje kuhane i najbolje pečene domaće kobasice, koje svake godine početkom siječnja privuče veliki broj natjecatelja, ali i promatrača. Ovogodišnja je manifestacija okupila devetnaest natjecatelja s područja Grobnika, Gorskog kotara, Klane i Rijeke. Manifestaciju je 2009. godine pokrenuo Radoslav Rak u Lovačkom rogu u Jelenju, iz zabave i želje za druženjem.


 Snimio Marko GRACIN


Snimio Marko GRACIN





Meso i začini


– Moj pokojni suprug Radoslav i ja smo prije deset godina pokrenuli ovu manifestaciju u Lovačkom rogu u Jelenju, i to iz zezancije, za prijatelje, da vidimo »čigove su boje«. Tada su nam se pridružili i Istrijani. Naime, nekada je na Grobnišćini bilo puno domaćih životinja, bilo je domaćih svinja, kolinje  se organiziralo svake godine, puno više nego danas radile su se domaće kobasice. Naša je obitelj uvijek uzgajala svinje i proizvodila kobasice, pršut, pancetu. Zato smo i počeli s ovim natjecanjem, kako bi i drugi pokazali svoje umijeće pravljenja kobasica. Ovom manifestacijom željeli smo na neki način vratiti djelić tradicije i drago mi je da se svih ovih deset godina manifestacija održala, da je ljudi prepoznaju i rado joj se odazovu, kazala je vlasnica Pomorca Grozdana Rak, dodajući kako tajna izrade dobre domaće kobasice leži u domaćem mesu, ali i dobrom omjeru začina.


Natjecatelji amateri


Direktor Turističke zajednice Općine Čavle Ivan Salamon istaknuo je kako se manifestacija prvih godina održavala dan ili dva nakon Nove godine, odnosno 2. ili 3. siječnja, a posljednjih nekoliko godina održava se 6. siječnja, na blagdan Sveta tri kralja.


– Pomaknuli smo datum održavanja na 6. siječnja jer toga dana Grobnički dondolaši dižu zvono i otvaraju maškarana događanja, pa smo htjeli povezati te dvije manifestacije. Kobasica open iz godine u godinu privlači sve veći broj sudionika, ali isto tako i promatrača, što nas veseli jer je to znak da i danas ima ljudi koji doma rade svoje domaće kobasice. Naime, upravo je jedan od kriterija sudjelovanja da kobasica bude domaća, a natjecatelji uglavnom amateri. Ovom manifestacijom, također, želimo istaknuti nastavak tradicije mesarstva, po čemu je Grobnik nekada bio poznat, kazao je Salamon.


Igor Čargonja iz Čavala sudionik je manifestacije od njezinih početaka, dakle punih deset godina.


Nagradna igra


– Nisam nikada osvojio prvo mjesto, ali sam bio pri vrhu. Ne natječem se za plasman, nego radi druženja i zabave, a i da provjerim radim li dobre kobasice. Pokojni Rade nas je pokrenuo i okupio i možemo reći da nastavljamo s ovim i njemu u spomen, kazao je Čargonja.


O najboljim kobasicama odlučivao je šesteročlani žiri u sastavu Željka Frlan iz Čavala, Damir Begić iz Praputnjaka, Ivica Peričić iz Novog Vinodolskog, Maja Stepančić iz Rijeke, Nikola Vranić iz Čavala i Damir Trivić iz Novog Vinodolskog, koji je probao ukupno 38 kobasica, a ocjenjivao se izgled, okus, pečenost, odnosno kuhanost i začini. Kobasice su za žiri pekli, odnosno kuhali Milan Rončević i Ivan Broznić Šimunetić, koji su nam kazali kako se kobasica peče deset do petnaest minuta, a kuha dvadesetak minuta. Pritom treba paziti da se ne prepeče, odnosno ne raspadne pri kuhanju, kako time ne bi bilo promjena u izgledu i okusu. I ove je godine u sklopu natjecanja održana nagradna igra pod nazivom »Pogodi kuliko komadi kobasic je va škatuli«, a onaj tko pogodi, nosi kobasice doma.