Ričina u koritu

KLANJCI ČISTE MULJ I BLATO Ne bude li pomoći države, štetu od poplave će pokriti Općina

Andrej Petrak

Za svaku sigurnost, pred ulazima u kuće i podrume i dalje su postavljene vreće s pijeskom / Foto Roni BRMALJ

Za svaku sigurnost, pred ulazima u kuće i podrume i dalje su postavljene vreće s pijeskom / Foto Roni BRMALJ

Općinsko povjerenstvo u sastavu u srijedu od 8 do 11 sati obići će sve objekte u centru Klane, na obali i iz okolnih mjesta, iz kojih su stizale prijave, kako bi se popisale štete. Ako štete budu manjeg razmjera od onog potrebnog za proglašenje elementarne nepogode, Općina će učiniti sve u svojoj moći da se mještanima pogođenima štetom osigura pomoć iz proračuna, kaže načelnica



KLANA – Klanjci su jučer zbrajali štete od poplave koja je u nedjelju, zbog izlijevanja bujičnog toka iz korita Ričine, zahvatila centar mjesta i područje zvano Obala. Stanovnici ovakvu poplavu ne pamte u zadnjih dvadeset godina, a prouzrokovana je mjesečnom količinom kiše koja je pala tijekom samo osam sati. Prema podacima Državnog hidrometeorološkog zavoda u ovom kratkom vremenskom razdoblju na klanjskom području palo je čak 204 litara kiše po četvornom metru. Snažne padaline potakle su bujične tokove s uzvisina u okolici Klane, a do jakog izlijevanja Ričine i poplave podruma u objektima u centru Klane i predjelu Obala te prometnica, došlo je jer je bujica ispod jednog mosta nanijela grane i razni drugi materijal, dok se u korito pokraj još jednog mosta nizvodno srušila traktorska prikolica.


Vatrogasci DVD-a Klana i Škalnica, Javne vatrogasne postrojbe grada Rijeke, uz pomoć kolega iz Opatije reagirali su promptno, a ruku pomoći pružili su i brojni građani, dok je nezamjenjiva bila podrška Deana Šustara te Branislava Šebelje, čiji su bager i grajfer bili ključni za uklanjanje nagomilanog granja te traktorske prikolice, koji su blokirali korito Ričine. Čim je to učinjeno i omogućen normalni bujični tok u koritu, prestala su daljnja poplavljivanja, a počeo je dugotrajan posao ispumpavanja vode iz privatnih i poslovnih objekata u centru mjesta i na Obali.


Blato i mulj


Glavnina posla obavljena je do popodnevnih sati, a stanovnici su i ponedjeljak provodili čisteći i uređujući svoje prostore stradale u poplavi.




Trideset centimetara vode navrlo je i u klanjsku kinosalu u kojoj su podovi još vlažni i prekriveni muljem / Foto Roni BRMALJ


Trideset centimetara vode navrlo je i u klanjsku kinosalu u kojoj su podovi još vlažni i prekriveni muljem / Foto Roni BRMALJ



– Situacija je trenutačno pod kontrolom, voda se povukla u korito, a vatrogasci su i dalje na terenu i pomažu ljudima. Oborine još uvijek traju, ali srećom nisu najavljene tako velike količine i vjerujemo da više nećemo biti pogođeni na ovaj način. Zahvalna sam brojnim mještanima koji su u kritičnim trenucima pokazali veliku solidarnost, svatko pomažući onako kako je mogao. Ponosna sam na sve njih. Uz mještane, posebnu zahvalu zaslužuju DVD Klana, JVP Rijeka, DVD Škalnica i DVD Opatija koji su brzo i efikasno reagirali i riješili probleme, kao i Dean Šustar te Branislav Šebelja, bez čije mehanizacije ne bi mogli spriječiti daljnje poplavljivanje. Zahvala i policiji koja je preusmjeravala promet, koji je bio obustavljen centrom Klane. Direktor DI Klana Miladin Marković osigurao je vreće koje smo punili pijeskom, svi su pomogli koliko su mogli – objašnjava Željka Šarčević Grgić.


Most je projektiran za protok Ričine, ali ako bude trebalo, bit će rekonstruiran / Foto Roni BRMALJ


Most je projektiran za protok Ričine, ali ako bude trebalo, bit će rekonstruiran / Foto Roni BRMALJ



Za svaku sigurnost, pred ulazima u kuće i podrume i dalje su postavljene vreće s pijeskom. Prednji dio svog poslovnog prostora odmah ujutro uspjela je srediti i počistiti vlasnica cvjećarnice u centru Klane Lidija Laginja Šviljić.


– Uspjela sam počistiti prednji dio cvjećarnice, nadam se da će se sve uspjeti uskoro osušiti, ali u tome ne pomaže vlažno vrijeme jer kiša nastavlja padati. Ostalo je još puno posla jer poplava je prodrla i iza u skladište, a nakon što je voda ispumpana, ostale su velike količine mulja – objasnila je Lidija Laginja Šviljić.


S istim problemom suočavaju se i vlasnici obiteljskih kuća koje su direktno bile na udaru poplave. I njima nakon ispumpavanja vode preostaje velik posao na uklanjanju mulja koji se za sve hvata. Do prodora vode došlo je i u općinskim objektima u centru mjesta. Trideset centimetara vode navrlo je i u klanjsku kinosalu, a kao i u obiteljskim kućama i ondje će šteta biti poprilična. Podovi su još uvijek vlažni i prekriveni muljem.


Značajne štete


Brojni Klanjci cijelog jutra zvali su općinu kako bi prijavili nastale štete, koje će, procjenjuje se, biti značajne. Mnogima je u poplavi stradala i razna bijela tehnika, drva za ogrjev te druge stvari, pojedini stanovnici štetu procjenjuju i do 15.000 kuna u svom slučaju. Općinsko povjerenstvo u sastavu Lučiano Raspor, Herman Sušnik i Vitomir Valenčić u srijedu od 8 do 11 sati obići će sve objekte u centru Klane, na obali i iz okolnih mjesta, iz kojih su stizale prijave kako bi se popisale štete. Prema riječima klanjske načelnice Željke Šarčević Grgić Općina može dati tek prijedlog Primorsko-goranskoj županiji koja ima ovlast proglasiti elementarnu nepogodu, a nakon što povjerenstvo obavi popisivanje nastalih šteta, bit će poznato jesu li dosegle razinu od petnaest posto općinskog proračuna, što je granica za proglašenje elementarne nepogode.


Sve ćemo učiniti da se ovakve situacije ne ponavljaju – Željka Šarčević Grgić / Foto Roni BRMALJ


Sve ćemo učiniti da se ovakve situacije ne ponavljaju – Željka Šarčević Grgić / Foto Roni BRMALJ



– I ako štete budu manjeg razmjera od onog potrebnog za proglašenje elementarne nepogode, Općina će učiniti sve u svojoj moći da se mještanima pogođenima štetom osigura pomoć iz općinskog proračuna, i to razmjerno stupnju pretrpljene štete, pogotovo onim mještanima kod kojih su štete velike. Mještane smo o aktivnostima povjerenstva već obavijestili plakatima, a odmah ujutro angažirani su svi raspoloživi službenici na zaprimanju poziva mještana o štetama. Nedjelju sam provela na najugroženijim područjima, a prije nego li povjerenstvo ode na teren, i zamjenik i ja obavit ćemo izvide na terenu – objašnjava klanjska načelnica.


Most na Ričini


Osvrnula se na tvrdnje da je Općina kriva za poplave te da most preko Ričine treba sanirati kako bi omogućio veći protok vode, napominjući da je uzrok u velikoj količini kiše koja je pala u jako kratkom vremenu.



Riječka Javna vatrogasna postrojba tijekom ponedjeljka nije imala posebnih intervencija zbog kišnog vremena. Imali su manju intervenciju na Srdočima te intervenciju u Vrbovskom zbog kvara na električnim instalacijama.



– U razdoblju od samo nekoliko sati pale su količine koje naše područje pogode tijekom 30 dana. Kod zadnje poplave, 1997. godine, do prelijevanja Ričine došlo je prije tog mosta, tako da tad most nije bio uzrok i provjerit ćemo u kojoj je mjeri i ako je to bio sad slučaj. Vodoprivreda je nakon te zadnje velike poplave 1997. godine napravila regulaciju i obavila čišćenje Gotovža kako i se osigurao veći protok vode. Ako se pokaže da je most uzrok poplave i da ga treba »stanjiti« kako bi se osiguralo više mjesta za protok bujice, to ćemo i učiniti.


Provest ćemo vještačenje stručnjaka i ako oni kažu da je u mostu problem, osigurat ćemo sredstva u proračunu za sljedeću godinu za sanaciju ovog problema. Most je projektiran za protok Ričine, međutim ako se pojavi neka prepreka, kao što je to sad bilo slučaj s granama koje je bujica nanijela iz šume, može doći do prelijevanja Ričine. Osim vještačenja mosta, namjeravamo detektirati kritične točke u čiju bi se sanaciju trebalo krenuti sljedeće godine kako bismo osigurali da se ovakve stvari više ne ponavljaju. Svjedoci smo klimatskih promjena. Treba se prilagoditi novonastalim ekstremnim klimatskim uvjetima, kao što su situacije da mjesečna količina padalina padne tijekom samo osam sati. Treba se pripremiti kako ljudima više ne bi stradale kuće – zaključuje klanjska načelnica.