Izvješće o uspješnosti

KBC Rijeka ušla je na popis deset najboljih hrvatskih bolnica

Ljerka Bratonja Martinović

KBC Rijeka u uspješnosti liječenja akutnog infarkta miokarda na sedmom je mjestu / Snimio Damir ŠKOMRLJ

KBC Rijeka u uspješnosti liječenja akutnog infarkta miokarda na sedmom je mjestu / Snimio Damir ŠKOMRLJ

Bolnice su rangirane na temelju nekoliko pokazatelja – uspješnosti liječenja srčanog i moždanog udara, uspješne prevencije infekcije u kirurgiji, a riječka bolnica je rangirana od sedmog do desetog mjesta



ZAGREB KBC Rijeka nalazi se među 10 najboljih bolnica u Hrvatskoj, pokazala je kontrola vrednovanja kvalitete i uspješnosti rada u 26 hrvatskih akutnih bolnica. Riječ je o prvom takvom auditu što ga je Agencija za kvalitetu i akreditaciju u zdravstvu provela u hrvatskim bolnicama.


One su rangirane na temelju nekoliko pokazatelja – uspješnosti liječenja srčanog i moždanog udara, uspješne prevencije infekcije u kirurgiji.


Izvješće o rangiranju uspješnosti bolnica objavljeno je ovih dana, a popis najuspješnijih bolničkih ustanova po nekim indikatorima u medijima je protumačen kao rang ljestvica s poretkom bolnica po kvaliteti.




U dokumentu u zadnjoj zbirnoj tablici su redom KBC Rijeka, KBC Sestre Milosrdnice, Opća županijska bolnica Vukovar, Županijska bolnica Čakovec, KBC Sveti duh, KBC Zagreb i tako redom.


Iako se nalazi na prvom mjestu popisa, to ne znači da je KBC Rijeka po mjerenim parametrima najbolja bolnica u Hrvatskoj, objašnjava prof. Jasna Mesarić, pomoćnica ravnatelja Agencije.


Tablica koju smo na kraju izvješća naveli pisana je abecednim redoslijedom i zapravo nije rang lista bolnica po uspješnosti već prikazuje sve bolnice koje su se našle u prvoj skupini uspješnih bolnica . Kako je pojedina bolnica rangirana u odnosu na druge vidi se na rang-listama bolnica po pojedinim indikatorima, pa je tako evidentno da je u liječenju akutnog infarkta miokarda KBC Zagreb uvjerljivo najuspješniji – ističe Mesarić.


KBC Rijeka u uspješnosti liječenja akutnog infarkta miokarda na sedmom je mjestu, iza Splita, Čakovca ili Slavonskog Broda, kod moždanog udara na desetom je mjestu, a u prevenciji postkirurških infekcija na osmom. Važno je istaknuti da treba gledati je li bolnica ušla u prvu skupinu 40 posto najuspješnijih bolnica, a mjesto na ljestvici zapravo nije bitan.


Imamo dvije skupine bolnica koje se razlikuju po uspješnosti. Nebitno je na kojoj je poziciji neka bolnica, već je li u prvoj ili drugoj skupini – dodaje Mesarić. Riječka je bolnica, kaže, pokazala dobre rezultate i ušla u prvu skupinu.


Na primjedbe iz bolnica da su upitni načini prikupljanja podataka, jer oni ovise o liječniku koji ih upisuje u informatički sustav, u Agenciji odgovaraju da je svaka bolnica prije konačne analize dobila podatke temeljem kojih će se izračunati indikatori i imala je šansu učiniti korekcije