Struka odavno upozorila

KATASTROFA PRIJETI Cijela lansirna rampa torpeda može se urušiti svakog trenutka!

Marinko Glavan

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin

Još prije sedam godina, naveli smo da je obnova potrebna što prije, uz djelomičnu zamjenu dotrajalih dijelova konstrukcije, jer postoji neposredna opasnost od rušenja, ističe Davor Grandić



 Lansirna rampa za torpeda na Mlaki još prije sedam godina je bila u lošem stanju i bila joj je potrebna hitna obnova, zbog postojanja neposredne opasnosti od urušavanja, rekao je za Novi list dr.sc. Davor Grandić, predstojnik Zavoda za nosive konstrukcije i tehničku mehaniku Građevinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci, koji je 2012. godine, sa suradnicima, izradio Elaborat postojećeg stanja konstrukcije lansirne rampe, kao i idejni projekt sanacije i obnove konstrukcije ovog iznimno važnog dijela industrijske baštine i povijesti Rijeke.


Krov lansirne rampe, sramotno zapuštenog spomenika kulturne baštine, urušio se prije dva dana, nakon desetljeća nebrige svih uključenih subjekata, u prvom redu Lučke uprave Rijeka, koja, iako formalno nije vlasnik, jer na pomorskom dobru ne postoji institut vlasništva, ima sva vlasnička prava i obaveze nad ovim zaštićenim kulturnim objektom. Lansirna je rampa, nažalost, zaštićena tek na papiru, dok u praksi svjedočimo sve većem i izraženijem propadanju, do mjere u kojoj ne samo da joj prijeti opasnost od kompletnog urušavanja, već i predstavlja potencijalnu opasnost za svakoga tko joj se približi. Na pitanje prijeti li lansirnoj rampi, ukoliko se nastavi dosadašnja praksa neodržavanja, u stvari posvemašnje nebrige za njeno stanje, opasnost da, uslijed propadanja dođe u stanje u kojemu sanacija i obnova više neće biti moguća, profesor Grandić odgovara potvrdno.


– Ako se ne obnovi, konstrukcija bi, vjerojatno, kroz neko vrijeme mogla doći u takvo stanje da obnova više ne bi bila moguća, kaže Grandić.




Prije sedam godina, dodaje, u izradu elaborata i idejnog projekta, Građevinski je fakultet krenuo na poticaj Udruge Pro Torpedo. Projekte su financirali Ministarstvo kulture i Grad Rijeka.


– Obavili smo niz istražnih radova o stanju materijala, konstrukcije, kao i geotehničke radove, uključujući i ispitivanje stanja u podmorskom dijelu konstrukcije lansirne rampe. Izradili smo elaborat o postojećem stanju građevine, kao i idejni projekt za obnovu njene konstrukcije. Govorimo isključivo o obnovi konstrukcije, ne i o njenom uređenju i eventualnoj prenamjeni u nove svrhe, kaže Grandić.


Opširnije čitajte u tiskanom izdanju Novog lista…