Luka

KAROLINA OPET SPASILA RIJEKU Pogledajte kako je bilo na spektakularnom uprizorenju drevnog događaja

Sandy Uran

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin

Engleski admiralski brod »glumio« je jedrenjak »Larus«. Admiral Fremantle bio je kapetan Juraj Karninčić, a Karolina Belinić je bila Ines Ivašić



RIJEKA »Karolina spašava Rijeku« – uvijek iznova budi zanimanje Riječana i gostiju. Tako je bilo i sinoć kada je uprizorenju te povijesne priče u akvatoriju putničke luke, u sklopu Festivala Fiumare, prisudtvovao veliki broj Riječana i turista koji su s oduševljenjem pratili predstavu.


Engleski admiralski brod »glumio« je jedrenjak »Larus«. Uloga engleskog admirala sir Thomasa Fremantlea pripala je kapetanu Jurju Karninčiću (Juriju), dok je ulogu Karoline Belinić tumačila Ines Ivašić, riječku narodnu gardu tumačili su kostimirani pripadnici Bakarske straže, a veslači koji su prevezli Karolinu kvarnerskim gucem do admiralskog broda bili su Josip Mohović i Franjo Gržin. Narator je bio glumac Denis Brižić.


U stvarnosti sve se zbivalo 3. srpnja daleke 1813. godine, kad je Rijeka bila tek gradić od 3.500 stanovnika. Na obalama Rječine, današnjem Mrtvom kanalu, nalaze se privezani brojni jedrenjaci puni tereta jer je slobodna plovidba bila zabranjena. Kraj je pod Napoleonovom vlašću, a u gradu se nalaze francuski vojnici koji brane grad od napada s mora.




Foto Marko Gracin


Foto Marko Gracin




Dok se čuje pucnjava s broda, iz pravca Transadrije prilaze pripadnici Gradske straže, s njima je Karolina, u uzdignutoj lijevoj ruci drži bijelu maramu koja simbolizira neutralnost, u drugoj drži krunicu s likom Majke Božje Trsatske. Prilazi gatu i ukrcava se na barku na vesla, kojom će se odvesti do engleskog broda. Pucnjava i dalje traje. Karolina se penje na jedrenjak i susreće s admiralom. Građani iščekuju što će se dogoditi. Boje se da će je engleski admiral oteti i zatvoriti, i još više pojačati napad na grad. Admiralu se obratila na francuskom jeziku, poklanja mu krunicu s likom Majke Božje Trsatske i usrdno moli da pomogne sugrađanima u tako teškom času. Njezin čin urodio je plodom. Iskusni engleski admiral poštedio je Rijeku.



Engleska flota uplovila je u Riječki zaljev s namjerom da okupira grad, uspostavi vlast i uzme ratni plijen. Prema gradu su plovila 22 čamca sa 600 naoružanih engleskih vojnika. S brodova se čula tutnjava topova, granate su padale na grad, engleski vojnici podmeću požare na privezanim brodovima. U gradu vlada opći metež, engleski mornari bore se protiv francuskih vojnika prsa o prsa, hrabri stanovnici gase požare, iz gradske blagajne užurbano se skuplja novac i zlato i prevozi prema Karlovcu. Evakuiraju se djeca, žene i starci kako bi pobjegli iz ratnog sukoba i napustili grad.


Uvidjevši da su razaranja nezaustavljiva, i da Riječka narodna garda na čelu s njezinim mužem Andrijom, rodom Lovrancem, ne uspijeva odoliti engleskim napadima, jedna krhka i prelijepa žena, imenom Karolina, rođena Kranjec a udana Belinić, u dobi od 22 godine, majka troje djece, zadržavši prisebnost duha, ne čekajući nikakvu naredbu niti ničiju milost, odlučuje uputiti se prema obali i ukrcati na malu barku kako bi se izravno obratila admiralu flote i tražila milost za grad.


Tako je Rijeka spašena od daljnjih razaranja. U zoru sljedećeg dana, engleska flota je napustila riječki zaljev. Uprizorenje ovog događaja završeno je »Odom radosti« i vatrometom.


 


Foto Marko Gracin


Foto Marko Gracin