Posljedice štrajka

KAOS OKO NADOKNADE Učenici jedne škole u PGŽ-u na odmoru, drugi još u školskim klupama

Ingrid Šestan Kučić

​Tko kada što odrađuje, koliko kome traju zimski ili proljetni praznici i kada kome završava školska godina, doista je teško pratiti. Razlog tome, objašnjavaju ravnatelji, autonomija je koju je Ministarstvo znanosti i obrazovanja dalo školama po pitanju odrađivanja propuštene nastave



RIJEKA  Jedni od jučer na praznicima, drugi u ponedjeljak još uvijek u školskim klupama, jedni u tim klupama već za dva tjedna, drugi tek za tri, a onda jednima školska godina gotova 19. lipnja, a drugima tek 26. lipnja. Nekima i po tri radne subote u drugom polugodištu, bez mogućnosti spajanja blagdana s vikendom, drugima produženi vikendi. Sve je to samo dio onoga što je zadesilo školarce svih uzrasta, a posljedica je najduljeg štrajka u povijesti hrvatskog školstva.


​Štrajk je odavno završio, a ono što je za sobom ostavio malo je nazvati kaosom jer tko kada što odrađuje, koliko kome traju zimski ili proljetni praznici i kada kome završava školska godina, doista je teško pratiti. Razlog tome, objašnjavaju ravnatelji, autonomija je koju je Ministarstvo znanosti i obrazovanja dalo školama po pitanju odrađivanja propuštene nastave, a nije da se nema što odraditi.


Poptuna anarhija


Pred većinom škola punih je 16 dana koje treba nadoknaditi, a za veliki dio učenika, posebno onih osnovnoškolske dobi, ta nadoknada nastave počinje već u ponedjeljak jer prema podacima Odjela gradske uprave za odgoj i školstvo, svega su tri riječke škole jučer započele sa zimskim praznicima, za sve druge ti praznici kreću tek od 24. prosinca.




Za većinu će praznici završiti već 7. siječnja, a jedina škola koja će imati trotjedne zimske praznike je Osnovna škola Pehlin, i to ne zato što se u toj školi nema što nadoknađivati, već samo iz razloga, pojašnjava ravnatelj Željko Šimunić, što su za to vrijeme zakazani radovi obnove škole. Zbog trotjednih zimskih praznika za učenike te škole ova će školska godina, umjesto prvotno planiranog 17. lipnja, završiti tek 26. lipnja.


– Vlada anarhično stanje jer odlukom Ministarstva da svaka škola planira nadoknadu za sebe postupa se onako kako kome padne na pamet. Umjesto da je postignut zajednički dogovor. Ovako nije bilo nikada. Uvijek se znao red u sustavu. Tražimo od djece da se disciplinirano ponašaju, a mi sami nemamo reda, kaže ravnatelj OŠ Pehlin.


Upravo zbog te anarhije koja je već zavladala među školama, u lipnju će dio učenika izvući deblji kraj, jer dio riječkih škola nastavu će završiti već 19. lipnja, dok će dio učenika još danima sjediti u klupi i rješavati školske obveze.



23. prosinca 2019. – 3. siječnja 2020. (nastava počinje 7. siječnja)


Ustanove Grada Rijeke: OŠ Vežica, Centar za autizam (Rijeka)Ostale škole: OŠ Mrkopalj, OŠ Viktora Cara Emina (Lovran), Trgovačka i tekstilna škola Rijeka, Medicinska škola Rijeka, Elektroindustrijska i obrtnička škola Rijeka, Škola za primijenjenu umjetnost (Rijeka), Prva sušačka hrvatska gimnazija (Rijeka), Strojarsko brodograđevna škola za industrijska i obrtnička zanimanja, Graditeljska škola za industriju i obrt, Tehnička škola (Rijeka), Strojarska škola za industrijska i obrtnička zanimanja. SŠ Dr. Antuna Barca (Crikvenica), Glazbena škola Ivana Matetića Ronjgova, Pomorska škola Bakar, Građevinsko tehnička škola, Gimnazija Andrije Mohorovičića. 23. prosinca 2019. – 10. siječnja 2020. (nastava počinje 13. siječnja)OŠ Škurinje.

24. prosinca 2019. – 3. siječnja 2020. (nastava počinje 7. siječnja)


Ustanove Grada Rijeke: OŠ Belveder, OŠ Brajda, OŠ Centar, OŠ-SE Dolac, OŠ Gelsi, OŠ Gornja Vežica, OŠ Ivana Zajca, OŠ Kantrida, OŠ Kozala, OŠ Nikola Tesla, OŠ Pećine, OŠ Podmurvice, OŠ-SE San Nicolo, OŠ Trsat, OŠ Turnić, OŠ Eugen Kumičić, OŠ Fran Franković, OŠ Zamet, Centar za odgoj i obrazovanje


Ostale škole: OŠ Rikard Katalinić Jeretov (Opatija), OŠ Vladimira Nazora (Crikvenica), OŠ Zvonka Cara (Crikvenica), OŠ Kraljevica, OŠ Ivana Rabljanina (Rab), OŠ Drago Gervais (Brešca), OŠ Maria Martinolića (Mali Lošinj), OŠ Malinska Dubašnica, OŠ Čavle, OŠ Dr. Josipa Pančića (Bribir), OŠ Jelenje-Dražice, OŠ Bakar, OŠ Frane Petrića (Cres), OŠ Andrija Mohorovičić (Matulji), OŠ Frana Krste Frankopana (Brod na Kupi), OŠ Sveti Matej (Viškovo), OŠ Ivana Mažuranića (Novi Vinodolski), OŠ Kostrena, OŠ Omišalj, OŠ Petar Zrinski (Čabar), OŠ Brod Moravice, OŠ Skrad, OŠ Rudolfa Strohala (Lokve), OŠ Klana, OŠ Milan Brozović (Kastav), OGŠ Ive Tijardovića (Delnice), OŠ Fran Krsto Frankopan (Krk), OŠ Ivana Gorana Kovačića (Delnice), Srednja škola Vladimir Nazor (Čabar), Srednja talijanska škola, Ugostiteljska škola Opatija, Ekonomska škola Mije Mirkovića, Prometna škola, Srednja škola Delnice, Željezničko tehnička škola (Moravice), Hotelijersko-turistička škola Opatija, SŠ Markantuna de Dominisa (Rab), SŠ Ambroza Haračića (Mali Lošinj), Prirodoslovna i grafička škola, Obrnička škola Opatija, Gimnazija Eugena Kumičića (Opatija), Srednja škola za elektrotehniku i računalstvo.


24. prosinca 2019. – 7. siječnja 2020. (nastava počinje 8. siječnja)


OŠ Vladimir Gortan (Rijeka


24. prosinca 2019. – 8. siječnja 2020. (nastava počinje 9. siječnja)


OŠ Ivanke Trohar (Fužine), OŠ Dr. Banimira Markovića (Ravna Gora)


24. prosinca 2019. – 10. siječnja 2020. (nastava počinje 13. siječnja)


OŠ Hreljin, OŠ Jurja Klovića (Tribalj), Prva riječka hrvatska gimnazija u Rijeci, Srednja škola hrvatski kralj Zvonimir (Krk), OŠ Srdoči, OŠ Pehlin



Nekima će te obveze trajati čak i sedam dana dulje nego drugima. Jedni će uživati u kraju nastave i ljetnim praznicima, a drugi u susjednoj školi još uvijek će voditi borbu s udžbenicima i zadaćama.


Slična situacija među školama, ali i među učenicima iste škole, vladat će i u siječnju, jer dok će jedni biti na skijanju, drugi će sjediti u školskoj klupi. Naime, svima koji su planirali odlazak na skijanje u drugom tjednu siječnja, to će biti omogućeno.


Model kojeg nema


Tako ravnatelj Osnovne škole Srdoči Ivan Vukić kaže kako već ima tridesetak zahtjeva roditelja za nedolazak u školu drugog tjedna siječnja.


– Nisu to samo skijanja, ima tu i odlazaka kod baka i djedova. Bez obzira što planirali, svima odobravamo izostanak iz škole. Moramo odraditi 175 nastavnih dana. Mi smo odlučili da subotom nećemo nadoknađivati nastavu, ali smo skratili zimske praznike za tjedan dana, kao i proljetne, te nam 175. nastavni dan dolazi 25. lipnja. To će biti posljednji dan nastave, objašnjava Vukić.


I u najbrojnijoj osnovnoj školi Primorsko-goranske županije, Osnovnoj školi Sveti Matej Viškovo, na nastavu će se dobrano dulje od prvotno predviđenog 17. lipnja, jer kako navodi ravnatelj Josip Crnić, školska godina za 910 učenika završit će 24. lipnja.


– Uzeli smo pet dana zimskih praznika, pet dana proljetnih i produljili nastavu u lipnju, a odradit ćemo i dvije subote. Imamo i petnaestak zahtjeva za izostanak s nastave u drugom tjednu siječnja zbog planiranih putovanja učenika i uz pisano obrazloženje roditelja sve smo odobrili, navodi Crnić.


Jednaki kaos je i među srednjim školama, jer nadoknada će se odvijati po istom modelu kojeg zapravo nema. Neki su već krenuli sa zimskim praznicima, a nekima je, baš kao i kod osnovaca, ponedjeljak radni, jednima školska godina završava 19., a drugima pak tek 26. lipnja.