Euroskeptik za oltarom

Jurčevićev blagdan: Kastavski župnik 1. srpnja proglasio “Tužnim danom za Hrvatsku”

Andrej Petrak

Kalendar u kome je 1. srpnja uvrstio među praznike i blagdane tiskao je još u listopadu, a sedam mjeseci kasnije na blogu je objasnio da je ulazak u Europsku uniju »najveća tragedija Hrvatske«. Zadnjega dana lipnja hrvatsku zastavu spustio je na pola koplja



Tko god je nabavivši u prosincu katolički kalendar kastavske župe Sv. Jelene Križarice za 2013., »Godinu vjere«, imao nekakvih nedoumica oko toga zašto je župnik Franjo Jurčević među državne praznike i vjerske blagdane u Republici Hrvatskoj uvrstio i 1. srpnja, taj za hrvatsku političku elitu mitski datum, kao »Tužan dan za Hrvatsku«, sedam mjeseci kasnije dobio je odgovor na župnikovom jednako mitskom blogu. Franjo Jurčević 1. srpnja, datum ulaska u EU, možda je na kalendaru otisnuo u istom kontekstu s Uskrsnim ponedjeljkom, Praznikom rada, Tijelovom, Danom antifašističke borbe, Velikom gospom ili božićnim blagdanima, ali u jedno je siguran što se tiče važnosti toga datuma: »Po mome mišljenju, najveća tragedija Hrvatske je ulazak u EU«.


Veleizdaja države


 – Tiskao sam kalendar u listopadu i još tad sam to napisao. No, to što ja pišem ne može pomoći nikome, jer mi već duboko po njihovim pravilima igramo. 



Kastavski župnik pita se i koliko je hrvatske građane koštala proslava ulaska Hrvatske u EU, taj »veličanstveni pogreb Hrvatske«.




– Samo četnika Nikolića pratilo 13 automobila! Ustvari, on je za Josipovića, Milanovića i osobito Vesnu Pusić glavna zvijezda na pogrebu Hrvatske, čudi se Jurčević i upozorava da su se srpski političari neki dan odrekli proslave svojih izgubljenih bitaka, npr. Kosovske bitke, a naši će tragediju gubitka suvereniteta Hrvatske »svečano proslaviti«. 



Sad umjesto da idemo u Beograd kao prije 1991. godine, idemo u Bruxelles. Morat ćemo ih pitati i, da prostite, za boju WC papira. Sve nam određuju. Ima dovoljno argumenata protiv EU i ja ću još pisati, kaže Franjo Jurčević. Štoviše, kastavski je župnik  na svom blogu najavio da će 30. lipnja, na »zadnji dan hrvatske neovisnosti i suvereniteta«, osobno spustiti hrvatsku zastavu na pola koplja.


– Da, spustio sam zastavu na pola koplja. Drugi dan sam je vratio, jer sad stupa realnost. Vi se ostali tek budite, a ja sam bio budan i prije. Vidjet ćete kad prođe koji mjesec. Ona proslava ulaska u Uniju nije bila ništa drugo nego pogrebna povorka koju su Hrvatskoj priredili oni koji samostalnu i neovisnu Hrvatsku nisu niti voljeli, a niti željeli. U pravnom smislu, a u stvari već odavno, Hrvatska gubi svoju neovisnost za koju su pale tisuće i tisuće života hrvatskih vojnikinja, vojnika i civila, kaže župnik.


Ako je netko i imao dileme tko su ti koji samostalnu i neovisnu Hrvatsku nisu niti voljeli, niti željeli, riječ je o »najvećim izdajicama, hrvatskim vlastodršcima iz svih stranaka i predznaka, a posebno iz HDZ-a i SDP-a, koji su se dogovorili sa mafijašima iz EU«.


–  Naši pregovarački timovi svih boja i predznaka izgleda da su pristali na sve ucjene predstavnika EU, i time počinili veleizdaju Hrvatske, smatra Jurčević, upozoravajući da su izdajnički pregovarači »na trbuhu plazili pred euromasonima nimalo ne pazeći na interese Hrvatske i hrvatskih građana«.


Zaluđeni političari


Kastavski župnik ismijava se nekim »očito zaluđenim« političarima, koji su čak govorili da ćemo iz EU dobivati više nego što dajemo, što je, ocjenjuje, bezočni cinizam i graniči s naučnom fantastikom. Kaže da samo Njemačka ima tu prednost da više daje nego što prima, zahvaljujući svojoj jakoj industriji.



Na katoličkom kalendaru Franjo Jurčević, među važne događaje u župi Kastav, uz datume prve pričesti, krizme i blagdana zaštitnice župe Sv. Jelene, uvrstio je i 28. lipnja, datum župnikovog 70. rođendana. Na kalendaru je posebno istaknuta fotografija Kalvarije u Kastvu, obnovljene 2012. godine. Posebno je, u znak zahvale, istaknuto da je križ izradio Veljko Katić  (»Kamik«) s Viškova, a propelo od slavonskog hrasta Marija i Branko Rizvić iz Orubice. Sve dizalicom podigao Zdravko i Petar Jurčić iz Kastva.  



– Kada glupci kažu da nam se ulaskom u EU otvara mogućnost tržišta od oko 500 stotina milijuna ljudi, pitao bih te umske bisere: a što to mi tako velikom tržištu možemo ponuditi?  Po mojoj procjeni, samo će stotinu građana od toga profitirati, pogotovo novi EU komesar Neven Mimica. Zar on vrijedi 20.000 eura mjesečno, kao da mu je svaka riječ glasa vrijedna, kaže Jurčević.


 Najavljuje da će svi brzo vidjeti što nam je ta »mafija« priredila.


– Prvi dan odobrili su nam dva višemilijunska projekta iz Hrvatskih voda. Pa zar ima toliko maloumnih koji misle da je to EU-mafija odlučila baš na dan ulaska Hrvatske u njihovo krilo? Pripremalo se to mjesecima, ali namjerno su to objavili prvi dan, samo da narod pomisli: »Evo vidiš kako smo uspjeli«. Čisto mafijaški. Iz toga je jasno da smo strancima prodali i Hrvatske vode, nakon što su im hrvatski izdajnici predvođeni neokomunističkom klikom Milanovićeve i Josipovićeve vlade već predali autoceste, ističe župnik.


Napominje da su Hrvati ulaskom u tu masonsku organizaciju žrtvovali svoju samostalnost, slobodu, obiteljske i nacionalne vrijednosti, pitajući se »koja budala iz današnje komunističke vlasti u Hrvatskoj to i ostale tragične posljedice ne vidi«. Što nas onda može spasiti?


– Jedino što nas može spasiti, to je propast EU kao »kule babilonske« jedino i isključivo interesa krupnog kapitala, mišljenja je Jurčević.