Pokladni običaj

Jučer u Čavlima, danas u Jelenju: Grobnički dondolaši obahajanjem kontra hladne fronte i zime

Sanja Gašpert

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin

Na putu dugom dvadesetak kilometara Grobničke dondolaše dočekivali su razdragani mještani, koji su im, unatoč izrazito hladnom vremenu i temperaturama ispod nule pripremili domaće delicije. Obahajanje je završilo u večernjim satima ispred Doma kulture u Čavlima, gdje je, u organizaciji Čavjanskih maškara podignut ovogodišnji pust, krivac za sve »nevaljato« u 2016.



ČAVLE Kao što to čine već godinama, točnije od 2000. godine, Grobnički su dondolaši jučer, dan nakon blagdana Sveta tri kralja, krenuli u »obahajanje« Grobnišćine i to, a kako drugačije nego – »na hodeć«. Tako je Grobnišćina jučer ponovno zazvonila, sedamnaestu godinu za redom.


Na »hodeć« 


Običaj je to koji su samo godinu dana nakon svog osnutka obnovili Grobnički dondolaši sa željom da Grobničane pozovu na maškarana događanja, a njih će ove godine biti poprilično, sjedinjenih u naziv Maškarani centar Grobnik.


Već tradicionalno, »obahajanje« su dondolaši započeli u centru Čavala, već u jutarnjim satima, a na putu dugom dvadesetak kilometara dočekivali su ih razdragani mještani, koji su im i ove godine, unatoč izrazito hladnom vremenu i temperaturama ispod nule pripremili domaće delicije. Zazvonila su jučer zvona dondolaša u Čavlima, Bajčevom i Rakovom Selu, Kosorcima, Hrastenici, Halovcu, Cerniku, Mavrincima, Žeželovom i Žubrovom Selu te Krenovcu, a sve je završilo u večernjim satima ispred Doma kulture u Čavlima, gdje je, u organizaciji Čavjanskih maškara podignut ovogodišnji pust, krivac za sve »nevaljato« u prošloj godini. Iste je večeri održana i prva maškarana zabava u čavjanskom Domu kulture, prva ovogodišnja, ali i prva nakon dvije godine pauze. Danas će dondolaši obići i susjednu općinu Jelenje, odnosno jelenjska naselja, također »na hodeć«, a polazak je u 10 sati iz Podkilavca.





Najbolju kuhanu kobasicu na 9. Kobasica open, tradicionalnom natjecanju za najbolju pečenu i kuhanu kobasicu, održanom u Buffetu Pomorac u Čavlima, u organizaciji Buffeta Pomorac i čavjanske Turističke zajednice, imala je ekipa Tuhobić, drugo mjesto pripalo je ekipi Mohorić – Ladić, a treće ekipi Zaharija – Zak. Najbolju pečenu kobasicu imala je ekipa Mohorić – Ladić, drugo je mjesto osvojila ekipa Bralić, a treće ekipa Tuhobić. Ova tradicionalna maškarana gastronomska manifestacija, održana u sklopu događanja Maškarani centar Grobnik, i ove je godine privukla veliki broj sudionika, kao i posjetitelja, a natjecale su se ekipe s područja Grobnika, Bakra, Rijeke, Triblja i okolice.


Žiri u sastavu Maja Stepančić, Damir Begić, Ive Perišić, Alen Hoić, Laszlo Varga i Tomislav Frlan i ove je godine imao težak zadatak od odličnih specijaliteta izabrati najbolje.


– Svake godine sve je više prijavljenih, ali i sve ukusnijih kobasica, pa nam je uvijek teško reći koje su najbolje. Meni su osobno bolje pečene, ali to je sve stvar ukusa. Kvaliteta svih je dobra, a o pobjednicima su odlučivale nijanse. Najvažnije je da se održi tradicija, ali i da se svi dobro zabavimo, kazao je predsjednik žirija Damir Begić.



Predsjednik Udruge Grobničkih dondolaša Saša Jovandić najavio je brojna događanja u kojima će sudjelovati tijekom sljedećih tjedana. Tako dondolašima, nakon dizanja zvona, dizanja pusta i »obahajanja« naselja Čavala i Jelenja, slijedi Antonja va Pašcu, Halubajski karneval na koji po tradiciji idu »na hodeć«, Mića smotra zvončara u Marčeljima, gostovanje na najvećoj europskoj smotri zvončara u Bugarskoj, Maškarani Platak, Grobnišćina zvoni, na kojoj će, ove godine u Čavlima, ugostiti desetak zvončarskih grupa, Balinjerada u Jelenju, posjet Kastvu, zvončarska smotra u Matuljima, Riječki karneval te paljenje pusta.


Humanost na djelu 


Treba podsjetiti kako je Udruga Grobnički dondolaši osnovana 1999. godine na inicijativu Duška Žeželića i nekolicine članova udruge Čavjanske maškare, a prvi puta su se pojavili na Riječkom karnevalu 2000. godine, kao sastavni dio maske »Grobnički sir« Čavjanskih maškara. Već sljedeće godine nastupili su samostalno s dvadesetak dondolaša. Udruga je osnovana s ciljem da se obnovi i očuva običaj dondolanja, koji su do tada očuvali nekolicina upornih Grobničana koji su u vrijeme mesopusta obilazili sela po Grobnišćini i najavljivali početak maškara.


Udruga je poznata i po svom humanitarnom radu, pa tako članovi sudjeluju u akcijama darivanja krvi, kuhanja humanitarne palente i gulaša na Korzu, kao i organiziraju akciju prodaje plišanih igračaka, od kojih se svake godine prikupljena sredstva dodjele za liječenje nekog bolesnog djeteta, a ove će godine to biti Adrijana Katić.


Izložba tradicijskih maski iz 17 europskih država


U sklopu jučerašnjih maškaranih događanja, u Općinskoj vijećnici u Domu kulture Čavle otvorena je izložba »Tradicijske maske Europe«, autora Marine i Nikole Kolje Vrančića. Izloženo je pedesetak figura zvončara, replika predstavnika četrdesetak grupa iz Austrije, Belgije, Bugarske, Češke, Finske, Francuske, Grčke, Hrvatske, Italije, Mađarske, Makedonije, Njemačke, Portugala, Rumunjske, Slovenije, Španjolske i Švicarske. Originalnost izložaka kolekcije koja je u nastajanju je u autohtonoj odjeći kakvu nose pojedine zvončarske grupe, kao i u zvonima, koja sva zvone, iako su napravljena u malom. Izložba se u Čavlima može razgledati do 14. siječnja, a krajem siječnja bit će predstavljena i na najvećoj europskoj smotri zvončara u Bugarskoj.