Županijska organizacija HNS-a

Jokić o ‘Školi za život’: Obrazovna reforma napokon je vraćena struci

Ingrid Šestan Kučić

Morana Jokić / Snimio Sergej DRECHSLER

Morana Jokić / Snimio Sergej DRECHSLER

Provedba ove prve faze omogućit će edukaciju učitelja, ne samo onih koji direktno sudjeluju u reformi, već i cijelog kolektiva. U edukaciju je uključeno više od tisuću učitelja, a iduće godine educirat će se deseci tisuća učitelja – kazala je Jokić



RIJEKA Nakon dugih desetljeća stajanja obrazovna je reforma napokon vraćena struci i očekujemo da će struka podržati prvu fazu eksperimentalne kurikularne reforme »Škola za život« – kazala je na jučerašnjoj konferenciji Županijske organizacije HNS-a Morana Jokić.


Dodajući kako su u fokusu reforme učenik i učitelj, naglasila je da se djeca moraju obrazovati za trenutak u kojem žive te je podsjetila da se eksperimentalna faza obrazovne reforme provodi u 74 hrvatske škole, a u Primorsko-goranskoj županiji odabrano je pet škola.


– Provedba ove prve faze omogućit će edukaciju učitelja, ne samo onih koji direktno sudjeluju u reformi, već i cijelog kolektiva. U edukaciju je uključeno više od tisuću učitelja, a iduće godine educirat će se deseci tisuća učitelja – kazala je Jokić.




Provedbu reforme, dodala je, prati Europska komisija, kao i eksperti više europskih zemalja te je napomenula i da je ministrica Blaženka Divjak na toj funkciji godinu dana i tri mjeseca te da iza reforme stoji danonoćni rad cijelog tima ljuda, a da desetljećima prije toga na području obrazovanja nisu učinjeni nikakvi ili pak tek zanemarivi pomaci.


Prema ocjeni Miroslava Matešića, riječ je o prevažnoj temi koju i u budućnosti treba podržati, bez obzira na političke opcije, a navodeći kako je HNS-u oduvijek u fokusu kvalitetno obrazovanje i obrazovanje za 21. stoljeće, zaključio je da se sada prvi put provodi ono što se do sada nitko nije usudio provesti.