Više cijene ukopa

Jelenje je mjesto u kojem je sve skuplje živjeti, ali bome i – umrijeti

Sanja Gašpert

Najtraženija – jednostruka jama za pokojnike s prebivalištem na području općine Jelenje poskupjela je čak 40 posto i sada stoji 7.000 kuna. Istodobno, poskupjele su i usluge ukopa pokojnika, ističe se u priopćenju koje potpisuje Vanda Radetić-Tomić



JELENJE Klub nezavisnih vijećnika u Općinskom vijeću Jelenja obratio se javnosti priopćenjem u kojem se ističe kako je, »zbog povećanih cijena ukopa, u općini Jelenje sve skuplje živjeti, a bome i umrijeti«.


– Od ožujka ove godine mještani općine Jelenje znatno skuplje plaćaju ukopna mjesta i pogrebne usluge na mjesnom groblju. Naime, općinski načelnik Robert Marčelja 7. ožujka donio je novu odluku o iznosu naknada za dodjelu grobnih mjesta na mjesnom groblju u Jelenju. Na temelju te odluke, najtraženija – jednostruka jama za pokojnike s prebivalištem na području općine Jelenje poskupjela je čak 40 posto i sada stoji 7.000 kuna. Istodobno, poskupjele su i usluge samog ukopa pokojnika.


Konkretno, poskupjela je usluga otvaranja groba, usluga iskopa grobne jame, poskupjela je i usluga sahrane, sabiranja posmrtnih ostataka, usluga korištenja rashladne komore. Spomenuta poskupljenja samo su dio »razvojnih« mjera koje je donijela općinska vlast.




Podsjetimo, u nepunih godinu dana mandata nove vlasti, u općini Jelenje smanjena su socijalna prava najugroženijih mještana, srezane su učeničke i studentske stipendije, ukinuti su poklon-bonovi za prvašiće, drastično su smanjena izdvajanja za udruge, smanjena je i vrijednost poklon-paketa za Uskrs i Božić, kojima se svake godine daruju umirovljenici i mještani slabijeg imovinskog statusa – ističe se u priopćenju nezavisnih vijećnika koje potpisuje vijećnica Liste birača Vanda Radetić-Tomić.


Nadalje, ističu nezavisni, nova općinska vlast smanjila je i iznose godišnjih općinskih nagrada za najzaslužnije pojedince i kolektive, a u potpunosti je ukinula proljetno sufinanciranje sadnica.



Komentirajući ostale napade nezavisnih na svoj rad, Marčelja kaže kako socijalna prava nipošto nisu umanjena niti su ukinuta.– Unaprijeđen je socijalni program uvođenjem besplatnih preventivnih pregleda za sve mještane. U Općini Jelenje će uskoro, u suradnji s Primorsko-goranskom županijom, biti omogućen i logoped. U nepuna tri mjeseca više od 150 mještana koristilo je besplatne preventivne preglede, a prema povratnim informacijama nekolicina života je tim putem i spašena. Pokrenuli smo suradnju s Nastavnim Zavodom za javno zdravstvo PGŽ-a te omogućili besplatni pregled melanoma kože, a uskoro će biti omogućeni pregledi i za osteoporozu.

Za razliku od prijašnje vlasti, ugovorene stipendije isplaćuju se na vrijeme, što nije bio slučaj u prošlom mandatu. Do početka nove nastavne godine za prvašiće, u suradnji s poslovnom bankom, osigurat će se poklon-bon. Poklon-paketi za Uskrs i Božić su prošireni, tako da se povećao cenzus s 2000 na 2500 kuna, a time je veći broj naših mještana dobio mogućnost podignuti prigodan paket. Poklon-paket sada dobiva svaki član obitelji, a Radetićevi su podijelili čak i familije. Nekada je samo jedan član mogao dobiti poklon-paket. Naši mještani tim su putem bili diskriminirani, što je sada ispravljeno – kaže Marčelja.



– Istodobno, povećane su zakupnine poslovnih prostora u kojima posluju mahom domaći poduzetnici i obrtnici, povećani su i izdaci za općinsku administraciju imenovanjem savjetnika načelnika, a znatno su povećana i izdvajanja za promidžbu Općine Jelenje putem elektroničkih i tiskanih medija, ističu nezavisni u svom priopćenju.


Komentirajući priopćenje nezavisnih vijećnika, načelnik Općine Jelenje Robert Marčelja (PGS) kaže kako je od samog dolaska na funkciju načelnika »naišao na niz nelogičnosti prethodne vlasti, odnosno tzv. nezavisne liste Radetićevih«.



Načelnik Općine Marčelja ističe kako je »novac za udruge sada mnogo kvalitetnije raspoređen«.


– Za vrijeme Radetićevih dotacije je dobivala samo nekolicina podobnih udruga. Ne radimo podjele u društvu i razliku među ljudima. Svi prijavljeni na javne potrebe dobili su dotacije, koje se uredno isplaćuju na mjesečnoj razini. Također, osigurali smo i besplatno korištenje društvenih prostorija za potrebe udruga. Cijene zakupa višegodišnjim zakupcima manje su nego što su sami zakupci licitirali na inicijalnom natječaju. Također, smanjeni su izdaci za načelnika i zamjenika, kao i troškovi općinske administracije. Troškovi promidžbe i informiranja smanjeni su ukupno za gotovo 30 posto.


Iako su troškovi smanjeni, povećali smo kvalitetu i lepezu informiranja mještana. Naime, za vrijeme bivše vlasti Općina Jelenje proglašena je najnetransparentnijom općinom u Republici Hrvatskoj, s ocjenom 0, prema kriteriju Institutu za javne financije. Kao i uvijek pamflet Vande Radetić-Tomić predstavlja buru u čaši vode. Još uvijek nije preboljela gubitak na prošlogodišnjim lokalnim izborima i temeljem toga još uvijek se zna čuti pokoji »krik« Radetićevih, zaključuje Marčelja.



– Trenutkom bježanja općinskog načelnika Ervina Radetića ostala je nekolicina slobodnih grobnih mjesta – jednostruka jama za pokojnike. Iako je u njegovom mandatu u estetsko uređenje uloženo gotovo dva milijuna kuna, pritom se nije vodila dovoljna briga o osiguravanju kapaciteta za predstojeće razdoblje. Kod pozivnog natječaja najjeftinija ponuda iznosila je sedam tisuća kuna, time je definirana cijena prodaje. Do sada smo izgradili nekolicinu novih grobnih mjesta, a istim tempom nastavit ćemo i ubuduće. U maniri dobrog gospodara ne možemo prodavati grobna mjesta jeftinije nego li su izvedeni radovi, kaže načelnik Marčelja.


Dodaje kako iz Komunalnog društva Jelen javljaju da su cijene usluga ukopa korigirane zato što je bivša vlast i načelnik Ervin Radetić, kao jedini član skupštine KD Jelen d.o.o., koje izvodi usluge pokopa na mjesnom groblju u Jelenju, obavljali dio usluga »na crno«, što u prijevodu znači da su gotovinom isplaćivali radnike i najamnike za ukop i time svjesno kršili zakon i oštetili proračun Republike Hrvatske. Taj dio je sada ispravljen te sve usluge koje daje Komunalno društvo isplaćuje putem računa. Treba naglasiti da su cijene ukopa znatno niže nego cijene ukopa drugih komunalnih društava u okruženju – ističe Marčelja.