Od Rijeke do Tivta i natrag

Jedrilice iz 10 država na Regati tisuću otoka

P. N.

Točno u podne u nedjelju ispred Rijeke startat će 5. Regata tisuću otoka na kojoj će u dvije etape od Rijeke do Tivta i nazad sudjelovati jedrilice iz Austrije, Crne Gore, Češke, Čilea, Latvije, Litve, Njemačke, Slovačke, Slovenije i Velike Britanije



Točno u podne u nedjelju ispred Rijeke startat će 5. Regata tisuću otoka na kojoj će u dvije etape od Rijeke do Tivta i nazad sudjelovati jedrilice iz Austrije, Crne Gore, Češke, Čilea, Latvije, Litve, Njemačke, Slovačke, Slovenije i Velike Britanije.


Na jednoj od najljepših ruta za navigacijske regate dizajniranim prirodnim ljepotama jadranskog mora, prolazi se među više od 1000 otoka pri čemu jedrilice moraju otoke Unije, Susak, Premudu, Dugi otok, Kornat, Vis, Lastovo i Sveti Andrija ostaviti desno da bi se došlo do cilja nakon 277 NM ispred prekrasne marine Porto Montenegro u Tivtu. Druga etapa jedri se na istoj ruti u povratnom smjeru. 


Takva ruta iziskuje od jedriličara izuzetno poznavanje navigacije i meteorologije. Bez izlaza na otvoreno more među otocima uvijek je veliki broj mogućnosti kako izabrati najpovoljniju rutu koja ne mora nužno biti najkraća duljinom, treba samo biti najbrža.


U protekla četiri izdanja Regate tisuću otoka pokazalo se nekoliko važnih točaka na ruti na kojima je prava odluka o odabiru kursa često znala biti presudna za konačni rezultat. Naravno, sve ovisi o vjetrovima koji mogu promijeniti taktiku više puta tijekom jedne etape.  Upravo je to ono što jedriličari vole i jedan od razloga zašto se uvijek rado vraćaju na ovu regatu. Rekorde obaju etapa koji su službeno priznati od World Speed Sailing Record Councila drži mađarski Wild Joe Martona Josze s 27:24:05 sati za prvu etapu i 32:00:45 za drugu etapu.Regatu će biti moguće pratiti uživo na internetu putem tracking sustava gdje će se u realnom vremenu moći vidjeti pozicije jedrilica, trenutne brzine i kurs koje su odabrale od starta do cilja. Tijekom regate će se prikazivati i trenutni rezultati po korigiranom vremenu, dok će se na Facebook stranici regate objavljivati fotografije s jedrilica tijekom regate. Popis prijavljenih jedrilica, uz detaljan program i sve informacije o regati dostupan je na web stranicama regate.Pokrovitelji Regate tisuću otoka su: Primorsko-goranska županija, Grad Rijeka, Lučka uprava Rijeka, Lučka kapetanija Rijeke, Turistička zajednica Kvarnera i Turistička zajednica Grada Rijeke uz sponzore: Porto Montenegro, Botel Marina i Caffe Bar Corto Maltese.