Koncesija

Jedna plaža, dva hotela: Čiji će se gosti sunčati na plaži ispod Adriatika?

Edi Prodan

Prema saznanjima Uprave Adriatika, najvećeg opatijskog hotela koji prima 700 gostiju i koriste tu plažu pola stoljeća, drugi će se dio plaže dodijeliti još uvijek neotvorenom pansionu Domino čiji je kapacitet – 50 ležajeva



Iako stižemo u najhladniji dio godine, u Opatiji – vrije. Pohvalno je da se jedan od najturističkijih gradova u Hrvatskoj ubrzano priprema za turističku sezonu, no ne i to što taj proces izaziva brojne nesporazume, upite, neizvjesnost. Jedan od takvih je zahtjev za koncesioniranje plaže ispod hotela Adriatic koja bi se, temeljem prijedloga što danas stiže na dnevni red Skupštine Primorsko-goranske županije, trebao dijeliti na – dva dijela, dva ugovora, možda i dva zakupca.


Od Uprave tog hotela na čijem se čelu nalazi predsjednica Sylvija Premilovac, stigao nam je upit s vrlo iscrpnim podacima, o tome kako se na dnevnom redu Županijske skupštine zakazane za 22. veljače 2018. nalazi točka po kojoj se njihova plaža, odnosno plaža nad kojom su godinama imali koncesiju, dijeli na dva dijela, te zbog toga mijenja ime iz »Plaže ispod hotela Adriatic« u »Plaža ispod obalnog šetališta Franje Josipa I«.


Ono što ih posebno zbunjuje je činjenica da ih je PGŽ obavijestio kako je u dnevni red sjednice Županijske skupštine od 21. rujna 2017. godine bio uvršten i Prijedlog odluke o namjeri davanja koncesije na pomorskom dobru ispod hotela Adriatic u Opatiji. No, ta je točka misteriozno, kako kažu, skinuta s dnevnog reda. Posebno im je to zbunjujuće jer je Stručno povjerenstvo u svega nekoliko mjeseci samo pobilo svoju odluku o – zadržavanju jedinstvenosti plaže.




Koliko im je poznato, razlog cijepanja koncesijskog prava, na ionako maloj plaži s obzirom da je Adriatic najveći je opatijski hotel s po prilici 700 gostiju dnevno, koji k tome organizira stručne prakse studenata i učenika, domaćin je najvažnijim i najvećim kongresima, ima cjelogodišnje poslovanje te je već pola stoljeća koncesionar navedene plaže. Prema njihovim saznanjima, drugi će se dio plaže dodijeliti još uvijek neotvorenom pansionu Domino čiji je kapacitet – 50 ležajeva. Istina, u Dominu su još prije tri godine isticali problem s dobivanjem koncesije na tu plažu, odnosno čekali su ili im je to prije ulaska u investiciju bilo obećano, njezino dijeljenje nakon što Adriaticu istekne koncesija.


Nelogično cijepanje


Dakle, čelništvo Adriatica ne dvoji da koncesiju na plažu treba dobiti najbolji ponuđač, uz mogućnost da oni sve izgube u nadmetanju, ali ih čudi da PGŽ pristaje na nelogično cijepanje tako male plaže što zapravo može umanjiti – visinu najma. Dakle, provodi se postupak koji ne povećava nego potencijalno umanjuje zaradu.


Kontradiktorne dopise je potpisivala pročelnica Nada Milošević, mo ona ih je samo potpisivala jer izrađivalo ih je – Stručno povjerenstvo. Što dakle danas dolazi na Skupštinu – cijela ili podijeljena koncesija?


– U svemu što čelni ljudi Adriatica govore, a vi pitate, niz je netočnih kako činjeničnih tako i pravno neutemeljenih navoda. Recimo, članak 16. i 17. Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama propisuju da je koncesija pravo kojim se dio pomorskog dobra djelomično ili potpuno isključuje iz opće upotrebe i daje na posebnu upotrebu ili gospodarsko korištenje pravnim osobama i fizičkim osobama registriranim za obavljanje obrta. Koncesija za gospodarsko korištenje, o kojoj je ovdje riječ daje se na temelju javnog prikupljanja ponuda. Dakle, premise autora pritužbi su pogrešne, jer se koncesije ne daju »po narudžbi« niti prethodni koncesionar, ma koliko bio korektan u izvršavanju svojih obveza i bez obzira na visinu ulaganja u pomorsko dobro, tijekom prethodnog ugovora o koncesiji, nije i ne može biti u bilo kakvoj prednosti u odnosu na ostale zainteresirane subjekte, ističe pročelnica Milošević.


Podijeljena koncesija


S druge strane razgovarali smo i s Mirzetom Jusufagićem, vlasnikom hotela Domino koji svoja luksuzna vrata otvara ovog ljeta.


– U investiciju obnove ove zanimljive građevine iz austrougarskih vremena upustili smo se kako bismo Opatiji osigurali još jedan od butik hotela što je uostalom kao poželjno i proklamirano u njezinim razvojnim planovima. Kako se k tome naš budući hotel nalazi na samoj šetnici, normalno je da imamo »otvoreni izlaz na more«, da svojim gostima omogućimo kupanje. Upravo stoga naša je želja da se koncesija na navedenu plažu, koju je do sada u cijelosti koristio Adriatic, bude podijeljena i dana na takav način na koncesioniranje.


To ne znači da ćemo je mi i uspjeti dobiti u najam jer tko brani ljudima iz Adriatica da se izbore za obje koncesije. Iako, moram biti pošten, kad se malo bolje pogleda okolnu obalu, uz ne tako velike i ne tako skupe investicije moglo bi se dobiti još mnogo plažnog prostora. Bolje bi dakle bilo da se nastavi ulaganje u obalne plažne prostore, što dakle mora činiti »društvena zajednica« te da se tako pojača njihovo koncesioniranje, nego da se sukobljava aktualne hotelijere. No tu je što je, a mi se nadamo da će se nakon odluke županijske Skupštine i nama omogućiti koncesioniranje, istaknuo nam je Jusufagić.


Ono što je također kod čelništva Adriatica izazvalo sumnje je odredba kojoj se posegnulo u nastojanju da se postigne neutralna odrednica lokacije za koju se raspisuju koncesije. Pa se tako promijenio službeni naziv šetnice ispod koje je lokacija plaže – »Plaža ispod obalnog šetališta Franje Josipa I«.


Upravo u tom nastojanju u Prijedlogu Odluke o namjeri davanja koncesije nisu preuzeta idejna rješenja koja su nudili nositelji dvije različite inicijative za ovu lokaciju, već je naloženo da su ponuditelji dužni za izgradnju i rekonstrukciju, odnosno proširenje plaže te izgradnju i rekonstrukciju ugostiteljskog objekta izraditi »Idejni projekt zahvata u prostoru na pomorskom dobru« izrađen od ovlaštenog projektanta sukladno dokumentima prostornog uređenja, te ishoditi Uvjerenje nadležnog tijela za izdavanje lokacijske dozvole da je zahvat prikazan u Idejnom projektu planiran i sukladan dokumentima prostornog uređenja. Budući je predviđena izgradnja na pomorskom dobru biti će potrebno ishoditi lokacijsku dozvolu, odnosno potvrdu na glavni projekt, a sve sukladno prijedlogu obuhvata koncesije.



Koncesijska naknada u prethodnom ugovoru je iznosila za stalni dio 27 tisuća kuna godišnje, promjenjiv dio je bio 3 posto godišnjeg prihoda ostvarenog od obavljanja djelatnosti na plaži. Koncesijska naknada po novim zonama bit će ovakva: početna cijena za zonu I bit će u stalnom dijelu 61.880 kuna godišnje, a njezin će promjenjivi dio biti 3 posto od prihoda ostvarenog od obavljanja djelatnosti pružanjem usluga na koncesioniranom području, za plažne i ugostiteljske djelatnosti. Početna cijena za zonu II je u stalnom dijelu neznatno viša, 61.890 kuna godišnje, a promjenjivi je dio jednak. Zbrojeno to iznosi 123.770 kuna godišnje u stalnom dijelu. A to će dakle biti znatno više od dosadašnje prakse, istaknula je na kraju pročelnica Nada Milošević.



Financijski učinci


– Da vam do kraja pojasnim, jer u nizu pitanja koje postavljate vidljivo je i djelomično nerazumijevanje materije – na dnevni red Županijske skupštine se uvrštavaju samo oni materijali koji su i kada su prošli propisanu proceduru. Pitate se zašto dvije, a ne jedna koncesija? Kao i na svako pitanje, tako se i na ovo može gledano s različitih aspekata odgovoriti. Naravno da prethodni koncesionar želi kontinuitet i ne želi promjene. Naravno da s druge strane postoje i drugi subjekti koji posluju na području grada Opatije i koji za sebe traže nove poslovne mogućnosti. U svakom slučaju pripremljen je prijedlog u pravcu dvije koncesije, koje otvaraju dodatni prostor za tržišno nadmetanje, a ne sprječavaju da isti subjekt da ponudu za obje lokacije. Financijski učinci će za razliku od ocjene autora prigovora biti bolji u kojem pravcu govore i sami financijski pokazatelji, završila je pročelnica Milošević.


Gradonačelnik Opatije je sugerirao dogovor Adriatica i Domina, ali se u jednom starijem dopisu založio za cjelovitu plažu i koncesiju nad njom. Pitanje je dakle dijeli li se ili ne, ako se dijeli zbog čega se to čini, temeljem koje odluke? Je li dakle logično dijeliti plažu unatoč enormnom nesrazmjeru u broju gostiju, je li dakle logično da pravo na koncesiju imaju oni koji su tu već 50 godine i zapošljavaju, zahvaljujući i cjelogodišnjem poslovanju, velik broj radnika ili se slično pravo mora omogućiti i onima koji se kao novi hotelijeri pojavljuju zadnjih godina. Hoće li se to pružati i u onima koje tek dolaze. Kako će se dakle u koncesijskom smislu cijepati plaže za neke buduće hotelijere? Naprosto: ima li Adriatic, zbog dužeg prisustva i veličine, pravo prvozakupa ili jednaka prava ima i Domino?


Prvi dio odgovora dobit ćemo danas, nakon sjednice županijske skupštine. Nismo baš sigurni da će on biti zadovoljavajući za sve strane. Možda i za – ni jednu.