Skandalozno

Jedna Skupština – dva zapisnika: USKOK istražuje zapisničare u Zračnoj luci Rijeka

Marinko Glavan

Uprava Zračne luke reagirala je na izmjene zapisnika, ali i na netočne navode u obje verzije, upozorivši na to sve suvlasnike  / Snimio  D. ŠKOMRLJ

Uprava Zračne luke reagirala je na izmjene zapisnika, ali i na netočne navode u obje verzije, upozorivši na to sve suvlasnike / Snimio D. ŠKOMRLJ

Najuočljivija izmjena u zapisnicima je odluka o izboru predsjednika Skupštine. U prvoj verziji stoji kako je jednoglasnom odlukom prisutnih predstavnika suvlasnika za predsjednika izabran Jure Šarić, a u drugom, naknadno poslanom zapisniku, stoji da je za predsjednika izabran ministar Oleg Butković, koji nije ni prisustvovao sjednici Skupštine



Nakon sjednice Skupštine Zračne luke Rijeka, održane 10. lipnja prošle godine, pojavila su se dva službena zapisnika, oba ovjerena od strane istog javnog bilježnika, s istim brojem, ali s različitim sadržajem. Sporne zapisnike, kako saznajemo, zbog mogućeg krivotvorenje službenog dokumenta istražuje USKOK.


Nakon održane Skupštine Zračne luke, na adrese suvlasnika i uprave stigao je zapisnik koji je ovjerila javna bilježnica Željka Maroslavac iz Zagreba, a u potpisu je naveden Jure Šarić, pomoćnik ministra pomorstva, prometa i infrastrukture. Broj tog zapisnika je OU-418/16, s datumom održane Skupštine.


Samo nekoliko dana kasnije, 23. lipnja prošle godine, Željka Maroslavec dopisom traži od suvlasnika i uprave da joj vrate zapisnik sa Skupštine održane 10. lipnja, da bi uskoro na njihove adrese ponovno poslala zapisnik, s istim brojem OU-418/16, ali s izmijenjenim sadržajem.





Upit o dvama zapisnicima, s istim brojem, ali različitim sadržajem uputili smo i Ministarstvu pomorstva, prometa i infrastrukture koje je angažiralo javnu bilježnicu Željku Maroslavac. Zanimalo nas je imaju li u ministarstvu saznanja o postojanju dviju verzija zapisnika s iste sjednice, odluci javnobilježničke komore, kao i istrazi USKOK-a po tom pitanju. Unatoč višekratnim dopisima i pozivima, te obećanjima PR službi Ministarstva, odgovore do zaključenja ovog broja nismo dobili.



Netočni navodi


Izmjena koja najviše bode u oči svakako je odluka o izboru predsjednika Skupštine, pod točkom dva dnevnog reda. U prvoj verziji zapisnika stoji kako je jednoglasnom odlukom prisutnih predstavnika suvlasnika (Republika Hrvatska, Primorsko-goranska županija, Grad Rijeka, Općina Omišalj, Grad Crikvenica), za predsjednika izabran Jure Šarić. U drugom, naknadno poslanom zapisniku, stoji da je za predsjednika izabran ministar Oleg Butković, koji nije ni prisustvovao sjednici Skupštine. Da apsurd bude veći, obje verzije zapisnika kao predsjedavajući Skupštine potpisuje Jure Šarić!


Prema dokumentaciji kojom raspolaže naša redakcija, uprava Zračne luke reagirala je na izmjene zapisnika, ali i na netočne navode u obje verzije, upozorivši na to sve suvlasnike.


Uprava, točnije direktor Tomislav Palalić, u svom popisu ispravki navodi čitav niz netočnosti u oba zapisnika, počevši s time da su izmjene teksta prve verzije zapisnika i odluka sa sjednice Skupštine učinjene samo u suradnji s nadležnim Ministarstvom prometa, pri čemu o tome nisu izviješteni ostali suvlasnici, niti je od njih traženo mišljenje.


Palalić u svom ispravku na osam stranica gusto tiskanog teksta navodi kako obje verzije sadrže niz netočno navedenih podataka, kao i detalja o pojedinim točkama o kojima se nije raspravljalo ili uopće nisu bili na dnevnom redu, a utječu na zakonitost donošenja i provođenja odluka Skupštine. Također, Palalić navodi da su unijete odluke koje nisu bile izrijekom navedene u dnevnom redu, a neke su u bitnom dijelu izmijenjene.


Neusklađeni navodi


Tako primjerice, u oba zapisnika (također u posjedu naše redakcije) pod točkom 2. dnevnog reda (Izvješće uprave o stanju i poslovanju društva) stoji da je uprava izvijestila prisutne o troškovima zaposlenika u iznosu od devet milijuna kuna godišnje, za što Palalić tvrdi da nije točno, već da su troškovi šest i pol milijuna, što je i rečeno na Skupštini. Nadalje, u istoj točki stoji i da je Šarić, govoreći, među ostalim, o PSO programu poticanih letova kazao »kad se Zračna luka Rijeka integrira sa Zračnom lukom Split, onda neće biti potrebe za ovakvim promidžbenim ugovorima«, dok Palalić tvrdi da na sjednici niti jednom riječju nije spomenuto integriranje dviju zračnih luka. Pod točkom 6. u zapisniku stoji da se »utvrđuju« financijska izvješća, dok je točka dnevnog reda glasila Donošenje odluke o prihvaćanju financijskih izvješća, što je i prihvaćeno. U odluci o davanju razrješnice direktoru u prvoj verziji zapisnika stoji da je bilo 55 posto glasova za, a 37 posto protiv, dok u drugoj verziji stoji obrnuti omjer glasova. Palalić nadalje navodi da financijski plan nije predstavljen u obliku navedenom u zapisniku, kao i da se nije raspravljalo o opozivu uprave, makar i zbog isteka mandata, kao i da je sadašnji kandidat za v.d. direktora Gordan Žurga tada predložen za člana Nadzornog odbora, bez pismenog prijedloga, suprotno Društvenom ugovoru, uz niz drugih primjedbi.


Palalićeve primjedbe na oba zapisnika potvrdio je i dio suvlasnika, čiji su predstavnici bili na Skupštini 10. lipnja prošle godine. Gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel službenim je dopisom u ime Grada Rijeke izričito podržao primjedbe uprave, te je direktora zamolio da poduzme sve raspoložive mjere kako bi se utvrdila pravovaljanost navedenih zapisnika. Dobar dio primjedbi, također službenim dopisom, potvrdio je u ime Grada Crikvenice zamjenik gradonačelnika Veselko Mutavgjić, koji je i osobno predstavljao Crikvenicu na spornoj skupštini, kao i načelnica Općine Omišalj Mirela Ahmetović, koja je također bila prisutna na Skupštini.


Stegovni postupak


Kompletna dokumentacija završila je u Hrvatskoj javnobilježničkoj komori, koja je utvrdila kako »postoji osnovana sumnja da je javna bilježnica Željka Maroslavac, izmjenama odluka u Zapisniku skupštine društva Zračna luka Rijeka povrijedila dužnost utvrđenu Zakonom o javnom bilježništvu, na način da je ugrozila povjerenje u svoju nepristranost i isprave koje sastavlja, odnosno da je potvrdila da se dogodila činjenica koja se nije dogodila u njezinoj nazočnosti, što je kao stegovni prijestup propisano Zakonom o javnom bilježništvu«.


Komora je, odlukom koju potpisuje predsjednica Lucija Popov, predložila da javnobilježnički stegovni tužitelj poduzme sve potrebne radnje radi utvrđivanja činjeničnog stanja, kao i da se protiv Željke Maroslavac pokrene stegovni postupak pred javnobilježničkim stegovnim vijećem Županijskog suda u Zagrebu.


Iz samih zapisnika, odnosno razlika u prvoj i drugoj verziji jasno je da nešto smrdi, odnosno da javna bilježnica nije svoj posao odradila kako treba, jer ako je i trebalo mijenjati prvu verziju, za to postoje točno propisane procedure, koje nisu ispoštovane. No pravo je pitanje po čijem nalogu se i u koju svrhu išlo u izmjene, kao i zbog čega su u obje verzije unošeni podaci koji nisu točni, barem prema službenim izjavama neposrednih sudionika sporne sjednice Zračne luke. Valja se nadati da će to biti utvrđeno istragom USKOK-a.