Odgovor na kritike

Javnost i HDZ ju osudili, a u Rijeci dobila grafit. Ivona Milinović nudi ostavku, uz jedan uvjet

Portal Novilist.hr

Foto NL, Damir Škomrlj

Foto NL, Damir Škomrlj

'Ako ste spremni zbog svog sramotnog ponašanja, a za koje se nikad niste iskreno ispričali, dati ostavku - obećajem čitavoj javnosti, dat ću je i sama. Spremna sam preuzeti odgovornost g. Obersnel i Poropat, jeste li i Vi?', piše Ivona Milinović na Facebooku



Ivonu Milinović osudili su javnost, kolege u Gradskom vijeću, pa čak i sam riječki HDZ, a HDZ-ovka koja je izjavila da u Rijeci nisu potrebne vrbe jer ovdje ima samo 6,5% Srba, dobila je svoj prvi grafit u gradu na Rječini. Na fasadi riječkog nebodera osvanuo je grafit s njenim imenom.


Riječka HDZ-ovka, koja je svom izjavom u Podcastu Velebit, zatekla i samog voditelja, desničara Marka Juriča i dalje se ne predaje. Nakon istupa u ovoj desničarskoj emisiji, koji je izazvao lavinu osuda, traži i odgovornost Obersnela za njegove izjave.


Ako ste se vi spremni ispričati…


‘Predsjednik Gradskog vijeća iz redova HNS-a traži moju ostavku. Ne traži ostavku od gradonačelnika Obersnela koji je nazvao vijećnika kretenom i pokazao mu srednji prst prije nekoliko dana.




Za razliku od mene koja sam se ispričala zbog nespretne izjave, Obersnel se nije ispričao već nas dodatno uvrijedio, sve nas vijećnike koje treba štititi g. Poropat, da ga trebamo razumjeti jer čitav dan “sluša gluposti”‘, poručila je Ivona Milinović. 


Poručila je da izaziva gospodina Poropata koji je, smatra, narušio ugled Gradskog vijeća, a i gospodina Obersnela.


‘Ako ste spremni zbog svog sramotnog ponašanja, a za koje se nikad niste iskreno ispričali, dati ostavku – obećajem čitavoj javnosti, dat ću je i sama. Spremna sam preuzeti odgovornost g. Obersnel i Poropat, jeste li i Vi?’, piše Ivona Milinović na Facebooku.


Podsjetimo, komentirajući situaciju u gradu Rijeci, Milinović i voditelj Marko Jurič u Podcastu Velebit dotakli su se i pjesme navijača Hajduka.


Voditelj je pročitao stih navijačke pjesme Torcide: “Šugava Rijeko, puna si Srba, ima još vrba”, te pitao svoju gošću je li točno pročitao.



“Ide: Šugava Rijeko, smrdljivi grade pobit ću pola tvoja Armade. Šugava Rijeko puna si Srba, ne brini Rijeko ima još vrba”, izrecitirala je potom Ivona Milinović.


Čega ima po selima u Dalmaciji


Kazala je kako nema ništa protiv navijačkog folklora, ali kako Torcida ovime nanosi političku štetu.


“Stvarno je neprimjereno pjevati takve pjesme i davati argument Pupovcu da sutra plače, evo Hrvati su fašisti”, kazala je.


“Ako ćemo baš bit bezobrazni, ljudi trebaju znat da u Rijeci postoji 6,5 posto Srba. Nama ne trebaju nikakve vrbe. Možda po nekim selima u Dalmaciji gdje ih ima 30, 40 posto”, kazala je Milinović, inače predsjednica riječkog odbora za nacionalne manjine.


Potom je kritizirala Torcidine antisrpske ispade kao “orjunašku politiku” jer takvi napadi na Srbe, kaže, daju argumente Pupovcu.


Čak je i voditelj ovog desničarskog podcasta reagirao na njen ispad.


“Ne znam jeste li se dobro izrazili, rekli ste nama ne treba vrba jer imamo 6 posto, možda negdje drugdje gdje ima 30, 40 posto”.



Milnović je kazala da je to “ako ćemo biti bezobrazni” i dodala kako je Torcida uvrijedila naš grad. Na konstataciju voditelja kako nigdje ne treba vrba, Milinović je kazala: “Naravno da ne treba, to je ako ćemo ići jezikom ulice”.


U telefonskom razgovoru za »Jutarnji list» HDZ-ova gradska vijećnica rekla je, pak, da se nespretno izrazila i da se nipošto ovdje nije radilo o govoru mržnje prema Srbima, već da je ljutita na Torcidu jer »vrijeđa Riječane«. 


Ivona Milinović nekad je bila asistentica Davora Ive Stiera u Europskom parlamentu, a u posljednje je vrijeme došla u fokus javnosti jer je kritizirala tjednik Novosti. 


Gradski odbor pokrenuo postupak njene smjene


Odbor riječkoga Gradskog vijeća za izbor i imenovanja održao je hitnu sjednicu na kojoj je raspravljao o predsjedničkom mandatu koji je nakon skandaloznog istupa i šovinističkih izjava stavila na raspolaganje HDZ-ova vijećnica.


– Nakon sramotnog slučaja govora mržnje čime je predsjednica Odbora za manjine osramotila i sebe i cijelo Gradsko vijeće, uputili smo u proceduru prema Gradskom vijeću prijedlog za njezinim razrješenjem. Ovako huškačkom govoru nema mjesta u javnom prostoru i bez obzira na naknadnu ispriku i relativizaciju onog što je izgovorila, vijećnica mora odgovarati za svoje postupke pogotovo iz razloga što joj to nije prvi put.


Podsjećam da je vijećnica HDZ-a već dobila žuti karton Odbora za izbor i imenovanja pred nešto manje od godinu kada je usvojen jednoglasni zaključak da se od HDZ-a zatraži da upozori vijećnicu Milinović kako svojim istupima na društvenim mrežama omalovažava sve pripadnike nacionalnih manjina što je potpuno nespojivo s funkcijom koju obnaša.


Radilo se o njezinom izjednačavanju talijanske manjine s fašizmom u javnim nastupima te o izjavi prema kojoj je PGŽ dožupana iz reda srpske manjine nazvala neprijateljem kojeg potrebno uhititi ili deportrati iz Hrvatske, navedeno je u očitovanju koje je potpisao potpredsjednik Odbora Sandi Basić.


Riječki HDZ najavio stegovne mjere


Riječki HDZ u četvrtak je oštro osudio i ogradio se od izjave netrpeljivosti i netolerancije riječke gradske vijećnice Ivone Milinović koje je iznijela u emisiji »Podcast Velebit« na račun srpske nacionalne manjine.



»Predsjedništvo gradskog odbora Hrvatske demokratske zajednice grada Rijeke oštro osuđuje svaku izjavu netrpeljivosti i netolerancije gradske vijećnice Ivone Milinović koje je iznijela u emisiji ‘Podcast Velebit’. Navedeno medijsko gostovanje nije bilo koordinirano s HDZ-om te se ograđujemo od svake izjave vijećnice Milinović. Na stranačkim tijelima raspravit ćemo o navedenom te donijeti odluku o daljnjem tijeku pokretanja stegovne mjere«, stoji u priopćenju riječkog HDZ-a koje je potpisao predsjednik GO HDZ-a Rijeka Lucian Vukelić.


Koljanin: Skandalozna izjava o vrbama nadmašila sve viđeno


Nezavisni gradski vijećnik Marinko Koljanin također je komentirao izjave vijećnice iz redova HDZ-a Ivone Milinović.


‘Vijećnica Milinović već mjesecima po društvenim mrežama proziva neistomišljenike o zaduženju za Galeb prijeti i poziva građane da prijete onima koji drugačije misle. U međuvremenu vrijeđa gradonačelnika Obersnela na sjednicama vijeća i misli da je to politički poželjno’, napomenuo je Koljanin.


‘Skandalozne izjave o vrbama, u kojem god kontekstu izrečene, ipak su nadmašile sve viđeno! Branila Ivona Riječane i Hrvate od skandalozniih pjesama Torcide brojanjem postotka Srba i vrbama! Kolegica Ivona dovoljno je mlada, neiskusna i nadobudna da ode na opskurnu desničarsku televiziju.


Ne brinući o odgovornosti za javnu riječ uz nedostatak koncentriracije kada se priča o ozbljnim temama’, rekao je Koljanin.Koljanin je ujedno nadodao da je ovo ‘težak udarac svima koji se bave politikom, posebno riječkom HDZ-u pod vodstvom Josipa Ostrogovića, predsjednika kluba vijećnika koji je dobra i politički korektna oporba i koji će znati povući poteze!’