Dan japanske kulture

Japanski veleposlanik posjetio OŠ Dolac: Sushi i origami na klupama

Ingrid Šestan Kučić

Obostrano oduševljenje – veleposlanik Keiji Ide s učenicima OŠ Dolac / Snimio Sergej Drechsler

Obostrano oduševljenje – veleposlanik Keiji Ide s učenicima OŠ Dolac / Snimio Sergej Drechsler

Učenici su se upoznali i sa sistemom školovanja u Japanu i osnovama japanske kulture. I to iz prve ruke od japanskog veleposlanika Keijia Ide te njegove supruge Aze



Wasabi, riža, ukiseljeni đumbir, losos, nori listovi, krastavci i zeleni čaj jučer su bile namirnice koje su se na klupama učenika Osnovne škole Dolac našle umjesto udžbenika i bilježnica, jer za riječke je osnovce organiziran Dan japanske kulture.


Školaraci nisu imali samo priliku naučiti kako se radi tradicionalno japansko jelo sushi, već i kako ovladati tehnikom origamija, a upoznali su se i sa sistemom školovanja u Japanu i osnovama japanske kulture. Sva ta nova znanja riječki su osnovci saznali iz prve ruke i to od japanskog veleposlanika Keijia Ide te njegove supruge Aze.



I kuhar Amano koji je u Hrvatskoj jednako dugo kao i njegov šef Ide slaže se da je hrvatska hrana ukusna, a profesionalna ga je znatiželja natjerala da isproba neke hrvatske recepte pa čak i da eksperimentira i pokuša povezati hrvatske i japanske namirnice pa je tako iz njegove kuhinje izašla rožata sa sojinim mlijekom.




– Probao sam tradicionalan hrvatski desert napraviti sa sojinim mlijekom i bilo je uspješno i ukusno, a inače radio sam i sarme te punjene paprike – navodi Amano.



U pratnji bračnog para Ide bio je i njihov kuhar Tuhei Amano koji je riječkim osnovcima demonstrirao izradu sushija, koji je većina učenika jučer prvi put probala, ali i pod vostvom Amana i napravila.


Višesatno druženje učenika i veleposlanika realizirano je na inicijativu predsjednika Hrvatsko-japanskog akademskog društva Zlatana Cara koji je pojasnio da je jedan od ciljeva društva uz razvijanje suradnje na edukacijskoj i akademsko-istraživačkoj razini također i približiti japansku kulturu djeci.


Kuhanje u školi


Ne skrivajući zadovoljstvo što može riječkim osnovcima ispričati ponešto o svojoj zemlji, ali i pokazati koliko je uspješno u svega dvije godine ovladao hrvatskim jezikom, Ide je istaknuo kako je u Rijeci bio već deset puta te da za njega hrvatski jezik i nije tako težak.


– Govorim ruski, a kako su ti jezici slični, nije mi tako teško učiti hrvatski. U Hrvatskoj sam dvije godine i četiri mjeseca, a ono što želim je razvijati ekonomsku suradnju. Želim pridonijeti razvoju gospodarskih odnosa, ali to ide prilično teško. Danas želim prenijeti poruku djeci da ne budu orijentirana samo na zemlje EU-a, već da gledaju i dalje.


Nadam se da su pronašli nešto zanimljivo u japanskoj kulturi i da će jednog dana posjetiti Japan. Iskreno se nadam da će neki od njih postati dobri poslovni ljudi koji će pridonijeti razvoju Hrvatske, kazao je Ide.


Učenici OŠ Dolac jučer su bili više nego impresionirani radionicama u kojima su sudjelovali, jer tko se ne bi veselio školskom danu provedenom na sasvim drugačiji način. Iako su dotad jako malo znali o dalekom Japanu, jučer su bili prepuni informacija, a najviše ih se, kažu učenice trećeg razreda Laura Matić i Anika Lučić, dojmio japanski obrazovni sustav.



Hrvati su, kaže veleposlanik Ide, jako dobri ljudi i prijateljski raspoloženi, ali često mnogi od njih samo stoje i čekaju umjesto da se pokrenu i naprave nešto. Na pitanje kako mu se sviđa hrvatska gastronomska ponuda, Ide odgovara da je hrana ukusna, ali zamjerka su prevelike porcije.


– Mi Japanci jako volimo ribu i sviđa mi se vaš riblji jelovnik, a posebno mi je draga jadranska tuna. Prošle je godine jedna japanska tvrtka kupila hrvatsko tunogojilište i to je bila velika japanska investicija u Hrvatskoj – istaknuo je Ide.



– Oni imaju životinje u školi, imaju jako velike škole, tjelesni rade vani i sami sebi kuhaju u školi. To je odlično i ja bih odmah pristala na takvu školu, bez obzira što bih u njoj trebala biti cijeli dan – kaže Laura.


Impresionirani ikebanom


I Anika se slaže da u takvoj školi ne bi bio problem provoditi cijeli dan, a jedino što bi je u Japanu zabrinjavalo su potresi. Za razliku od Laure i Anike koje su jučer napravile svoj prvi sushi u životu i to po receptu i pod vodstvom japanskog kuhara, Saša Lena Grozdanov učenica 4. razreda i Dean Dodik učenik 3. razreda jučer su ovladavali osnovama origamija i to pod vodstvom Zdenke Šegote iz Udruge Portić.


– Nije prvi put da radim origami, već sam bila na radionici Portića i jako mi se sviđa. Nije teško, ali moraš biti precizan. Kod kuće sam s bakom radila kuglu od cvijeća i trebalo nam je za to nekoliko dana, a sa sestrom sam radila okvir za slike. Danas sam naučila kako je biti u japanskoj školi i kakvi su im običaji. Posebno me se dojmila ikebana – priča Saša Lena.


Baš poput nje, i Dean ističe kako je na njega poseban dojam ostavila izrada ikebane koju im je demonstrirala Aza Ide, a jučerašnji je dan bio poseban jer užitak je naučiti nešto novo.


– Sudjelovao sam na radionici origamija i jako je fora. Već sam ranije kod kuće izrađivao barčice, a sada sam odlučio uz pomoć interneta probati još nešto napraviti. Volio bih da su ovakvi dani u svim školama, jer puno se više može naučiti na ovaj način – zaključio je Dean.