Proljeće u zamahu

Jagoda “carica” tržnice: Na riječkoj placi velika ponuda voća i povrća

Slavica Kleva

Foto: Sergej Drechsler

Foto: Sergej Drechsler



RIJEKA Na više od 150 prodajnih mjesta, bankova i štandova na glavnoj riječkoj tržnici ponuda povrća i voća ovih dana je i više nego izvrsna. Trešanja je u ponudi svakim danom sve više, ima ih lovranskih, ali i zadarskih, no ne nedostaje i onih iz uvoza koje su nešto jeftinije. Zadarska trešnja ovih se dana prodavala po 30 kuna za kilogram, bilo ih je i po 26 kuna, a uvozne su bile po 20 kuna za kilogram. Preplavile su tržnicu ovih dana i marelice. Talijanske su i iznenađujuće vrlo slatke, ali treba birati one crvenije. Cijena im je 26 kuna, ali se nađe i po 20 kuna za kilogram.


Breskve iz staklenika prodaju se po 20 kuna. No, jagode su prave »carice«, u pravom su »stađunu«, cijenom oko 25 kuna za kilogram. Najviše ih ima iz okolice Neretve i Opuzena, vrlo su mirisne i slatke. Može se naći jagoda i po 20 kuna, a za koji dan, kada cijena jagodi padne još malo s obzirom na dobru ponudu, treba brzo reagirati i kupiti ih za pripremu vlastitog pekmeza ili džema.


Mladog luka, srebrenca, paski, ljutike, mladog češnjaka, također odlična ponuda. Mac, ovisno o debljini, stoji izmedu 5 i 10 kuna, vezica mladog češnjaka s tri glavice između deset i dvanaest kuna. Mladi špinat iz okolice Zadra prodaje se za 12 kuna za kilogram, dok je mlada blitva negdje 10, a na nekim mjestima 12 kuna. Rotkvice se još uvijek nađu jedre i čvrste, za desetak njih u macu treba izdvojiti pet kuna.




Ne posustaje ni šparoga, mac, ovisno o debljini, stoji izmedu deset i dvadeset kuna. Mladi kelj ima cijenu od 12 kuna za kilogram, paprika je po 20 kuna, rajčica iz okolice Zadra po 12 kuna za kilogram. Chery rajčica stoji između 30 i 36 kuna za kilogram. Krastavac je po 8 i 10 kuna, mladi kupus je po osam kuna, kao i mladi krumpir. Mladi grašak, ovisno prodaje li se u »košuljici« ili »čist« ima cijenu od 30, odnosno 40 kuna za kilogram. Mladi bob je po 20 i 25 kuna za kilogram.