Energetska pića i politika

JOVANOVIĆ I BORZAN U RIJECI Plenković je dobio pljusku, Sabor treba provesti kontrolu reformi

Tihana Tomičić

snimio Ivica Tomić

snimio Ivica Tomić

Željko Jovanović i njegova kolegica europarlamentarka Biljana Borzan pozvali su iz Rijeke na ostavku ministra zdravstva Milana Kujundžića jer je u svom odgovoru zastupnicima na pitanje o izmjeni zakona, s ciljem da se maloljetnicima zabrani zaštita energetskih pića, rekao da za to nema potrebe »jer ionako postoje i zakoni koji brane prodaju alkohola i nikotina maloljetnicima, pa ih nitko ne poštuje«.



RIJEKA – Hibridni PR »Macani« u žižu stavljaju navodne prijepore oko Istanbulske konvencije u HDZ-u i pitanje kojeg je roda HDZ, samo kako bi zasjenili ozbiljne teme, poput Uljanika, Agrokora te mišljenja Europske komisije o tome da ova Vlada ne provodi nikakve strukturne reforme. Ali, to mišljenje EK je najvruća pljuska koju je Plenkovićeva Vlada mogla dobiti i zato sada SDP, kao odgovorna oporba, u Saboru podnosi interpelaciju kojom tražimo da Sabor preuzme kontrolu nad provedbom reformi, sad kad vidimo da Vlada svoj posao nije obavila, izjavio je zastupnik SDP-a Željko Jovanović u Rijeci.


Dodao je da će SDP u Saboru tražiti osnivanje nacionalnog vijeća za praćenje provedbe reformi jer je Plenkovićeva Vlada potpuno podbacila, te ocijenio da ova inicijativa nije politikantska, pa zato nema kao agendu opoziv Vlade. Na upit, pak, što je sa inicijativom za smjenom Martine Dalić, rekao je: »Idemo korak po korak«.


Željko Jovanović i njegova kolegica europarlamentarka Biljana Borzan pozvali su iz Rijeke na ostavku ministra zdravstva Milana Kujundžića jer je u svom odgovoru zastupnicima na pitanje o izmjeni zakona, s ciljem da se maloljetnicima zabrani prodaja energetskih pića, rekao da za to nema potrebe »jer ionako postoje i zakoni koji brane prodaju alkohola i nikotina maloljetnicima, pa ih nitko ne poštuje«.




– Nakon ove izjave jedan ministar može samo odstupiti, rekao je Jovanović.


Biljana Borzan objasnila je zašto se inzistira na zabrani prodaje energetskih pića djeci – naime, riječ je o nizu negativnih učinaka na zdravlje djece, te kazala kako joj se čini da je »ministar Kujundžić već izlobiran od proizvođača tih napitaka, jer je u njegovim odgovorima vidljiv upravo njihov rječnik«.


– Nadam se da će na kraju ipak prevagnuti činjenica da je Kujundžić liječnik, kazala je Borzan.


Najavila je da će uskoro u proceduri Europskog parlamenta biti i direktiva koja će omogućiti manjim zemljama, odnosno tržištima, poput Hrvatske, jeftinije i dostupnije lijekove.


Ona je jučer posjetila i županijski Nastavni zavod za javno zdravstvo, te Fekultet zdravstvenih studija, na kojem je održala predavanje o sigurnosti hrane.