Posjeta

JGL ugostio ruskog veleposlanika, Usmiani priznaje: ‘Kad je Rusija zdrava, i mi smo’

Barbara Čalušić

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin

Izvršni direktor JGL-a Mislav Vučić podsjetio je da Rusija čini 40 posto tržišta JGL-a, a u Rusiji ova riječka tvrtka zapošljava više od 200 ljudi. Ruski distributeri godišnje kupe tri milijarde JGL-ovih proizvoda



U sklopu svog boravka u Rijeci, veleposlanik Ruske Federacije Anvar Sarvarovič Azimov jučer je posjetio riječku farmaceutsku tvrtku JGL u kojoj je uz razgovor s predstavnicima uprave razgledao i pogone iz kojih se značajan dio proizvoda izvozi za Rusiju.


– JGL-u je posebno stalo da imamo dobre odnose s Rusijom. Naša iskustva po tom pitanju su jako dobra i u Rusiji nismo nikad naišli na zatvorena vrata. Potencijala za rast i razvoj naših odnosa ima puno te vjerujem da će biti političke mudrosti da se ti odnosi razviju, rekao je predsjednik Upravnog odbora JGL-a Ivo Usmiani.


Istaknuo je kako mu je osobita čast pokazati proizvodnju JGL-a te podsjetio na početke trenutno druge najveće farmaceutske tvrtke u Hrvatskoj koja svoj razvoj može pripisati razvoju novih tržišta.




– Od samog početka nam je jasno da naše tržište ne možemo razvijati samo u Hrvatskoj koja je veličinom jedan kvart Moskve. Danas smo prisutni na 50 tržišta, a Rusija je naše najveće tržište. U Rusiji vidimo izuzetnog partnera i tu tradiciju gradimo od 1998. godine, kad smo otvorili predstavništvo u Rusiji. Nama je Rusija ključno tržište, a s našim proizvodima prisutni smo u skoro svim bivšim članicama SSSR-a, dodao je Usmiani koji je ovu godinu za JGL, kad je rublja u pitanju, išla u prilog riječkim farmaceutima, no prošle godine su na tečaju rublje izgubili između 30 i 40 milijuna kuna.


– Kad je Rusija zdrava, onda smo i mi zdravi, poručio je Usmiani.


Izvršni direktor JGL-a Mislav Vučić podsjetio je da Rusija čini 40 posto ukupnog tržišta JGL-a, a u Rusiji ova riječka tvrtka zapošljava više od 200 ljudi. Ruski distributeri godišnje kupe tri milijarde JGL-ovih proizvoda.


– Na svu sreću, posljedice sankcija koje postoje između Europe i Rusije nismo osjetili na području lijekova i nadamo se da će tako i ostati. Najveća nepoznanica na ruskom tržištu nam je serijalizacija zbog koje ćemo morati mijenjati pakiranja proizvoda. Osim tehničkih pitanja, naše glavno pitanje poslovanja u Rusiji je kako će izgledati makroekonomski rast u Rusiji i kako će se on reflektirati na kupovnu moć građana koji kupuju naše proizvode plaćajući ih iz svog džepa, naglasio je Vučić.


Azimov smatra da će ekonomska situacija biti sve stabilnija, ali i da sankcije EU-a treba ukinuti. Prema njegovom mišljenju, sankcije treba uperiti na Kijev, a ne na Moskvu. Osim sankcija, Azimov se dotaknuo brodogradilišta, plina, kao i interesa ruskih investitora za Hrvatsku.


– To je politički aspekt. Svaki put apeliram na vašu predsjednicu države i premijera da sankcije nisu dobre i uvijek mi kažu da Hrvatska ne može ukinuti sankcije. Kako mogu Mađarska i Slovačka, upitao se Azimov.


Politička volja ključ je i za dovođenje ruskih investicija u Hrvatsku koje Azimov procjenjuje na milijarde kuna.


– Politika, nažalost, nije dobra za naše ekonomske odnose, zaključio je Azimov.