Pomorska baština

JEDNA IZLOŽBA U DVA DIJELA Svjetionici su više od svjetla i soli

Marija Duvnjak

Foto M. Duvnjak

Foto M. Duvnjak



RIJEKA »Više od svjetla i soli« naziv je dvodijelne izložbe koja je danas otvorena jednim dijelom u Državnom arhivu Rijeka, a drugim u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja Rijeka.


– Izložba koja je k nama došla iz Splita kako bismo se uključili u proslavu dvjestote obljetnice gradnje Savudrijskog svjetionika – prvog većeg svjetionika na ovom području. Želio bih da ova izložba bude mali korak prema pomorskoj baštini koju ovdje u Rijeci imamo i kojoj smo dužni posvetiti se, istraživati je, prezentirati i održavati živom – riječi su ravnatelja Državnog arhiva Rijeke Gorana Crnkovića koji je ugostio jedan dio izložbe »Više od svjetla i soli«.


Izložba je osmišljena u suradnji Hrvatskog pomorskog muzeja Split i Plovputa koji su imali cilj javnosti približiti povijesni, društveni, umjetnički, tehnički i uporabni kontekst i značaj svjetionika uoči ovako velike obljetnice.




Izložbu u Pomorskom i povijesnom muzeju  otvorio je voditelj projekta izložbe »Hrvatski svjetionici«, koja čini drugi dio »Više od svjetla i soli«,  Željko Višić. Zaljubljenici u svjetionike slali su vlastite fotografije, okupivši 60 fotografija raznih hrvatskih svjetionika ovjekovječenih raznim fotografskim tehnikama. Obje izložbe mogu se pogledati do 15. kolovoza.