Očistili horor na Biviju

Izronili limenu montažnu garažu: Eko akcija udruženih snaga ronioca

Edi Prodan

Ilustracija / Snimio Vedran KARUZA

Ilustracija / Snimio Vedran KARUZA

Izronili smo kamionske gume, akumulatore, svu silu plastičnog otpada pa čak i jednu čitavu limenu montažnu garažu, istaknuo nam je Kolundžić



RIJEKA Strava na Biviju, no horor je zahvaljujući udruženim snagama riječkih ronilačkih klubova ipak završio. Akcija čišćenja podmorja Eko Prasac V koju su organizirali Goran Kolundžić Kolo, jedan od čelnih ljudi KPD Ina Kostrena i Damir Čargonja Čarli, riječki umjetnik i vlasnik beach barova Morski prasac, iskazala se kao puni pogodak.


A nakon što je izronjeno smeće stavljeno na hrpu, u »baju«  uistinu se treba zapitati kako se to ponašamo prema okolini jer za tri satne akcije iz mora je izvučena gomila smeća. Krupnog i sitnog, stvari za koje se valja upitati kako ih se uopće uspjelo spustiti do plaže na Biviju. Izronili smo gomilu smeća.


– Izronili smo kamionske gume, akumulatore, svu silu plastičnog otpada pa čak i jednu čitavu limenu montažnu garažu, istaknuo nam je Kolundžić.




Jučerašnja akcija na Morskom prascu II, odnosno popularnoj Empeduji, bila je peta u nizu. Prve su četiri bile na Kantridi, također ispred Prasca, a osim što se njima čisti podmorje, one su i poruka, upozorenje o našem ponašanju, točnije molba da se prestanemo tako  odnositi prema najbližoj okolini.


– Akcije redovito provodimo u svibnju, lipnju te runju. Želimo kupačima omogućiti uživanje u čistom, otpadom nezagađenom moru, a osim na Kantridi akcije organiziramo  i u Kostreni, točnije Urinju, na Krku, Novalji, ma svugdje gdje nas pozovu jer brigu za ekologiju i čistoću podmorja smatramo svojom obavezom ali i zadovoljstvom kada ju dovršimo kao što je to bilo na Kantridi gdje smo u četiri akcije plažu doveli do stanja potpune čistoće, istaknuo je Kolundžić.


Akciji su se inače odazvalo dvadesetak ronilaca iz KPD Ina Kostrena, DVD Drenova, Kluba podvodnih aktivnosti »3. maj« te Diving centra »Marko Polo« također iz Rijeke, a pridružili su im se i volonteri, kupači koji plažu na Empeduji doživljavaju kao svoj ljetni dom.