Burno na Viškovu

Iznenađujuća odluka: Luka Matanić nakon 27 godina napustio HDZ

Andrej Petrak

Luka Matanić

Luka Matanić

Dugogodišnji potpredsjednik HDZ-a u Viškovu i potpredsjednik Općinskog vijeća nezadovoljan je politikom koju vode sadašnja predsjednica Marina Tomić Pujić i tajnica Jelena Balen



VIŠKOVO Luka Matanić, dugogodišnji potpredsjednik HDZ-a u Viškovu i potpredsjednik Općinskog vijeća u prošlom mandatu, donio je odluku o iščlanjenju iz stranke, jer, kaže, dok sadašnja predsjednica Marina Tomić Pujić i tajnica Jelena Balen vode glavnu riječ, ne želi biti u stranci pod njihovim vodstvom. Odluku je kaže, donio teško, kao jedan od utemeljitelja, nakon članstva u HDZ-u koje datira od 26. ožujka 1990. godine, ali za to ima više razloga.


– Potaknula me na to prljava priprema za provedbu unutarstranačkih izbora, gdje su protiv mene pokrenuta lobiranja zbog nečijih interesa, što su kasnije priznali i sudionici te prljave kampanje. Općinski odbor prošle je godine odlučio o podnošenju prijave protiv mene Sudu časti, a nitko me nije pozvao na moju odgovornost, iako sam osobno tražio da Sud časti odluči o mojoj, ali i krivnji predsjednice ogranka. Otkad je Općinski odbor donio tu odluku više nisam pozivan na njihove sjednice, iako sam bio potpredsjednik Općinskog vijeća, napominje Matanić.


On kaže da je prije unutarstranačkih izbora osobno kod predsjednika Županijskog odbora podržao Marinu Tomić, koja je tada izjavila da će se kandidirati.




– Iako je Tomić izjavila da vidi nas nekoliko iz tadašnjeg Općinskog odbora kao bliske suradnike, preko pojedinaca je napravila sve da neprođem u Općinski odbor. Gospođu Balen osobno sam predložio za tajnicu stranke, a smatram da je taj posao obavljala vrhunski. Predložio sam tadašnjem predsjedniku dr. Plazoniću da upravo Jeleni prepusti svoje mjesto u Općinskom vijeću, i to tijekom dvaju mandata, a ona se, koliko je meni poznato, za raspravu na sjednicama javila najviše pet puta u osam godina. I nakon svega tajnica Balen mene krivi za neuspjeh stranke na posljednjim lokalnim izborima, objašnjava Matanić.


Dodaje da je HDZ doista imao katastrofalan rezultat za načelnicu općine u odnosu na onaj koji je postigao Duško Brkić prije četiri godine.


– Uzimajući u obzir vrijednost kandidata iz BUZ-a, snagu HSLS-a od prije četiri godine, gubitak dva vijećnika Eko stožera, rezultat HDZ-a je katastrofalan po mome mišljenju, a zato osobno smatram krivim pojedince iz vodstva stranke na čelu s predsjednicom. Mene se proglašava krivcem koji niti sam bio na listi, a zbog privatnih razloga niti u Viškovu za vrijeme oba kruga glasovanja, rekao je Matanić.


Ističe i da ga je na iščlanjenje potaknulo i neuvažavanje hrvatskih branitelja i utemeljitelja HDZ-a, kojih prvi puta nije ni bilo među prvih pet na listi za Općinsko vijeće. Danas se smatra odgovornim što je na sve moguće načine podržavao predsjednicu i tajnicu HDZ-a u Vškovu, koje su, po njegovom mišljenju, najveći krivci za rezultate na posljednjim izborima, a radom, ponašanjem i izjavama totalni promašaj za HDZ.


– Naravno da je HDZ moja jedina stranka u životu, ona je i ostaje moja, ali zbog lokalnih pojedinaca, donio sam odluku iččlaniti se, zaključuje Luka Matanić.