Svjetski uspjeh

Izložbe inovatora u Torontu i Sevastopolju: Zlato za Orčićevu Prometnu turbinu

Andrej Petrak

Još dvije zlatne medalje u kolekciji kastavskog inovatora Stipana Orčića / arhiva NL

Još dvije zlatne medalje u kolekciji kastavskog inovatora Stipana Orčića / arhiva NL

Na izložbi su sudjelovali inovatori iz 23 zemlje s 345 inovacija, a Orčić napominje da je njegova Prometna turbina izazvala znatno zanimanje posjetitelja i poslovnih ljudi



 


 Kastavski inovator Stipan Orčić nastupio je na izložbama u Torontu i Sevastopolju na kojima je za svoju inovaciju Prometna turbina nagrađen zlatnim medaljama. Na International Invention Innovation Competition in Canada, iCAN 2016, održanom u Torontu, u finalni krug ušlo je 255 inovacija iz 36 zemalja. Na dan održavanja svečane ceremonije podjele priznanja, u Gold Room u North York Memorial Community Hall izloženo je 76 inovacija iz 15 zemalja, a među odabranima našla se i Orčićeva Prometna turbina, nagrađena zlatom.


Stipan Orčić bio je uspješan i u Sevastopolju na Krimu, gdje je održan XII. International Salon of Inventions and New Technologies »New Time«. Na izložbi su sudjelovali inovatori iz 23 zemlje s 345 inovacija, a Orčić napominje da je njegova Prometna turbina izazvala znatno zanimanje posjetitelja i poslovnih ljudi te je imao priliku uspostaviti i određene poslovne kontakte.




– Na obje izložbe sudjelovao sam kao inovator – pojedinac i bio sam jedini predstavnik iz Hrvatske. Zadovoljan sam jer smatram da sam još jednom uspješno predstavio inovatorstvo Hrvatske i doprinio njenom ugledu i dignitetu i u tom segmentu ljudskog stvaralaštva – ističe Stipan Orčić.


Njegova Prometna turbina iskorištava energetski potencijal, koji nastaje kako vozila kretanjem po frekventnim autocestama, željezničkim koridorima ili podzemnim željeznicama, stvaraju znatno pojačano strujanje zraka. Ovako stlačen zrak stvara energetski potencijal koji se neiskorišten raspršuje u prostor – pojašnjava Orčić.


– Za iskorištavanje ovog energetskog potencijala predvidio sam Prometnu turbinu. Pojačano strujanje stlačenog zraka, uz pomoć nepropusnih stijena, koje međusobno povezuju turbine, usmjerava se u svaku prometnu turbinu za rad generatora električne energije. Generatori turbina međusobno se povezuju, a proizvedena struja se preko punionica koristi za potrebe cestovnih vozila s električnim pogonom. Proizvedena struja kod pružnih koridora ili u podzemnoj željeznici distribuira se do trafostanica.


Iz trafostanica struja preko visokonaponske mreže koristi se za pokretanje pružnih vozila ili se preko niskonaponske mreže koristi za rasvjetu, signalne uređaje i slično. Ako se radi o dvosmjernim autocestama i željezničkim koridorima te o podzemnim željeznicama, niz turbina postavlja se s obje strane prometnice, okrenute u smjeru nailaska vozila. Višak proizvedene struje može se distribuirati i drugim potrošačima – objašnjava Orčić.


Prometne turbine mogu se svrstati u red obnovljivih izvora energije, a njihov rad ne zagađuje okoliš i čine ih ekološki prihvatljivim. Nepropusne stijene koje međusobno povezuju turbine, imaju ulogu i bukobrana.