Edukacija i druženje

Izložba malih životinja: Od istarskih koka do hrvatskog velikog opaljenog kunića

Ljiljana Hlača

Foto: Marko Gracin

Foto: Marko Gracin



RIJEKA Kunići, golubovi, fazani, činčile, prepelice, ukrasne kokice i pijetlovi čine izložbu koja se još danas i sutra u skladišnom prostoru HŽ-a na Žabici može vidjeti, a koje je organiziralo Društvo uzgajatelja malih životinja Kumpanija iz Rijeke, uz podršku Grada Rijeke i PGŽ-a. Uzgajivači malih pernatih i dlakavih životinja dolaze iz Primorsko-goranske i Istarske županije. Izloženo je dvjestotinjak životinja.


– Cilj ovakvih susreta isključivo je edukacija i druženje. Ijer gradska djeca ne znaju kako izgledaju fazani ili kokošizložbe razgleda do 300 građana, kaže predsjednik Društva Dražen Tisauer, otkrivajući da će posjetitelji moći vidjeti neke zanimljive vrste poput istarske kokoši kojoj prijeti i izumiranje, dijamantnog fazana i hrvatskog velikog opaljenog kunića. To opaljeno znači da je šaren odnosno da je crno-bijeli. Patuljasti kunići idealni su kućni ljubimci, a cijena im se kreće od 200 do 600 kuna. U Rijeci se uzgojem malih životina bavi 25 osoba i to na razini hobija.


Izložba je danas otvorena od 9 do 19, a sutra od 9 do 14 sati. Cijena ulaznice je za djecu 5, a za odrasle 10 kuna. Ulaz je besplatan organiziranom dolasku djece iz vrtića, osnovnih škola i štićenicima socijalnih ustanova, domova i slično. Sutra će se dodijeliti titula šampion za najbolje ocijenjen primjerak izloženih vrsta golubova, ukrasne peradi, fazana i kunića.