Akcija Novog lista i Županije

Izabrani najljepši vrtovi PGŽ: Nagrade otišle u Kraljevicu, Tršće i Gabonjin

Jelena Sedlak

Snimio Roni BRMALJ

Snimio Roni BRMALJ

Prvonagrađeni vrt u Rijeci i okolici je vrt vatrogasca iz Kraljevice, Aleksandra Kružića. Najljepšim vrtom Gorskog kotara proglašen je vrt Sanje Arh Fućak iz Tršća, a najljepšim otočkim, vrt Ivana Škrabonje, iz Gabonjina, na Krku



RIJEKA Najljepši vrtovi Primorsko-goranske županije danas su proglašeni na svečanoj dodjeli nagrada sudionicima akcije Novog lista i PGŽ »Biramo najljepši vrt Primorsko-goranske županije 2014/2015.« upriličenoj u dvorištu Prirodoslovnog muzeja Rijeka.


U akciji koja je organizirana već šestu godinu zaredom nagrađeno je više od polovice sudionika, kojih je ukupno bilo 27, iz svih krajeva županije. Kao i prethodnih godina, dodijeljene su tri prve nagrade: za otoke, za Gorski kotar i za Rijeku i okolicu. Uvedene su i dvije nove kategorije nagrada: za najljepši balkon ili terasu i za najljepši mali urbani vrt.


Snimio Roni BRMALJ


Snimio Roni BRMALJ





Prvonagrađeni vrt u Rijeci i okolici je vrt vatrogasca iz Kraljevice, Aleksandra Kružića. Najljepšim vrtom Gorskog kotara proglašen je vrt Sanje Arh Fućak iz Tršća, a najljepšim otočkim, vrt Ivana Škrabonje, iz Gabonjina, na Krku.


U kategoriji najljepši balkon prvu nagradu odnijela je Jadranka Poje, iz Makovog hriba, a najljepši mali urbani vrt je vrt Deana i Karmen Bljaić, u Matešićevoj ulici u Rijeci. Prvonagrađeni su dobili po 1.000 kuna, a nagrađeni u novouvedenim kategorijama po 500 kn. Za primjerno uređene vrtove podijeljeno je još 10 nagrada od po 100 kn, a svim sudionicima uručene su i pohvale.  


Nagrade i pohvale najuspješnijim sudionicima akcije uručio je zamjenik župana Petar Mamula, rekavši kako mu je posebno drago što su se Gorani javili na natjecanje u većem broju nego i jedne godine prije, što svjedoči o njihovom nastojanju da uljepšaju svoj kraj i više se posvete razvoju turizma.



Dobitnici nagradnih bonova u visini od po 100 kn su:1. Nataša Kozlica, Belo selo, Fužine2. Nedeljka Juranić, Delnice3. Dječji vrtić »Galeb«, Rijeka4. Daniela Bobanović, Gornji Zamet, Rijeka5. Vesna Bezjak, Stupari, Viškovo6. Kata Gorčeta, Lovran7. Anka Dragićević, Sušačka draga8. Slavica Klarić, Gornji Zamet9. Mirjana Kovačević, Omišalj, Krk10. Nevia Bašić, Spinčići, Kastav


U društvu s pročelnikom Ureda Županije Goranom Petrcom, ovo dvoje predstavnika Županije obećali su i nadalje podržavati akciju izbora najljepšeg vrta PGŽ, pa ako treba uvesti i nove kategorije nagrada.


Goste je pozdravio i zamjenik glavnog urednika Novog lista Edi Prodan te urednica priloga »Zelena nit«, Jelena Sedlak. Prodan je rekao kako Novi list jest dnevnopolitički list, ali kako nastoji izaći i izvan okvira politike, što se u slučaju »Zelene niti« i nedavno uvedenog mjesečnog priloga »Zeleni dom« pokazalo kao dobar potez, jer ima dobar odaziv kod čitatelja, a usput i promiče ideje zeleno-plave županije.



Članovi ocjenjivačke komisije za izbor najljepšeg vrta PGŽ ove godine bili su predstavnici agronosmke i struke pejzažne arhitekture: 1. Ivana Gršković, Parkovi plus,2. Hrvoje Krivošić, »Florinero«,3. Ivana Parac, Komunalni odjel gradske uprave, te4. Željka Egredžija, dugogodišnja direktorica TZ Kostrena5. Ermina Duraj, predstavnica PGŽ6. Jelena Sedlak, urednica »Zelene niti«


Goste je pozdravila i ravnateljica Prirodoslovnog muzeja u čijem vrtu je održana dodjela nagrada, Željka Modrić Surina, podsjetivši da se ove godine navršava 10 godina od osnutka vrta.


Gosti su imali prilike razgledati ga i uvjeriti se u rast broja autohtonih vrsta bilja posađenih u njemu, među kojima su posljednje posađene degenije, kojima će se tako pomoći da opstanu na ovom području. U Muzeju se održavaju brojne radionice, a sve više dobiva i znanstvenu ulogu, istaknula je ravnateljica Modrić Surina.


Nova, ovogodišnja akcija za izbor najljepšeg vrta Primorsko-goranske županije počinje krajem lipnja, a prijave za sudjelovanje već su u tijeku.