Organizirano stanovanje

Iz doma u zajednicu: Centru za rehabilitaciju dva gradska stana u kojima će živjeti njihovi korisnici

Damir Cupać

Foto: Marin Aničić

Foto: Marin Aničić

Centar za rehabilitaciju dobio je dva gradska stana, od 100 kvadrata i 144 kvadrata, u kojima će živjeti odrasle osobe s invaliditetom odnosno intelektualnim teškoćama. Također, otvorene su i dvije nove zajednice organiziranog stanovanja u sklopu Doma za odrasle osobe Turnić



RIJEKA Gradonačelnik Vojko Obersnel predao je ključeve dva gradska stana Centru za rehabilitaciju kako bi se u njih preselili korisnici u sklopu realizacije projekta deinstitucionalizacije i i transformacije te institucije koja postaje pružatelj usluga stanovanja u zajednici uz podršku. Riječki gradonačelnik prisustvovao je i otvorenju dviju novih zajednica organiziranog stanovanja u sklopu Doma za odrasle osobe Turnić.


Da je riječ o projektu koji je i te kako koristan, potvrdili su korisnici Centra za rehabilitaciju koji su ispričali gotovo istu priču – lijepo nam je u stanovima, plašili smo se malo na početku, ali sada smo puno sretniji, stanovi su lijepi i veliki, zabavljamo se, idemo van, imamo prijatelje koji nam pomažu, sve je super, a imamo i dobre voditeljice.



Gradonačelnik Vojko Obersnel kritizirao je državu kada je riječ o uključivanju u proces deinstitucionalizacije domova socijalne skrbi.– Svjedoci smo da Državna agencija za upravljanje državnom imovinom svako toliko oglašava najam državnih stanova u Rijeci, ali u isto vrijeme nisu spremni pomoći resornom ministarstvu da za ovakve projekte osiguraju državne stanove. Upravo to smo mi napravili i participiramo u projektima. Nadamo se da će se stvari promijeniti na bolje kada je riječ o državi i državnoj imovini – upozorio je Obersnel.




– Centar za rehabilitaciju dobio je dva gradska stana, od 100 kvadrata i 144 kvadrata, u kojima će živjeti naši korisnici, odrasle osobe s invaliditetom odnosno intelektualnim teškoćama. Dio je to programa deinstitucionalizacije i transformacije u pružatelja usluge organiziranog stanovanja uz podršku, u zajednici, a koji je započeo prije pet godina te se operacionalizirao 2013. godine i 2014. godine u sklopu projekta fondacije »Otvoreno društvo« koja je osigurala oko milijun kuna, navela je ravnateljica Centra za rehabilitaciju Gordana Saršon. Ona je podsjetila da se Centar bavi pružanjem socijalnih usluga odraslim osobama s intelektualnim teškoćama, djeci i mladeži s teškoćama u razvoju te odraslim osobama s autizmom.


Stanovanje uz potporu


– Ovu djelatnost provodi za ukupno 220 korisnika, djece i odraslih, na četiri lokacije – Kozala, Pulac, Kraljevica i Krk te u sedam stanova u različitim dijelovima Rijeke. Imamo 114 zaposlenika, od toga 45 stručnih radnika, 28 asistenata u organiziranom stanovanju, 14 novozaposlenih. Što se tiče korisnika, 18 je djece te 202 odrasla korisnika. U organiziranom stanovanju je 30 korisnika. Na listi čekanja imamo 33 korisnika iz Primorsko-goranske županije.



Deinstitucionalizacija i transformacija domova socijalne skrbi podrazumijeva smanjenje broja korisnika na stalnom ili tjednom smještaju u domovima uz razvijanje izvaninstitucijskih oblika smještaja i izvaninstitucionalnih usluga te službi podrške u zajednici.


– Na ovaj način nastoji se osobama s invaliditetom i intelektualnim teškoćama osigurati puno i aktivno sudjelovanje u životu zajednice, te što neovisniji život jer postoji niz negativnih posljedica za one koji većinu života provode u instituciji, od depersonalizacije, preko društvene distanciranosti i ovisnost, do nedostatka odgovornosti.


U tom smislu i Europska unija i Hrvatska donijele su niz strateških dokumenata koji predstavljaju zaokret od institucijske skrbi ka službama podrške u zajednici – od neovisnog življenja do organiziranog stanovanja uz podršku u malim stambenim zajednicama, pojasnile su ravnateljica Centra za rehabilitaciju Gordana Saršon i viša savjetnica za zdravstvo u Odjelu gradske uprave za zdravstvo i socijalnu skrb Karla Mušković.



Što se tiče naših planova do 2020. godine, predviđeno je da imamo 90 korisnika u 22 stana, dvije službe organiziranog stanovanja, 21 korisnika u intenzivnoj skrbi u sjedištu, a kapacitet poludnevnog boravka nastojat ćemo povećati na 215 odraslih korisnika. Na listi smo za stanove od Državne agencije za upravljanje državnom imovinom. Nastojat ćemo za te projekte povući europska sredstva, a u tijeku su prijave na europske socijalne fondove vrijedne 11 milijuna kuna i europske razvojne fondove vrijedne 9 milijuna kuna – pojasnila je Saršon.


Naglašeno je da su osim useljenja korisnika u stambene zajednice realizirani i drugi ciljevi vezani uz deinstitucionalizaciju.– Zaposlenici Centra su pripremljeni za rad u pružanju usluge stanovanja uz potporu, 30 osoba s intelektualnim teškoćama pripremljeno je za prijelaz iz institucionalnog na smještaj u zajednici, s tim prijelazom upoznati su i roditelji odnosno skrbnici navedenih osoba, uređeno je i opremljeno sedam stanova, od toga je pet stanova iznajmljeno na tržištu, a dva stana osigurao je Grad Rijeka. I u konačnici, osigurano je pružanje podrške za 30 nekadašnjih korisnika institucionalne skrbi koji su preselili u stanove i žive u zajednici – izjavila je Saršon.

Viša savjetnica za zdravstvo iz Odjela gradske uprave za zdravstvo i socijalnu skrb Karla Mušković naglasila je da Grad Rijeka, razumijevajući važnost adekvatne socijalne skrbi u razvoju grada kao zdrave i humane zajednice, godinama na različite načine prati rad i pomaže Centru za rehabilitaciju kao socijalnoj ustanovi koja vodi brigu o posebno osjetljivim skupinama građana.



Gradonačelnik Vojko Obersnel donio je prigodne darove korisnicima Doma za odrasle osobe Turnić koji će živjeti u dvije zajednice organiziranoga stanovanja.


Ravnateljica Doma za psihički bolesne odrasle osobe »Turnić« Marina Kalčić izrazila je zadovoljstvo realizacijom projekta deinstitucionalizacije zbog poboljšanja subjektivne i objektivne kvalitete življenja osoba korisnika usluga podrške u zajednici te kroz njihovu uključenost u aktivnosti lokalne zajednice.


– Ovim projektima dajemo priliku našim korisnicima da započnu novi život, život u zajednici – pojasnila je Kalčić.Korisnice Marija Pejtunar i Suzana Matković potvrdile su da je to zaista tako. – Došla sam iz Mrkoplja ovdje, gdje ću živjeti i stanovati. Zbog toga mi je izuzetno drago jer je to za mene nova prilika – pojasnila je Marija. Suzana je dodala da je to zaista tako i da je jedva dočekala ovu priliku nakon godina provedenih u domu.– Sada sam napokon u stambenoj zajednici, što je nešto više jer ćemo imati priliku za samostalan život. Inače sam profesorica, a, eto, oboljela sam. Nakon dugo godina konačno sam se vratila u Rijeku i dobila priliku za novi početak, za novi život – rekla je Suzana.


Strateški gradski program


Gradonačelnik Vojko Obersnel kazao je da uključivanje Grada Rijeke u proces deinstitucionalizacije i transformacije Centra za rehabilitaciju, dodjelom stanova na korištenje za potrebe organiziranog stanovanja u zajednici, predstavlja nastavak dobre suradnje i praćenja razvoja i rada Centra kao jedne od važnih socijalnih ustanova u Rijeci.


– Od kada sam došao u gradsku upravu surađujem s Centrom za rehabilitaciju, najprije na realizaciji izgradnje objekta na Brašćinama. Osim toga, Grad Rijeka je u svojoj Strategiji razvoja do 2020. godine, prateći europsku strategiju i nacionalne smjernice, u okviru strateškog cilja tri predvidio ukupno milijun kuna za program praćenja deinstitucionalizacije domova socijalne skrbi. Stoga ova suradnja s Centrom za rehabilitaciju Rijeka u tom kontekstu predstavlja i dio realizacije jednog od strateških programa Grada Rijeke – kazao je Obersnel.