Sporno preusmjeravanje

Iz Zračne luke Rijeka potvrdili: Mogli smo bez problema prihvatiti avion CA, nije trebao ići u Rim

Damir Cupać

Foto: D. ŠKOMRLJ

Foto: D. ŠKOMRLJ

U Zračnoj luci Rijeka podsjećaju da već nekoliko godina intenzivno potiču suradnju s nacionalnim prijevoznikom Croatia Airlinesom te razvoj osobito međunarodnih linija



Nakon što je jučer zamjenik primorsko-goranskog župana Marko Boras Mandić izrazio nezavodovoljstvo općenitim odnosom države prema riječkom aerodromu, pogotovo u svijetlu činjenice da je nedavno avion iz Zagreba preusmjeren u Rim, i u Zračnoj luci Rijeka nezadovoljni su s preusmjeravanjem tog leta pa su o svemu izvijestili resorno ministarstvo koje vodi Oleg Butković.


U Zračnoj luci Rijeka podsjećaju da već nekoliko godina intenzivno potiču suradnju s nacionalnim prijevoznikom Croatia Airlinesom te razvoj osobito međunarodnih linija.


– S tim u svezi imamo saznanja da su i komercijalni uvjeti i korištenje resursa na Zračnoj luci Rijeka najpovoljniji za Croatia Airlines upravo na Zračnoj luci Rijeka u odnosu na sve ostale zračne luke u Republici Hrvatskoj.




Nadalje u cilju uspješne suradnje neprestano nudimo svoje usluge Croatia Airlinesu, ali i svim ostalim prijevoznicima ne samo za redovite situacije planiranja alternacija čime ustvari mogu značajno uštedjeti na troškovima goriva, ali i prihvata i otpreme, već i za sve nepredviđene situacije kad ne mogu sletjeti na ostale zračne luke bilo u Republici Hrvatskoj bilo u inozemstvu, isto nudimo i za sve ostale potrebe poput trenažnih letova.


Zračna luka Rijeka jedna je od zračnih luka u RH s najvećim brojem izvanrednih otvaranja vezano za potrebe ambulantnih, vojnih ali i poslovnih letova.


Naglašavamo da i pored redovite otvorenosti definirane Naredbom o otvorenosti koja je u ljetnom redu letenja definirana od 08:00-18:00 lokalno vrijeme te 08:00 – 14:00 lokalno vrijeme, otvaramo Zračnu luku Rijeka kad god korisnici (operateri zrakoplova ili donorski centar Ministarstva zdravstva RH to zahtijevaju a osobito u uvjetima medicinskih i vojnih letova do zahtjevane vatrogasne kategorije. (A320, najveći zrakoplov u floti Croatia Airlines spada u 6 vatrogasnu kategoriju prema našem aerodromskom priručniku), navode U Zračnoj luci Rijeka.


U toj kompaniji odgovorno tvrde da Zračna luka Rijeka može prihvatiti bilo koji zrakoplov čak do devete vatrogasne kategorije u roku od 15 do oko 60 minuta najviše od poziva u vrijeme kad je službeno zatvorena za javni zračni promet kako je i objavljeno putem zrakoplovnih publikacija.


– Zračna luka Rijeka je centar Hitne helikopterske medicinske pomoći za sjeverni Jadran s jednom posadom. Isto vjerujemo samo pokazuje našu spremnost za suradnju.


S obzirom na raspoložive Meteo podatke izvještavanja i predviđanja (prognostika) u današnje vrijeme postoji mogućnost i obveza da se ovakve situacije predvide i planiraju adekvatno. 


Ponavljamo, stojimo na raspolaganju. Tijekom ljetne sezone 2017. do danas nismo imali dana s poremećajem prometa zbog bure pa tako ni onog dana kad se desio poremećaj u Dubrovniku.


Potrebno je samo u ovakvim situacijama u kakvim se našao OU664 od strane Operativnog centra zrakoplovnog prijevoznika nazvati i zamoliti/zatražiti otvaranje i Zračna luka Rijeka biti će otvorena u bilo koje vrijeme ili doba dana/tjedna/godine, naglašavaju u Zračnoj luci Rijeka.