Po nalogu Zlatka Komadine

Iz Kaštela uklonjene fotografije Vrhovnikovih ubijenih životinja

Nela Valerjev Ogurlić

U budućnosti potražit će se sretnije rješenje i za zbirku trofeja koju je Damir Vrhovnik prepustio na skrb Županiji, da bi se postave Kaštela Zrinskih prepustilo prirodnim vrijednostima i baštini Gorskog kotara



RIJEKA » Na trećem katu Kaštela Zrinskih u Brodu na Kupi gdje je izložena zbirka lovačkih trofeja koju je Damir Vrhovnik darovao Primorsko goranskoj županiji više ne vise slike lovca koji se nadmoćno smije nad ubijenim životinjama.


  – Sporne su fotografije uklonjene u utorak ujutro – rekla nam je ravnateljica Prirodoslovnog muzeja Rijeka Željka Modrić Surina, koja se suzdržala od svakog drugog komentara uz opasku da je sve relevantno što je o toj temi imala reći, već kazala.


  Fotografije su očito maknute po nalogu župana Zlatka Komadine, koji je u prvim izjavama na temu Vrhovnikove kolekcije komentirao da afričke zvijeri ostaju na tavanu za ljubav dječici koja im se vesele, da bi nedugo potom sazvao konferenciju za novinare na kojoj se obrecnuo na vodstvo Prirodoslovnog muzeja jer nije uklonilo slike »ubojice životinja«.




  – Da li ja upravi moram crtati da to nije izložba lovca, nego eksponata? Moram li crtati da se sa zida moraju skinuti fotografije ubojice životinja? – upitao je.


  Na taj način župan je potvrdio da izložba lovačkih trofeja Damira Vrhovnika – postavljena davno prije nego što je Kaštel Zrinskih predan na upravljanje Prirodoslovnom muzeju – koncepcijski nema nikakve veze ni s lovstvom ni s prirodoslovljem već je u prvenstvenoj službi osobne promocije lika i djela Damira Vrhovnika.


  Na kraju ipak možemo biti zadovoljni, jer je župan pokazao da nije gluh za razmišljanja prirodoslovaca, a niti lovaca i javnosti.


  Za sada su sa zidova uklonjene fotografije, a u budućnosti – kako je najavljeno – potražit će se i sretnije rješenje za zbirku trofeja koju je Damir Vrhovnik spretno prepustio na skrb Županiji.


  Župan Komadina time otvara nadu da će Kaštel Zrinskih zaista biti predan u ruke muzealcima da ga pretvore u ozbiljnu instituciju koja će se prije svega baviti prirodnim vrijednostima i baštinom Gorskog kotara. Egzotični lovački trofeji životinja iz hobija ustrijeljenih po afričkim safarijima takvoj instituciji sigurno ne pristaju, a ponajmanje neukusne fotografije koje reklamiraju ubijanje iz zabave, s čime su osim prirodoslovaca suglasni i lovci s kojima smo razgovarali.


  Podsjetimo samo na riječi jednog od vodećih stručnjaka na području lovstva Alojzija Frkovića koji je Vrhovnikove fotografije ocijenio degutantnima ili voditelja Lovačkog Muzeja u Zagrebu Marijana Lekića koji je nedvosmisleno poručio da je neprihvatljiva svaka slika na kojoj lovac pobjednički stoji nad ubijenom životinjom, osim kad joj odaje počast i to sa žaljenjem jer je jedan život nestao. Osim toga, valja podsjetiti i na riječi da lovci iz prirode uklanjaju samo ono što je višak i što bi da nije tako ugrožavalo opstanak ostalih vrsta budući da mnogi više nemaju prirodnog neprijatelja. Ako negdje još postoje dileme trebaju li nakon slika otići i rekreativno odstrijeljene životinje, možda to pomogne da se razriješe