Manji računi

Iz Energa najavljuju niže račune: ‘Ulaganjima ćemo fiksnu naknadu umanjiti 10 posto’

Marinko Glavan

Vatroslav Jukić, Sanjin Kirigin i Marko Križanec / snimio S. JEŽINA

Vatroslav Jukić, Sanjin Kirigin i Marko Križanec / snimio S. JEŽINA

Najavljeno je da će biti zamijenjeno ukupno dva i pol kilometra toplovoda, na području Podmurvica, Turnića, Škurinja, Srdoča i Kozale što pokriva preko dvije tisuće korisnika centralnog grijanja



U idućih godinu dana Energo će uložiti dva milijuna eura u obnovu toplovoda i drugu opremu, što bi trebalo rezultirati smanjenjem cijene fiksne naknade za centralno grijanje, odnosno troška instalirane snage za najmanje deset posto, najavio je direktor gradskog distributera toplinske energije Sanjin Kirigin na jučerašnjoj konferenciji za novinare.


Kirigin je, zajedno sa svojim zamjenikom Markom Križancem i direktoorom Sektora topline Vatroslavom Jukićem, najavio kako će biti zamijenjeno ukupno dva i pol kilometra toplovoda, na području Podmurvica, Turnića, Škurinja, Srdoča i Kozale, koje pokriva preko dvije tisuće korisnika centralnog grijanja. Osim toga, na području Vojaka, gdje je prošle godine zamijenjeno kilometar i pol dotrajalih toplovoda, dvadeset podstanica centralnog grijanja bit će zamijenjeno potpuno automatiziranim i daljinski upravljanim novim podstanicama.



Marko Križanec 2016. godinu ocijenio je uspješnom za Energo koji je poslovao u »plusu«. Tijekom godine pokrenute su investicije na području javne rasvjete, plinovoda i sustava centralnog grijanja.




– Intenzivno smo radili i na unutarnjem reustroju, te boljoj organizaciji. Broj zaposlenih u Energu smanjen je za 23 radnika, kazao je Križanec.



Iznijeli su i analizu računa za siječanj, koja pokazuje da su računi smanjeni, unatoč većoj ukupnoj potrošnji u odnosu na siječanj prošle i pretprošle godine, zbog nižih temperatura, pri čemu je Kirigin u prvi plan stavio smanjenje cijena toplinske energije i instalirane snage.


– Prije dvije godine u ovo doba imali smo prosvjede pred zgradom Energa. Nas su i ti prosvjedi motivirali da razmislimo što i kako učiniti da unaprijedimo naše usluge. Vrlo smo zadovoljni postignutim, a bit ćemo još zadovoljniji kada ostvarimo planirane investicije u narednih godinu dana, koje će dovesti do dodatnog smanjenja cijene instalirane snage, kazao je Kirigin koji je na novinarsko pitanje koliko iznosi očekivano smanjenje cijene odgovorio:


– Najmanje deset posto, prema našim projekcijama.


Kirigin je kazao kako očekuje da se daljnjim investicijama omogući i smanjenje cijene isporučene toplinske energije, kao i ovisnost te cijene o cijenama energenata na svjetskom tržištu.


– Planiramo izgradnju nove toplane koja će koristiti obnovljive izvore energije. Više od toliko zasad ne mogu reći, kazao je Kirigin.


Inače, do sad se neslužbeno spominjala izgradnja najmanje jedne toplane koja bi kao gorivo koristila biomasu, odnosno sječku iz Gorskog kotara, čija cijena je povoljnija i manje varira od plina i loživog ulja.


Kirigin je istaknuo kako je u zadnjih godinu dana, primjenom zakonske mogućnosti da kod tehnički nelogičnih računa distributer sam obavi raspodjelu i obračun za neku zgradu, broj takvih računa sveden na nulu.


Prema Jukićevim riječima, znatno je poboljšana i komunikacija s korisnicima koje Energo redovito savjetuje kako na optimalan način zagrijavati prostor uz razumne troškove. Jukić je najavio i prelazak svih toplana na 24-satni režim rada, koji se pokazao desetak posto učinkovitijim i jeftinijim od dosadašnje prakse gašenja grijanja navečer i ponovnog pokretanja ujutro.