Gašenje brodogradnje

Ivaniš uputio apel Vladi i ministrima: ‘Izvucite 3. maj i njegove radnike iz ovog gliba’

Orjana Antešić

Foto Damir Škomrlj

Foto Damir Škomrlj

Samo petina duga koji na račun pozajmnica potražuju od Uljanikovog brodogradilišta već bi bila dovoljna da se u »3. maju« ponovo pokrene proizvodnja, ilustrirao je Ivaniš poziciju u koju je doveden riječki škver



RIJEKA Andrej Plenković na najboljem je putu da ostane zapisan kao premijer koji je ugasio brodogradnju na sjevernom Jadranu, naš »3. maj«. Osobno, ne želim mu tu stigmu, ali je očito da ova Vlada ne želi ili ne zna kako pokrenuti brodogradnju, rezultat čega su i protestirana i naplaćena državna jamstva.


Ne postoji sustavno rješenje, proračunski novac kanalizira se u krive tokove, a onda se u javnosti pokušava ostaviti dojam da je brodogradnja vreća bez dna. Zoran primjer te apsolutne nebrige države upravo je »3. maj«, koji je iz svog procesa restrukturiranja trebao izaći kao naše ponajbolje brodogradilište. Od 847 milijuna kuna državnih subvencija, koje su bile namjenski odobrene i isplaćene riječkom brodogradilištu, danas imamo situaciju da službeni dug pulskog brodogradilišta prema »3. maju« premašuje pola milijarde kuna.


Kakva smo mi to država u kojoj se tolerira da se kratkoročne pozajmice ne moraju vraćati? Što je radio ministar financija Zdravko Marić, kako je mogao dozvoliti ovakve financijske prekršaje, zapitao se na konferenciji za novinare zamjenik riječkog gradonačelnika Nikola Ivaniš, koji je prema Vladi i resornim ministrima uputio javni apel odnosno zahtjev da izvuku riječko brodogradilište i njegove radnike iz ovog gliba.




Pritom je još jednom apostrofirao nepobitno, da je riječko brodogradilište žrtva loših i neodgovornih poslovnih poteza koje su u posljednjih pet i pol godina vukli ljudi iz Uljanika, ali isto tako i nedjelovanja Vlade, pogotovo u zadnjih godinu i pol dana.


– Samo petina duga koji na račun pozajmnica potražuju od Uljanikovog brodogradilišta već bi bila dovoljna da se u »3. maju« ponovo pokrene proizvodnja, ilustrirao je Ivaniš poziciju u koju je doveden riječki škver.


Bivši trećemajac i riječki gradski vijećnik Vedran Sabljak smatra skandaloznim što ministarstva financija i gospodarstva, premda su bili na vrijeme upozoreni kakva se kataklizma sprema u Uljanik grupi, ništa nisu poduzeli već mirno sjedili i čekali da sve eksplodira.


Pozvao se na javno objavljen podatak prema kojima je od rujna 2015. godine Hrvatska brodogradnja-Jadranbrod, to kontrolno Vladino tijelo za brodogradilišta, sastavila te prema Marićevom i danas Horvatovom resoru proslijedila čak 35 izvješća iz kojih se moglo iščitati kakva se opasnost sprema za izdana državna jamstva.


Sabljak smatra kako ovakvo nedjelovanje Vlade i resornih ministarstava u vremenima dok se još mogla prevenirati ova kataklizma cijele Uljanik grupe, a pogotovo ovo razvlačenje agonije u zadnjih godinu i pol dana nije ništa drugo nego sustavno uništavanje brodogradnje.


Da obrana »3. maja« nije pitanje ni emocija ni sentimenta, Sabljak je nastojao argumentirati brojkama i pokazateljima iz jedne normalne proizvodne godine na riječkim navozima.


– U »3. maju« svoje radno mjesto nalazi 10 posto od ukupnog broja zaposlenih u industriji Hrvatske, a čak 20 posto u Primorsko-goranskoj županiji. U ukupnim prihodima ove Županije 2016. godine »3. maj« imao je udjel od 25 posto i činio je više od 30 posto izvoza, dok se na nacionalnoj razini udio brodogradnje u hrvatskom izvozu kreće između 10 i 15 posto. Zar ove brojke stvarno ne znače ništa, zapitao se Sabljak.