Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
21. listopada 2019.
PGS O ZDRAVSTVU

Ivaniš: Hrvatska ima solidan zdravstveni sustav, protiv Kujundžića su oni koji liječe osobne frustracije

Foto I. Tomić
Foto I. Tomić
Autor:
Objavljeno: 22. kolovoz 2018. u 17:44 2018-08-22T17:44:00+02:00

RIJEKA – Hrvatska je još uvijek zemlja sa solidnim zdravstvenim sustavom, još uvijek bi to moglo biti i puno lošije. A da sustav traži unutarnji preustroj, to je činjenica. Ali razgovor o ekscesima umjesto o suštinskim pitanjima je promašen. Hitna pomoć sigurno nije kriva za slučaj Zaprešić, a još je smiješnije tvrditi da je kriv ministar zdravstva Milan Kujundžić. Ministarstvo je krivo samo utoliko što snosi grijeh nečinjenja, što nije provelo dovoljno reformi i ušteda, ali za konkretan slučaj ne, kazao je počasni predsjednik PGS-a Nikola Ivaniš na konferenciji u Rijeci.
Po njemu, rasprava o Kujundžićevoj odgovornosti je degutantna, jer njome pojedinci liječe svoje osobne frustracije, a Hrvatska liječnička komora od koje se traže sankcije prema ministru, je jedna ugasla i srozana zvijezda, rekao je Ivaniš komentirajući zahtjeve Mosta i SDP-a za smjenom Kujundžića.

On podržava i njegov potez povećanja zdravstvenog doprinosa za jedan posto, kao i rast trošarina na alkohol i cigarete, ako taj prijedlog prođe. »Zašto bi baš mi bili država s najnižim cijenama alkohola«, upitao se Ivaniš. Međutim, protivi ukidanju bolnica, uz argument da su one među ostalim i među najjačim tvrtkama na pojedinim područjima. Također, pita se što su Ministarstvo zdravstva i obrazovanja napravili da se povećanju upisne kvote na medicinskim fakultetima, s obzirom da liječnici nedostaju. 

Zamjenica predsjednika Tea Mičić komentirala je pak kako Vlada donosi nereformske i antipoduzetničke prijedloge zakona, kojima udara posebno na male firme i mlade poduzetnike, čemu se PGS protivi.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.