Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 8° 2
Sutra: 8° 8° 2
27. siječnja 2020.
Nagrada 'S. Vito 2018'

foto Istraživanje povijesti čuva sadašnjost i budućnost Fiumana

Svečanost u povodu dodjele nagrada najboljim učenicima osnovnih i srednjih talijanskih škola u Rijeci / Snimio Roni BRMALJ
Svečanost u povodu dodjele nagrada najboljim učenicima osnovnih i srednjih talijanskih škola u Rijeci / Snimio Roni BRMALJ
Autor:
Objavljeno: 15. lipanj 2018. u 21:04 2018-06-15T21:04:00+02:00

Predsjednik natjecanja Giovanni Stelli istaknuo je važnost istraživanja i poznavanja vlastite povijesti kako bi se sačuvala sadašnjost i budućnost Fiumana u gradu, ali i izvan njegovih granica

RIJEKA Povodom blagdana sv. Vida i Dana škole u velikoj dvorani Srednje talijanske škole Rijeka održana je svečana dodjela nagrada 28. izdanja književnog natječaja »S. Vito 2018«. U suradnji Društva za fijumanske studije iz Rima, Udruge Talijana Fiumana u svijetu i Sveučilišta u Trstu sakupljeno je 3.330 eura koji su dodijeljeni za najbolje radove učenicima osnovnih i srednjih talijanskih škola u Rijeci.

Dvije kategorije

U svom je obraćanju okupljenom mnoštvu ravnatelj škole Michele Scalembra s ponosom istaknuo veliku posjećenost od strane predstavnika institucija, Talijanske zajednice, članova akademske zajednice, nastavnika, roditelja i učenika koji već dugi niz godina sudjeluju u događaju, odajući mu time ujedno i počast.

G1506BR7

Suradnja mnogih institucija tako nagrađuje rad učenika koji žele sudjelovati u održavanju talijanskog identiteta na prostoru Rijeke. Među mlađim uzrastima još uvijek ima onih koji žele ostati i djelovati u svom gradu te im se upravo ovakvim manifestacijama daje prostora i razloga da se u Rijeci zadrže – naglasio je Scalembra.

I ove je godine natječaj bio podijeljen u dvije kategorije. Učenici osnovnih škola vodili su se temom osmišljavanja reklame o Rijeci u kojoj ističu područja grada i ljude koje bi željeli predstaviti široj javnosti.

Srednjoškolci su pak morali zagrebati u 19. stoljeće u Rijeci kako bi kroz perspektivu nekih poznatih ličnosti onog doba, poput Ljudevita Andrije Adamića, Giovannija Koblera ili Giovannija de Ciotte, opisali Rijeku onog doba.

Predsjednik natjecanja Giovanni Stelli, govoreći o zadanoj temi, istaknuo je važnost istraživanja i poznavanja vlastite povijesti kako bi se sačuvala sadašnjost i budućnost Fijumana u gradu, ali i izvan njegovih granica.

Nagrađeni

Za osnovnoškolski su uzrast trećom nagradom u iznosu od 150 eura nagrađene učenice Laura Cappuccio iz škole Dolac, Paola Corina Dorcic iz škole Gelsi i Alessia Marot iz škole San Nicolò.

Drugu nagradu u iznosu od 250 eura osvojile su učenice Corina Markovic i Mattea Šubat iz škole Belvedere, a prvo mjesto u iznosu od 350 eura otišlo je u ruke Anabel Dekleve, također iz škole Belvedere.

G1506BR9

 Među učenicima Srednje talijanske škole trećim mjestom u iznosu od 200 eura nagrađeni su Chiara Scalembra, Mia Baric i Luka Buksa. Drugo mjesto u iznosu od 300 eura osvojile su učenice Petra Gruden i Nia Sciucca, a prva nagrada u iznosu od 400 eura pripala je učenicama Alessiji Antonaz i Gabrielli Bakovic.

Svečana je ceremonija upotpunjena recitalima na talijanskom jeziku i fijumanskom dijalektu osnovnoškolaca iz škole Gelsi i Dolac te učenika Srednje škole, uz glazbenu točku učenice Karle Sorčić na harmonici.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.