Prozvali riječkog gradonačelnika

“Istina o Istanbulskoj” diže kaznenu prijavu protiv Obersnela, tvrde da je “prekršio sva demokratska prava”

Damir Cupać

Snimio Silvano JEŽINA

Snimio Silvano JEŽINA

Podnijet ćemo kaznenu prijavu protiv njega zbog povrede biračkoga prava. Nigdje u Hrvatskoj nije nam se dogodilo ono što se dogodilo u Rijeci, rekao je Željko Sačić



RIJEKA Predstavnici građanske inicijative Istina o Istanbulskoj Željko Sačić i saborski zastupnik Hrvoje Zekanović najavili su na Korzu ispred ulaza u gradsku upravu da će podnijeti kaznenu prijavu protiv riječkoga gradonačelnika Vojka Obersnela, ali i podnesak kojim će zahtijevati da im se odobri postavljanje štandova za prikupljanje potpisa za referendum.


– Došli smo iz Zagreba kako bi ukazali gradonačelniku Obersnelu da je prekršio sva demokratska prava, da je građanima onemogućio demokratsko izjašnjavanje. Ne možemo vjerovati da je to napravio, a bio je toliko drzak i bezobrazan da je izvrijeđao našu referenticu jer je naveo kvalifikacije da je naša inicijativa protivna zdravom razumu, da smo pobornici zlostavljanja žena…


Podnijet ćemo kaznenu prijavu protiv njega zbog povrede biračkoga prava. Nigdje u Hrvatskoj nije nam se dogodilo ono što se dogodilo u Rijeci. Nigdje nismo imali takav staljinistički, neoboljševički pristup. Zgroženi smo zbog činjenice da u Rijeci živi i djeluje takav gradonačelnik. Učinit ćemo sve pravnim putem da građani Rijeke dobiju mogućnost demokratskog izjašnjavanja i vjerujemo da će Obersnel popustiti pred pravnom državom koja mora djelovati. Vjerujemo da ćemo dobiti mogućnost da nam se u Rijeci omogući produžetak roka za skupljanje potpisa, izjavio je Sačić.




Odvjetnik Mario Vojvodić dodao je da je gradonačelnik Vojko Obersnel prekršio svoje ovlasti kada je zabranio davanje javnih površina za postavljanje štandova.


– Zaključak gradonačelnika Obersnela protivan je Ustavu, ali i pozitivnim zakonima. Želimo vidjeti detaljno tumačenje koja su to ljudska prava dovedena u pitanja ovom građanskom inicijativom. Samo Ustavni sud može odlučiti je li referendumsko pitanje u skladu s Ustavom, a čelnici jedinica lokalne samouprave ne mogu zabraniti prikupljanje potpisa. Zato ćemo tražiti hitnu pravnu mjeru da nam se omogući skupljanje potpisa, najavio je Vojvodić.


Snimio Silvano JEŽINA


Snimio Silvano JEŽINA



Saborski zastupnik Hrvoje Zekanović pojasnio je da je došao na riječki Korzo dignuti glas protiv grubog kršenja demokracije.


– Zamislite da je riječki gradonačelnik onemogućio glasovanje na zadnjim izborima. Istoga trenutka bi bio sankcioniran. Mi smo suočeni sa samovoljom riječkoga gradonačelnika, a slično je još jedino bilo u Općini Gradec. Onemogućava se demokratsko pravo izjašnjavanja i to je jedina istina.


Mislimo da je odluka riječkoga gradonačelnika u sferi kaznene odgovornosti i zbog toga podnosimo kaznenu prijavu. Naplaćivanje javnih površina za prikupljanje potpisa je slično kršenje demokratskih prava, a s čim smo se suočavali u drugim gradovima, uvjeren je Zekanović.


On uopće ne sumnja da će inicijativa skupiti dovoljno potpisa za održavanje referenduma, a pozvao je sve građane Rijeke da iskoriste svoje demokratsko i popišu inicijativu u Viškovu ili negdje drugdje u okolici Rijeke dok se ne riješi problem s Obersnelom.


– Optimisti smo jer smo do sada debelo prešli 100.000 potpisa. Pozivam volontere koji nam žele pomoći da nam se pridruže jer imamo veliki interes građana, a samo 1.500 mjesta na kojima se skupljaju potpisi, zaključio je Sačić.