Investicija Čistoće

Iskorak u odvojenom prikupljanju otpada: Od danas u funkciji reciklažno dvorište Mihačeva draga

Ljiljana Hlača

Foto: Ivica Tomić

Foto: Ivica Tomić

Centralno reciklažno dvorište Mihačeva draga svakodnevno od 8 do 20 sati zaprima od građana bez naknade standardni otpad koji nastaje u kućanstvu, problematični otpad, male količine građevinskog, zelenog i glomaznog otpada



RIJEKA Jučer obilazak investitora i partnera u projektu – danas već u funkciji: Centralno reciklažno dvorište Mihačeva draga KD Čistoće od danas radi i zaprima od građana bez naknade standardni otpad koji nastaje u kućanstvu, problematični otpad, male količine građevinskog, zelenog i glomaznog otpada. Radno vrijeme je svakim danom osim nedjelje od 8 do 20 sati.


Riječ je o velikoj investiciji KD-a Čistoća i Grada Rijeke teškoj 2.904.409 kuna, a u kojoj je s 1.740.000 kuna sudjelovao i Fond za zaštitu okoliša. Izgradnja ovog objekta što se prostire na površini od 14.742 metara četvornih, trajala je šest mjeseci, a njegovu infrastrukturu čine posude raznih dimenzija, metalni boksevi i jedna nadstrešnica gdje se balira papir, karton i pet ambalaža. Sasvim suprotno mišljenju da ovakve »građevine« nagrđuju okoliš, za okoliš i njegovo očuvanje zapravo je puno gora opcija da ovakvih sadržaja nema. A i propisi nas na to obvezuju.


Veliko i moderno


Kako je navedeno, prikupljeni otpad kratko vrijeme ovdje će se skladištiti, a onda se dalje odvoziti prema uporabiteljima, na daljnju obradu, reciklažu. Većina uporabitelja nalazi se u Hrvatskoj. Dvorište je opremljeno i vagom koju karakterizira integrirani računalni sustav koji omogućuje identifikaciju korisnika, certificirano vaganje prikupljenog materijala i memoriranje podataka kao što su vrijeme sakupljenog materijala, težina i tip otpada. Sve nadzire videonadzor.





Konkretno, Mihačeva draga prima papir, metal, staklo, plastiku, gume, tekstil, glomazni otpad iz kućanstva, motorna i jestiva ulja (više vrsta), masti, boje, deterdžente, lijekove, baterije, električni i elektroničku opremu, tonere, zeleni otpad koji nastaje čišćenjem vrta, građevinski otpad (šuta), štedne žarulje, fluorescentne cijevi, akumulatore, ambalažu pod tlakom, ambalažu s ostacima opasnih tvari, drvenu masu (drvo, panjevi), više vrsta kemikalija koje nastaju u domaćinstvu i drugo. Dvorište se nalazi u udolini, kod romskog naselja te je vidljivo s ceste. Uz Mihačevu dragu građanima Rijeke je na raspolaganju i dvorište na Pehlinu.



Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel jučer je tijekom obilaska istaknuo da je cilj bio napraviti jedno veliko i moderno dvorište, koje neće biti specijalizirano samo za »klasični« otpad već i onaj »specifični«, a najvažnije je to da je usluga besplatna.


– Izgradnjom ovog reciklažnog dvorišta napravljen je dodatni iskorak u implementaciji sustava odvojenog prikupljanja otpada područja Rijeke, izjavio je jučer direktor KD Čistoća Bojan Jurdana. Reciklažno dvorište usklađeno je sa zakonskim odredbama, sastoji se od 32 spremnika i prikuplja 40 vrsta otpada. Tu su i djelatnici od kojih korisnici uvijek mogu dobiti savjet ili informaciju, dalje je naveo Jurdana pozivajući građane da počnu koristiti uslugu dvorišta, i da otpad na adekvatni način zbrinu.


Sustav odvajanja otpada u nas ide dosta sporo, ali statistika pokazuje da se i to mijenja. Pa tako u odnosu na 2013. godinu Rijeka, kad je ukupni postotak izdvajanja reciklabilnih frakcija iz komunalnog otpada iznosio oko tri posto, danas dostiže 17 posto. Najčišći smo u izdvajanju papira i kartona, ali je taj sustav dugotrajniji, više do 15 godina po gradu postoje posebne posude za ovu sirovnu. Jurdana smatra da se jedino adekvatnom stimulacijom građana ali i kontrolom mogu postići dobri rezultati u odvajanju otpada.


– Da li je to kroz nešto manje iznose računa za zbrinjavanje smeća ili nešto drugo to još ne znamo, čekamo uredbu nadležnih tijela koja bi to trebala definirati, rekao je direktor Jurdana.