Dobra vijest

Ipak knjižara u središtu Rijeke: Umjesto “Profila” stiže “Znanje”

Kim Cuculić

Na mjestu nedavno zatvorene, uskoro se ipak otvara knjižara  / snimio M. GRACIN

Na mjestu nedavno zatvorene, uskoro se ipak otvara knjižara / snimio M. GRACIN

Iz Grada Rijeke potvrdili su da će i u prostoru bivše knjižare Profil Mozaika (Algoritam MK) u Užarskoj i dalje biti knjižara, i to izdavačke kuće Znanje, koja će na toj lokaciji nastaviti s trgovinom knjigama, papirnatom robom, uredskom opremom te računalima



 Nakon što su zbog posrnulog knjižarskog lanca Algoritam MK-a zatvorene dvije knjižare u Rijeci – ona u trgovačkom centru Tower i ona u Užarskoj ulici – knjižaru u Toweru proteklih je dana otvorio novoosnovani brend »Hoću knjigu!«. Iz Grada Rijeke potvrdili su nam da će i u prostoru bivše knjižare Profil Mozaika (Algoritam MK) u Užarskoj i dalje biti knjižara, i to izdavačke kuće Znanje.


– Grad Rijeka nije preuzeo svoje poslovne prostore koji su činili knjižaru tvrtke Profil Mozaik već je, s ciljem da se na toj lokaciji nastavi obavljati djelatnost knjižare, zakupniku tih prostora odobreno sklapanje ugovora o podzakupu s tvrtkom Znanje d.o.o. koja će na toj lokaciji nastaviti s trgovinom na malo knjigama, papirnatom robom, uredskom opremom te računalima.


Inače, Grad Rijeka vlasnik je tek dijela prostora u kojem je djelovala knjižara Profila, a djelovat će knjižara Znanja. Ti prostori su u zakupu privatne tvrtke koja u svom vlasništvu ima ostatak prostora koji čini ovu knjižaru. Riječ je o trgovačkom društvu AMEC Rijekatekstil d.o.o. od kojeg je trgovačko društvo Profil Mozaik d.o.o. unajmljivalo prostor za knjižaru, uz suglasnost Grada Rijeke za davanje dijela prostora koji je u vlasništvu Grada u podzakup.




Tako je trgovačko društvo Profil Mozaik d.o.o. bilo zakupnik četiri poslovna prostora koji su u vlasništvu AMEC Rijekatekstila d.o.o., te podzakupnik dva poslovna prostora u vlasništvu grada čiji je zakupnik AMEC Rijekatekstil d.o.o. Budući da tvrtka Profil Mozaik d.o.o. zbog financijskih teškoća u koje je zapala nije podmirivala svoje obveze prema trgovačkom društvu AMEC Rijekatekstil, ono je otkazalo ugovor o zakupu i podzakupu društvu Profil Mozaik koje je sredinom lipnja vratilo prostor.


Obveze AMEC Rijekatekstila prema Gradu Rijeci temeljem zakupa spomenutih poslovnih prostora uredno su podmirivane. Tvrtka AMEC Rijekatekstil u međuvremenu je, među ostalim, dobila ponudu nakladničke tvrtke Znanje d.o.o. za zakupom tog prostora. Stoga su se obratili Gradu Rijeci tražeći suglasnost da i prostore Grada Rijeke koje ima u zakupu da u podzakup toj izdavačkoj kući. Grad Rijeka je dao svoju suglasnost s ciljem nastavka djelatnosti knjižare na toj lokaciji. Također, tvrtka Znanje d.o.o. preuzima sve djelatnike ranijeg podzakupnika, kao i opremu zatečenu u prostoru.


Dakle, Grad Rijeka je, na osnovi svega navedenog te s obzirom na činjenicu da na navedenoj lokaciji i dalje postoji potreba građana za asortimanom proizvoda koje je dosad prodavao dosadašnji podzakupnik, početkom srpnja prihvatio prijedlog zakupnika za odobravanjem podzakupa za obavljanje trgovine na malo knjigama, papirnatom robom, uredskom opremom i računalima, uz mjesečnu zakupninu od 17,32 eura po četvornom metru, novom podzakupniku, izdavačkoj kući Znanje d.o.o. – izvijestili su nas iz Grada Rijeke.