Javna rasprava o izmjenama GUP-a zbog izgradnje pročišćivača

Ipak ima rješenja: Veslači ostaju na Delti

Nela Valerjev Ogurlić

Veslački klub Jadran  imat  će svoje mjesto na području južne Delte, s velikim izgledima da  ostane i na postojećoj lokaciji, zaključak je koji se nameće  nakon javne rasprave o  izmjenama  GUP-a



RIJEKA Veslački klub Jadran imat će svoje mjesto na području južne Delte, s velikim izgledima da ostane i na postojećoj lokaciji. Takav se zaključak makar nameće nakon javne rasprave o izmjenama GUP-a održane u Gradskoj vijećnici koja je preksinoć bila dupkom ispunjena veslačima i njihovim simpatizerima. Osim članova Veslačkog kluba, njihovih prijatelja i roditelja mladih veslača, podršku »Jadranašima« došli su iskazati predstavnici Udruge Riječki val, kao i Kluba Sušačana, a skupu se  obratio i predsjednik Hrvatskog veslačkog saveza Zlatko Buzina koji je  naglasio da je riječ o Klubu koji daje veliki doprinos ugledu veslačkog  sporta, kao i ugledu grada Rijeke, a ugroziti njegov opstanak značilo bi ugroziti javni interes.  



Podršku »Jadranašima« protekle dana iskazalo mnoštvo pojedinaca, udruga,   institucija,  sportskih  organizacija,  veslačkih klubova i  saveza.  Pisma potpore  uputili su im  veslački  klubovi  Grafičar, Istra, Vukovar, Zagreb,  Galeb, Ljubljanica, Begej,  Crvena zvezda, Dravske elektrane,  kao  i veslački savezi Istarske županije,  Bugarske, Turske,  Sudačka komisija veslačkog saveza  Srbije,  Sudački savez  Austrije,  Hrvatski klub olimpijaca… Svoj glas   i potporu  »Jadranašima«  dali su i  Jedriličarski klub Orion, Udruga brodomaketara Liburno, NK Orijent,  Hrvatsko društvo prijateljstva PGŽ-a  i Velike Britanije,  Udruga dragovoljaca i   veterana Domovinskog rata RH,  Studio Conex,   Odvjetnički ured Bravar,  Udruga Pro Torpedo,  Riječki Val,  Pomorski  i povijesni muzej Hrvatskog primorja.  


Podužem popisu   treba dodati  i  niz pojedinaca,  među  kojima su predsjednica Hrvatskog muzejskog društva  Milvana Arko Pijevac iz  Prirodoslovnog muzeja Rijeka,  kapetan  Jakov Karmelić,   Theodor de Canziani,  prof. dr.  Gordan Stanković,  a  kao  bivši  veslači  i  državni reprezentativci  podršku su uputili  i  prof.  dr. Robert Živadinov  te donedavni  veleposlanik RH u Kini  prof. dr. Ante Simonić. 





Razloge hitne izmjene GUP-a zbog izgradnje uređaja za pročišćavanje otpadnih voda na Delti pojasnili su ravnateljica Direkcije za razvoj, urbanizam i ekologiju pri gradskom Odjelu za urbanizam Eda Rumora te arhitekt Vladi Bralić, dok je predsjednik Veslačkog kluba Andrej Smilović predočio konkretan prijedlog za ostanak Kluba na postojećoj lokaciji. Da bi se to ostvarilo, bilo bi potrebno napraviti neznatnu korekciju geometrije predviđenih bazena budućeg pročišćivača koja ne ugrožava njegovo funkcioniranje, a dobit bi bila višestruka. Tako bi  se izbjegao trošak preseljenja i gradnje  veslačkog doma na novoj lokaciji, stvorila bi se   »tampon zona« između uređaja i buduće šetnice uz obalu Rječine, a svojim postojanjem i aktivnošću Veslački klub bi oplemenio sve objekte koji se planiraju u njegovu okružju. Skupu je prisustvovao i projektant uređaja Petar Marijan koji je potvrdio da su određene modifikacije projekta  moguće, ali uz uvjet da se ne smanji veličina parcele za gradnju uređaja  od 2,2 hektara koja je jedva dovoljna, a u cijeloj raspravi više je puta naglašeno i da se radi  o strogo kontroliranom projektu koji će biti financiran sa 70 posto bespovratnih sredstava Europske unije. Prema pravilima  EU, Vlada RH donijela je vodnu direktivu koja nalaže da se do kraja 2018.  izgradi uređaj drugog stupnja pročišćavanja, a prekoračenje rokova uslijed mogućih komplikacija značilo bi ne samo uskratu  sredstava već i plaćanje visokih kaznenih penala.  


Delikatna situacija


Prema riječima Ede Rumore i Vladija Bralića, prijedlog Veslačkog kluba bit će ozbiljno razmotren, u nastojanju da se postigne kompromis, a konačno rješenje bit će poznato do kraja mjeseca. Bralić smatra da veslači mogu biti samo atrakcija i prestižan sadržaj uz buduću šetnicu, koja će se zbog zaštite vodnog dobra protezati obostrano duž cijele obale  Delte. No, isto tako ne smije se zanemariti ni uređaj za pročišćavanje, jer je i kanalizacija javni interes. 



»Javljam se kako bih istaknuo golemo značenje  sportskog kolektiva koji na ovom mjestu boravi već 80-ak godina, i jedini je sljednik svih veslačkih kljubova koji su djelovali u našem gradu tijekom preko 110 godina. Radi se o jednom od tradicijski najznačajnijih sportova našeg zavičaja, koji je od goleme  natjecateljske važnosti jer je dao svjetske prvake, olimpijce, stotinjak državnih, balkanskih itd. šampiona uspješno promičući slavu našega grada, šireg zavičaja i domovine. Ali, još važnija je društvena, zdravstvena, kulturalna… važnost ovog iznimnog uspješnog kolektiva u kome su se socijalizirale i odgojile generacija naših mladih sugrađana, stječući zdrave i civilizacijski najprimjerenije navike – dio je poruke Ante Simonića.



Raspravi je prisustvovao i odvjetnik Hrvoje Vukić kojeg je zanimalo zbog čega se jednostavno ne pomakne čestica na kojoj će biti izgrađen uređaj, jer nije bitno o kojih se 2,2 hektara radi, ali su Bralić i Rumora objasnili da to nipošto nije svejedno, jer izmicanjem prema zapadu uređaj dospijeva u središte Delte, a to sigurno nije prostorno dobro rješenje. Upravo zato prijedlog veslača da ostanu na postojećoj lokaciji i nije jednostavno ostvariti. Situacija je vrlo delikatna, jer treba utvrditi do kuda je  granicu budućeg uređaja moguće pomaknuti, a da prostorni učinak bude prihvatljiv i da se dodatno ne proizvede kolizija s idejnim rješenjima za uređenje Delte koja već sada postoji.  


Prema prijedlogu veslača izmicanje zone pročišćivača ne bi trebalo biti veće od 11,5 metara prema  zapadu, ali je na urbanistima i projektantima da provjere kako bi to funkcioniralo. Osim te, Klub je predložio i varijantu da se zona pročišćivaća proširi za 30 metara južno, ali to je u startu odbačeno kao nemoguće, jer se na tom mjestu nalazi postojeći uređaj koji mora ostati u funkciji dok novi ne proradi. Veslače je zanimalo i gdje će trenirati tijekom izgradnje uređaja, a Eda Rumora je poručila kako će sigurno biti suočeni s poteškoćama, ali se ne smije dogoditi da im se onemogući funkcioniranje.  


Drvoredi uz rubove zone


Govoreći o novom uređaju, Bralić je naglasio kako posebnu pažnju treba posvetiti i arhitektonskom oblikovanju njegovih građevina, a radi boljeg uklapanja predviđeno je da se na njihovom krovu ili iznad  krovova  komunalnog objekta mogu graditi građevine i uređivati površine za javno korištenje, ali sa zasebnim pristupom s javnih površina. Zaseban pristup morao bi imati i Veslački  klub, što je dodatna otegotna okolnost ostanka na postojećoj lokaciji, jer sustav pročišćivača prema zahtjevu  Hrvatskih voda mora biti strogo odvojen. Uz zapadni i istočni rub zone uređaja bit će zasađeni drvoredi. 


Dan prije susreta u Gradskoj vijećnici, predstavnici Veslačkog kluba održali su i sastanak s pročelnikom Odjela za urbanizam Srđanom Škuncom, a predsjednik Andrej Smilović naglasio je da je i tijekom protekle godine s nadležnima u Gradu obavljeno više razgovora, ali ni jedan još nije završio zaključkom koji bi otklonio nedoumicu i strah za opstanak Kluba i veslačkog sporta u Rijeci. Stoga su veslači i najave mogućih rješenja u Vijećnici primili s oprezom, a skup su, uz veliki a-lauz svih prisutnih, zaključili porukom predsjednika da 100. rođendan Kluba 2022. žele dočekati na Delti u sadašnjim prostorima Veslačkog doma.