Izmjene GUP-a

‘Investitor mora razmisliti’: Postaje li gradnja “nove Kantride” zbog brojnih ograničenja nemoguća misija?

Damir Cupać

Zbog svega toga lokacija mi se ne čini pogodnom za ono što želi napraviti investitor na Kantridi, izjavio je izrađivač plana Vladi Bralić



RIJEKA Prezentacija izmjena i dopuna Prostornog plana uređenja i Genaralnog urbanističkog plana Grada Rijeke izazvala je veliku pozornost građana koji su ispunili Gradsku vijećnicu na Korzu 16, a najviše zanimanja bilo je za projekt novoga stadiona na Kantridi.


Predstavnici Društva arhitekata Rijeka, ali i oni koji nisu stručnjaci iskazali su bojazan da bi prostor na kojemu se treba graditi novi stadion s komercijalnim sadržajima mogao biti preizgrađen, te su predložili da se to pokuša spriječiti. Izrađivač plana Vladi Bralić pojasnio je da je svaki prostorno-planski dokument stvar kompromisa, te da će tako biti i u ovom slučaju. Naime, pročelnik Odjela gradske uprave za razvoj, urbanizam, ekologiju i gospodarenje zemljištem Srđan Škunca naglasio je da se izmjenama omogućava veća izgrađenost nego što je to do sada bio slučaj, ali da to ne znači da će investitor moći graditi što god hoće.


Na pomorskom dobru 


– Pitanje je ima li dovoljno prostora na lokaciji današnjeg stadiona za sve što investitor želi i za kvalitetnu realizaciju. Činjenica je da će nakon izmjena izgrađenost biti veća, ali postoje zaštitni urbanistički mehanizmi kako bi cijela zona ostala dominantno sportska. Naime, mora ostati preko 50 posto sportskoga sadržaja, jer u suprotnom to onda ne bi bila sportska zona. Jednako tako, na svakih 10 sjedećih mjesta novoga stadiona mora biti izgrađeno jedno parkirno mjesto. Što se tiče plažnog pojasa, on ostaje javan. Nema straha ni za kućice u lučici čija je ambijentalna vrijednost prepoznata i koje su isključene iz zone zahvata.




Osobno sam skeptičan da će se komercijalni sadržaji graditi na pomorskom dobru, a to je sada jedino moguće jer se ne može u tom slučaju dobiti pravo vlasništva, a mora se plaćati i koncesija. Zbog svega toga lokacija mi se ne čini pogodnom za ono što želi napraviti investitor na Kantridi. Investitor bi i te kako trebao razmisliti želi li realizirati projekt novoga stadiona na Kantridi, izjavio je Bralić.


Građani koji su se javljali za riječ inzistirali su da se već u tekstualnom dijelu GUP-a navedu mehanizmi kojima bi se zaštitila lokacija stare Kantride. Jednako tako ih je zanimalo jesu li već ostvareni uvjeti za rekonstrukciju staroga stadiona, a izrađivači plana, kao i pročelnik Škunca, su odgovorili potvrdno, pojasnivši da za početak rekonstrukcije nema nikakvih prepreka, već da se u izmjene ide kako bi se omogućila gradnja komercijalnog dijela.


Nevjerica 


Osim stadiona, dosta građana, naročito onih s Grbaca, je negodovalo zbog lokacije reciklažnog dvorišta, a njihove primjedbe će se razmotriti, uz pojašnjenje struke da nije riječ o smetlištima, već o sasvim drugom konceptu prikupljanja otpada koji nije onaj klasični. Jedna je građanka izrazila nevjericu što se lokacija nove autobaze Autotroleja smješta u prostor Torpeda, te je ocijenila da se na taj način degradira prostor koji je do samoga mora. Pročelnik Škunca ju je umirio da nije riječ o lokaciji samoga Torpeda, već će se autobaza graditi uz postojeću plinsku punionicu i uz trasu buduće ceste D 403 koja će omogućiti spoj Zagrebačke obale na riječku zaobilazniocu kod Škurinja.


Na kraju je još jednom naglašeno da građani primjedbe na izmjene PPU-a i GUP-a mogu poslati i pisanim putem do 31. siječnja 2017. godine.